Afgelopen weekend verscheen er een lovende bespreking in Trouw van Ik denk dat het voorbij moet zijn, het fictiedebuut van Iain Reid, dat deze week bij Uitgeverij Prometheus verscheen. Recensent Rob Schouten noemt het boek een ‘meeslepende “whodunnit” waar je als lezer erg nerveus van wordt’. ‘Ik denk dat het voorbij moet zijn is een claustrofobisch boek, waarin de lezer opgesloten raakt in iemands brein dat je allengs naar binnen zuigt en waar je niet meer uit komt,’ aldus Schouten. Daarnaast noemt hij Ik denk dat het voorbij moet zijn niet alleen een ‘spannend boek’, maar stelt hij dat dit ‘wonderlijke breinboek’ nog meer ‘een psychologisch boek over de gedachtenwereld’ is.

Over het boek:

‘Je moet blijven lezen.’ The New York Times

‘Reids uitzonderlijk enge roman ontvouwt zich als een nachtmerrie, het soort waarvan je wilt ontwaken maar waar je tegelijkertijd in wil blijven hangen zodat je erachter kunt komen hoe het in elkaar zit  of liever gezegd, uit elkaar valt. Reids zorgvuldig opgebouwde verhaal speelt met de aard van identiteit en dringt door tot de bittere waarheid, met een opbouw die zo doordringend is dat je onmogelijk kunt ontsnappen.’ Kirkus, Starred Review

‘Reid heeft een lichte, eigenaardige pen maar laat de spanning nooit los. Eenmaal uitgelezen, zul je je moeten beheersen niet het hele horroravontuur opnieuw aan te gaan.’ The Independent

‘De dapperste en origineelste literaire thriller in lange tijd verschenen… de geest van Stephen King zweeft over de pagina’s.’ Chicago Tribune

‘Niet weg te leggen.’ Booklist

‘Deze roman zal zich een weg banen naar je hart en je hoofd en daar zal het wonen – dagen, weken, maanden of (in mijn geval) de rest van je leven. Ja. Zo goed is het.’ Craig Davidson

Iain Reid (1980) is de auteur van twee bekroonde non-fictiewerken, One Bird’s Choice en The Truth About Luck. Het laatste werd benoemd tot Globe and Mail’s Best Book of 2013. Reids werk verscheen in onder andere The New Yorker, The Globe and Mail en The National Post. In 2015 ontving hij de RBC Taylor Emerging Writer Award.
Ik denk dat het voorbij moet zijn is zijn debuutroman.

Een jong stel zit in de auto op weg naar een weekendje bij haar schoonouders in een oude boerderij buiten de stad. De sfeer is beklemmend, er hangt ruzie in de lucht. Zij weet niet goed hoe ze hem moet peilen, ze zijn nog maar net bij elkaar. Ze wordt telkens gebeld door haar eigen nummer, iemand laat een vreemd bericht achter op haar voicemail. Wat is er aan de hand, waarom is de situatie zo vreemd? En waarom blijft die ene gedachte alsmaar door haar hoofd spoken?

Ik wil ermee stoppen

Ik wil ermee stoppen

Ik denk dat het voorbij moet zijn.

Ik denk dat het voorbij moet zijn is een intense literaire thriller, waarin Iain Reid de diepte van de psyche opzoekt. Over angst en eenzaamheid, en in welke mate je jezelf kunt kennen. Het doet denken aan klassiekers als Onderhuids van Michel Faber en We moeten het even over Kevin hebben van Lionel Shriver. Dit is een gewaagd en huiveringwekkend debuut, aangrijpend en sferisch.

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Erik de Lange genomineerd voor de longlist Libris Geschiedenis Prijs 2025

Met trots delen wij dat afgelopen zaterdag is bekendgemaakt dat Erik de Lange, auteur bij Uitgeverij Prometheus, met zijn boek De laatste dagen van Barbarije is genomineerd voor de longlist…

Lees verder >
‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

Gisteren werd Held in eigen verhaal van Iris Enthoven feestelijk gelanceerd in de tuin van Prometheus, een bijzonder moment waarop vrienden, familie én helden uit het boek bijeenkwamen om te proosten. Afgelopen…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

De Groene Amsterdammer en NRC schrijven over ‘De laatste dagen van Barbarije’ van Erik de Lange

Dit weekend verschenen er maar liefst twee recensies over De laatste dagen van Barbarije van Erik de Lange: Esha Guy Hadjadj schreef erover in De Groene Amsterdammer en Bart Funnekotter…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

Op de website van HUMO werden afgelopen weekend de tien beste boeken van 2025 tot nu toe bekendgemaakt. In de top drie pronkten twee, bij Uitgeverij Prometheus uitgegeven, boeken: Zwarte…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Minidocumentaire over ‘Engelland’ van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant

Woensdag 18 juni werd er een minidocumentaire over de nieuwe roman Engelland van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant. In een klein kwartier neemt Anton Dautzenberg de kijker mee naar…

Lees verder >
‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

In april verscheen Schilfers van Lenny Peeters bij Uitgeverij Prometheus. Niet veel later verscheen er in De Standaard der Letteren een recensie geschreven door Bert van Raemdonck, die het boek…

Lees verder >
Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

De dichter Sasja Janssen schreef afgelopen zaterdag een recensie over Een nieuw geluid van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant. Ze verbleef ‘met plezier in het…

Lees verder >
Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Afgelopen zaterdag heeft onderzoeksjournalist Olivier van Beemen de Brusseprijs gewonnen met zijn boek Ondernemers in het wild. Deze prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek van…

Lees verder >