Afgelopen dinsdag verscheen er een mooie recensie in Trouw over De magie van uilen van Miriam Darlington. Het boek volgt de reis van de auteur en haar autistische zoon Benji, die allebei gefascineerd raken door de uil. De mythische nachtelijke jager spreekt tot de verbeelding als roofdier, als boodschapper van brieven, als symbool van wijsheid en als voorbode van verdoemenis. Samen reizen ze de wereld af op zoek naar deze magische vogels.

Volgens recensent Frank Straver zijn de beschrijvingen van de uilen door Darlington liefdevol geschreven met ‘ontzag en respect’ voor de vogel en is Darlington zich volledig bewust van het feit dat ze een indringer is in het uilenterritorium. Ieder hoofdstuk verhaalt over een andere soort uil en begint met een mooie schets van de uil. Darlington wisselt haar reisverhalen en beschrijvingen af met de persoonlijke verhaallijn over haar relatie met Benji, die ziek wordt tijdens hun zoektocht. Deze mix zorgt voor ‘een openhartige extra lading aan de verhalenbundel, die voldoende informatie geeft over de karakteristieke kenmerken van de verschillende uilen, maar nooit een opsomming wordt van feiten’. Al met al, concludeert Straver, een ‘fraai vertaalde bundel.’

Klik hier om de volledige recensie te lezen.

Over De magie van uilen:

Uilen zijn fascinerende vogels. De mythische nachtelijke jager spreekt tot de verbeelding als roofdier, als boodschapper van brieven, als symbool van wijsheid en als voorbode van verdoemenis. Ook de autistische zoon van Miriam Darlington, Benji, raakt in de ban van deze prachtige dieren. Samen beginnen zij aan een missie om elke uilensoort in Europa in het wild te spotten.
Hun veldwerk begint op de Britse eilanden, maar Benji valt ten prooi aan een mysterieuze chronische aandoening. Gedreven door zijn fascinatie zet Darlington hun reis alleen voort, om hem de meest betoverende verhalen te kunnen vertellen. Al snel wandelt ze langs de bevroren grenzen van het noordpoolgebied en verkent ze de uitgestrekte landerijen van Servië.
De overweldigende landschappen en de magie van de uilen stellen haar voor onverwachte ontdekkingen. Door aandachtig te observeren doorgrondt Darlington de verschillen tussen de mythe van de uil en het rauwe, ongetemde dier, en bezint ze zich op de plek van de mens in de natuur. Darlington ontroert met een hartverwarmend verhaal over moederliefde en de meest mysterieuze vogels van onze planeet.

Miriam Darlington is geboren en getogen in Lewes, Sussex, Engeland. Darlington brak door bij het grote publiek met haar prijswinnende poëzie. Daarnaast publiceerde ze een youngadultroman en maakte ze furore met Otter Country (2012), haar non-fictiedebuut.

‘Darlington geeft een gevoel van waardigheid en ruigheid terug aan een schuw wezen dat als geen ander tot onze verbeelding spreekt.’
The Times

‘Pijnlijk mooi.’
The Guardian

‘Levendig en innemend.’
The Sunday Times

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >