Afgelopen dinsdag verscheen een interview met Mirthe van Doornik in Het Parool, naar aanleiding van haar nieuwe roman Een tafel bij het raam. Ze vertelt over haar ervaring met long covid en over de inspiraties achter haar nieuwe boek.

Het ziek zijn belemmerde zowel haar schrijven als dagelijks leven, waardoor het niet zeker was of ze een nieuw boek zou kunnen schrijven. Ondanks alles is het gelukt, Een tafel bij het raam verscheen vorige week woensdag. De inspiratie voor het boek kwam vooral van haar bijbaan in een restaurantkeuken. Hierdoor raakte ze gefascineerd door de keuken en het koksbestaan. De hoofdpersoon Alp, een ingetogen kok, schetst de stress en eenzaamheid die in dit harde werk schuil kan gaan.

Lees het interview van Het Parool hier

Over Een tafel bij het raam: om aan de zorg voor zijn ouders te ontsnappen stort chef-kok Alp zich op het redden van een restaurant op een heuvel. Recepten, lijstjes en kookwekkers moeten de aanloop naar de avond bij elkaar houden. Achter schuimende, borrelende pannen probeert Alp zich zo weinig mogelijk met de buitenwereld en zijn gasten te bemoeien. Wanneer de reserveringen teruglopen en de wensen van de gasten steeds buitenissiger lijken te worden, begint er onwillekeurig een strijd die meer omvat dan enkel het behoud van het restaurant.
Een tafel bij het raam is een roman over erkenning, timing, eenzaamheid, dier en mens. Maar bovenal is het een met vaart en bitterzoete humor geschreven verslag van een in zichzelf gekeerde kok die zich verschuilt op een plek waar uitgerekend alles samenkomt: de keuken van een restaurant.

Mirthe van Doornik (1982) is schrijver en documentairemaker. Haar debuutroman Moeders van anderen werd bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de ANV Debutantenprijs, en behaalde de longlist van de BookSpot Literatuurprijs. In 2021 verscheen de Duitse vertaling.

Bestel een exemplaar via onze website

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >