In het Belgische dagblad De Morgen wordt de Frans-Canadese auteur Gabrielle Filteau-Chiba geïnterviewd over haar boek De wildendat onlangs in vertaling verscheen. Filteau-Chiba woonde, net als het hoofdpersonage Raphaëlle, jarenlang in haar eentje in een boshut in het nationale park Kamouraska in Canada.

In het gesprek vertelt Filteau-Chiba over haar keuze om  in de wildernis te gaan wonen: ‘Het was bijna een kinderdroom die werkelijkheid werd. Ik had altijd willen schrijven. In die hut zou ik dat eindelijk kunnen doen. Ik had niet veel nodig – een tafel, een bed en een houtkachel – en ik voelde me een heuse Thoreau (David Henry, Amerikaans essayist en natuuronderzoeker, red.). Ik verkocht al mijn bezittingen, inclusief de flat in Montreal, diende mijn ontslag in, kocht een tweedehandsauto en vertrok. Uiteindelijk woonde ik drie jaar in de boshut, alleen met mijn hond. Ik schreef, tekende en dwaalde door de bossen.’

Haar ervaringen verwerkte zij in De wilden. In de roman raakt hoofdpersonage Gabrielle in strijd met een stroper die het op haar en haar hond heeft gemunt. Met haar nieuwe geliefde Anouk neemt Raphaëlle wraak. ‘Een thriller denkt u nu misschien, maar daar is het Filteau-Chiba allerminst om te doen. Wat zij voor ogen had met het schrijven van haar toch wel opmerkelijke roman is een ode brengen aan de schoonheid van de wilde natuur, de wijsheid van de First Nation-indianen en de kracht van vrouwen’, aldus journalist Marnix Verplancke.

Hij vraagt de auteur: ‘Ik neem aan dat je de toxische mannelijkheid alleen kon bestrijden met de vrouwelijke liefde tussen Raphaëlle en Anouk?’ Filteau-Chiba antwoordt dat zij ‘tegenover het duistere kwaad van de stroper inderdaad de lichtere liefde van die twee wou plaatsen, maar ook wel de kracht van het lot. Soms ontmoet je mensen die je leven veranderen of je nieuwe inzichten bezorgen. […] Rafaëlle en Anouk zijn twee verschillende karakters maar samen komen ze tot het besluit dat er maar één oplossing is. Het verhaal over hun liefde is mijn favoriete deel van het boek. Over hen schrijven was als bloemen op een graf plaatsen, omdat ik tegenover de gruwelijke moord ook de schoonheid van de liefde kon zetten.’

Tot slot vraagt Verplancke of Filteau-Chiba net als haar personage de stroper heeft aangevallen. Ze lacht en antwoordt: ‘Wat zou nog erger zijn dan die man vermoorden, vroeg ik me af. Hem in een boek te kijk zetten, natuurlijk. Mijn wraak wordt wereldwijd vertaald en binnenkort komt er nog een film van ook. Benieuwd wat hij daar van zal vinden.’

De Morgen beloont het boek met vier sterren.

U leest het interview hier terug.


Over De wilden: 

Raphaëlle leeft als boswachter in het nationale park Kamouraska in Canada. Samen met haar hond Coyote woont ze in een camper midden in het bos, mijlenver van de bewoonde wereld, zonder stromend water, elektriciteit of bereik. In de woeste natuur zit het dagelijks leven vol gevaren. En zonder bereik kan niemand je redden als een roofdier toeslaat.

Op een ochtend ontdekt Raphaëlle verse berensporen voor de deur van haar camper. Een paar dagen later verdwijnt haar hond. Ze vindt haar ernstig gewond terug in een illegaal geplaatste strik. Ze is buiten zinnen en laat een waarschuwingsbericht achter voor de stroper. Als ze dan menselijke voetafdrukken voor haar deur en een coyotehuid op haar bed vindt, begrijpt ze dat zij nu de prooi is geworden. Er ontvouwt zich een schimmige wereld van illegale stroperij en seksueel geweld. Maar Raphaëlle laat zich niet zomaar intimideren. Met hulp van haar oude vriend Lionel en de onverzettelijke Anouk, de mooie kluizenares uit het bos, zint ze op wraak.

Bestel een exemplaar via onze webshop.

In 2013 liet Gabrielle Filteau-Chiba haar baan, haar huis en haar familie in Montreal achter zich. Ze verkocht al haar bezittingen en verhuisde naar de regio Kamouraska in Quebec. Drie jaar lang woonde ze midden in het bos, zonder stromend water, elektriciteit of bereik. Met coyotes als enige gezelschap.

Ook interessant



Sytze van der Zee geïnterviewd over zijn nieuwe boek ‘Willi Lages’ in Het Parool

Sytze van der Zee geïnterviewd over zijn nieuwe boek ‘Willi Lages’ in Het Parool

Deze week verscheen in Het Parool een interview met Sytze van der Zee over zijn boek Willi Lages. Ceremoniemeester van de dood. Van der Zee vertelt in het interview over…

Lees verder >
Vervolg op ‘Ik ga leven’ van Lale Gül verschijnt in mei 2024

Vervolg op ‘Ik ga leven’ van Lale Gül verschijnt in mei 2024

Lale Gül, auteur van de succesvolle debuutroman Ik ga leven, werd afgelopen zaterdag geïnterviewd in Het Parool over haar nieuwe roman Ik ben vrij. Ze sprak met Anna Livia de…

Lees verder >
Groot interview in Het Parool met David Pefko

Groot interview in Het Parool met David Pefko

In Het Parool stond afgelopen weekend een groot interview met David Pefko. Hierin sprak Pefko met Robert Vuijsje over zijn familie, de oorlog en opgroeien in Amsterdam en hoe deze…

Lees verder >
Presentatie ‘De toekomst van het verleden’ op de PAN en bespreking in De Groene Amsterdammer

Presentatie ‘De toekomst van het verleden’ op de PAN en bespreking in De Groene Amsterdammer

Thijs Weststeijn presenteert aankomende zaterdag zijn boek De toekomst van het verleden op de PAN in Amsterdam. De PAN is een beurs voor kunst, antiek en design met jaarlijks 45.000…

Lees verder >
Veel publiciteit voor ‘Onder een andere hemel’ van Joke J. Hermsen

Veel publiciteit voor ‘Onder een andere hemel’ van Joke J. Hermsen

Vorige week verschenen er twee lovende recensies van het literair autobiografisch essay Onder een andere hemel van Joke J. Hermsen in De Groene Amsterdammer en NRC. Voor laatstgenoemde waardeerde Marjoleine…

Lees verder >
Emile Schrijver presenteert zijn tweede literaire thriller in het Joods Museum

Emile Schrijver presenteert zijn tweede literaire thriller in het Joods Museum

Na zijn succesvolle debuut De Hillel Codex (2021) presenteerde Emile Schrijver afgelopen dinsdag zijn tweede literaire thriller De Firkovich-bende in het Joods Museum in Amsterdam. Jeroen Krabbé nam het eerste exemplaar…

Lees verder >
Coen Brummer besproken in Nederlands Dagblad

Coen Brummer besproken in Nederlands Dagblad

Historicus Coen Brummer promoveerde afgelopen donderdag aan de Rijksuniversiteit Groningen op zijn biografie Sam van Houten tegen de rest. Daaropvolgend verscheen er een mooie bespreking van Willem Bouwman in het…

Lees verder >
Annet Mooij geïnterviewd door de Volkskrant en Trouw en te gast bij De Taalstaat

Annet Mooij geïnterviewd door de Volkskrant en Trouw en te gast bij De Taalstaat

Op donderdag 2 november verscheen de biografie Alles gaat op vroeger terug van Annet Mooij over journalist, schrijver en acteur Ischa Meijer. Mooij was zaterdag te gast bij het Radio…

Lees verder >