Afgelopen weekend werd de Homerusprijs 2024 uitgereikt aan De Akropolis van Athene. Het Nederlands Klassiek Verbond beloonde het door Eric Moormann en Janric van Rookhuijzen geschreven boek met de prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan het boek dat het best een brug weet te slaan tussen de klassieke Oudheid en het heden. De Akropolis van Athene beschrijft de geschiedenis van de Akropolis, de iconische rots van Athene die sinds de Bronstijd al een centrale plek inneemt in de Griekse samenleving. Wij feliciteren Eric Moormann en Janric van Rookhuijzen uiteraard van harte met het ontvangen van de prijs!

Lees hier meer over de Homerusprijs.

Bestel hier een exemplaar van De Akropolis van Athene.

 

Meer over De Akropolis van Athene:

De Akropolis van Athene is een iconische rots die oprijst in de hoofdstad van Griekenland. Hij geldt als het belangrijkste toeristische doel voor bezoekers aan Athene. De Akropolis wordt gedomineerd door klassieke tempels – voor velen het hoogtepunt van Griekenland of zelfs de hele ‘westerse’ beschaving.

Maar achter deze spectaculaire façade gaat een onbekende rijkdom aan geschiedenis en verhalen schuil. In de Middeleeuwen werd in de grootste tempel een christelijke kathedraal gevestigd. Daarna werd dezelfde ruimte gebruikt als moskee, te midden van een levendig Turks garnizoensdorp. En in de negentiende eeuw werd de Akropolis een symbool van de wederopstanding van het klassieke Griekenland.

In dit boek belichten Eric M. Moormann en Janric van Rookhuijzen de geschiedenis van de Akropolis van de Bronstijd tot de eenentwintigste eeuw. Naast klassieke Atheners laten zij ook onbekende figuren uit andere tijden uit de schaduw treden. Dit is hoog tijd, want als geen ander monument laat de Akropolis, met zijn zware symbolische en politieke bagage, zien hoe het ‘Westen’ met zijn eigen verleden is omgesprongen.

Eric M. Moormann is emeritus hoogleraar klassieke archeologie aan de Radboud Universiteit. Naast wetenschappelijke publicaties schreef hij boeken en artikelen voor een algemeen publiek, zoals (met Olivier Hekster) Ooggetuigen van het Romeinse Rijk en (met Nathalie de Haan) God op aarde. Keizer Domitianus.

Janric van Rookhuijzen heeft als onderzoeker en docent gewerkt aan de universiteiten van Leiden, Utrecht en Nijmegen en is nu als onderzoeker aan de laatste universiteit, zijn alma mater, verbonden. Hij publiceerde diepgravende studies over onder meer Herodotus, het Parthenon en het Erechtheion. In februari 2023 ontving hij voor zijn onderzoek naar de Akropolis de prestigieuze Early Career Award van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

‘In dit prachtige en spannende boek komt de Akropolis tot leven, bijna als een personage, in elk geval als een spiegel voor de geschiedenis van Europa.’

Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse taal en literatuur aan de Universiteit Leiden

‘De recente wetenschappelijke inzichten, toegankelijk naverteld in dit boek, hebben een kleine aardverschuiving teweeggebracht in ons denken over de Akropolis.’

Josine Blok, emerita hoogleraar oude geschiedenis aan de Universiteit Utrecht

 

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >