Vandaag, 29 april, is bij Uitgeverij Prometheus het boek Je ogen zijn mooi van kunsthistorica Nathalie Paarlberg verschenen. In dit persoonlijke en indringende werk doet Paarlberg verslag van een drie jaar durende ontdekkingsreis door Afghanistan. Ze gaat op zoek naar schoonheid, cultuur en de sporen van het verleden in een land dat getekend is door conflict en verandering.
Afgelopen woensdag was Nathalie Paarlberg te gast bij het radioprogramma Kunststof, waar ze uitgebreid sprak over haar fascinatie voor Afghanistan, de betekenis van kunst en geschiedenis in tijden van onrust, en de impact van de val van Kaboel op haar blik op het land. Ook vertelt ze over haar eigen reis: zowel professioneel als persoonlijk.
In Je ogen zijn mooi verweeft Paarlberg haar vakkennis als kunsthistorica met persoonlijke ervaringen en ontmoetingen, en laat ze zien hoe oorlog de manier waarop we naar schoonheid kijken kan veranderen.
Luister hier het interview met Nathalie Paarlberg terug.
Meer over Je ogen zijn mooi:
Wat zien onze ogen als ze kijken naar Afghanistan? Is schoonheid nog te vinden te midden van verwoesting?
Je ogen zijn mooi is een adembenemende, persoonlijke ontdekkingsreis van acht jaar door Afghanistan. Onverschrokken trekt Nathalie Paarlberg door het land, van de uitgestrekte steppen in het noorden tot Kandahar in het zuiden, de thuisbasis van de taliban, op zoek naar schoonheid en sporen van het verleden in het heden.
Met humor en een scherpe blik tekent ze een verhaal op van verandering en schetst de vele gedaanten van Afghanistan door de eeuwen heen: van hellenistische stadstaten tot boeddhistische koninkrijken, van het Las Vegas van de ontwikkelingswereld tot de repressieve theocratie van de taliban. Te midden van deze veranderingen ligt een bijzondere culturele rijkdom, laat Paarlberg zien. Dit boek biedt een uniek perspectief op Afghanistan, zowel voor als na de machtsovername door de taliban.
Tegelijkertijd is het een openhartig verslag van Paarlbergs eigen reis – van een jonge vrouw die haar weg zoekt in werk, liefde en onverwacht moederschap binnen de streng beveiligde Green Zone van Kaboel. De val van Kaboel in de zomer van 2021 laat haar gehavend achter, maar met een diepe liefde voor het land en een originele kijk op twintig jaar westerse interventie in Afghanistan.
Nathalie Paarlberg (1986) is kunsthistorica en werkt sinds 2017 voor de ngo Turquoise Mountain, opgezet door de Britse koning Charles III om cultureel erfgoed in conflictgebieden te beschermen. Van 2016 tot 2019 woonde ze in Afghanistan. Sindsdien reist ze regelmatig terug naar het land. Ze woont met haar man en drie kinderen in Den Haag.