Het afgelopen jaar was voor Turkije een zwart jaar vol politieke onrust, getekend door angst, geweld: tientallen aanslagen en een mislukte coup. Al deze ontwikkelingen vonden plaats onder het bewind van president Recep Tayyip Erdoğan. Glijdt Turkije onder president Erdoğan af naar een dictatuur of houdt hij juist de Turkse samenleving bijeen als nieuwe vader van Turkije?

Aanstaande maandag 27 februari vindt er in De Balie een groot evenement plaats waarbij gesproken wordt over een van ‘s werelds machtigste leiders met de Franse Turkije kenners Nicolas Cheviron en Jean-Francois Pérouse, die Erdoğan al meer dan twintig jaar volgen. Recent schreven zij een grote, veelgeprezen biografie over hem, waarin ze op bijzondere wijze schetsen hoe Erdoğan zich als branie uit de volkswijk ontpopte tot raspoliticus en uitgroeide tot een machtig Turks leider.


Moderator Eelco Bosch van Rosenthal onderzoekt samen met hen en schrijver en journalist Betsy Udink en de Turks-Nederlandse fotograaf Ahmet Polat (“Fotograaf des Vaderlands 2015”) de opkomst, rol en toekomst van een wereldleider die zowel geprezen als gevreesd wordt.

Kunnen we Erdoğan zien als democratisch gekozen leider, zoals Erdoğan zichzelf beschouwt, of handelt hij als een ware dictator? Wat betekent de mislukte staatsgreep voor de macht en positie van Erdoğan? Staat, met de gewelddadige politieke ontwikkelingen in Turkije, zijn leiderschap op scherp of is zijn invloed als wereldleider groter dan ooit?

Over Erdoğan. Nieuwe vader van Turkije?:

Over het land en over de leider kun je bijna alleen in vraagzinnen spreken. Is Turkije een vriend met vijandige grillen of eerder een tegenstander die soms een aardig gezicht trekt? Is het een macht in opkomst of juist een land dat op de rand van de afgrond staat? En wat wil Recep Tayyip Erdoğan, sinds 2003 de Turkse leider? Is hij een vernieuwer of wil hij terug naar de tijd van de sultans? Is voor hem democratie een doel of een middel voor dubieuze doeleinden, zelfs voor persoonlijk gewin? Verdient hij ons vertrouwen of moeten we hem wantrouwen?
De Franse Turkije-kenners Nicolas Cheviron en Jean-François Pérouse gaan in Erdoğan. Nieuwe vader van Turkije? op zoek naar de moeilijk te achterhalen realiteit van de zeemanszoon die een hoofdrolspeler op het wereldtoneel werd.
De auteurs, die al bijna twintig jaar de opkomst van Erdoğan volgen, schreven de eerste grote biografie van de man die, met name sinds de mislukte staatsgreep van juli 2016, door de wereld met argusogen wordt bekeken.

Nicolas Cheviron, journalist, woont sinds 2000 in Turkije en volgt voor diverse Franse en niet-Franse media de Turkse actualiteit. Jean-François Pérouse, geograaf, is vanaf 1999 werkzaam in Turkije, de laatste jaren als directeur van het al bijna een eeuw in Istanbul gevestigde Institut Français des Études Anatoliennes.

‘Een magistrale biografie.’ France Arménie

‘In tegenstelling tot eerdere boeken over Erdoğan, in Turkije gepubliceerd, heeft deze biografie de verdienste heel nauwgezet te zijn; de feiten worden gescheiden van de vele mythes die de persoonlijkheid van de leider omringen.’ Le Monde

 

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Vier ballen voor Willem Melchings ‘De zelfdenker’ in NRC

Afgelopen vrijdag verscheen een recensie met vier ballen voor Willem Melchings De zelfdenker in NRC. In de recensie wordt inhoudelijk ingegaan op het gedachtegoed van Karel van het Reve en Melchings…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Herman Tjeenk Willink te gast bij Buitenhof

Herman Tjeenk Willink was afgelopen zondag te gast bij Buitenhof om zijn nieuwe boek Het Tij tegen te bespreken. In de uitzending uit en onderbouwt de oud-politicus zijn zorgen over…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Frits van Oostrom presenteert ‘De Reynaert’ bij afscheid van Universiteit Utrecht

Afgelopen vrijdag verscheen De Reynaert. Leven met een middeleeuws meesterwerk van Frits van Oostrom en nam hij tevens afscheid als universiteitshoogleraar van de Universiteit Utrecht. In totaal was Van Oostrom…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Ruud Koopmans te gast op NPO Radio 1

Afgelopen zondag was Ruud Koopmans te gast bij WNL In de kantine op NPO Radio 1, naar aanleiding van zijn nieuwste boek De asielloterij. In de uitzending pleit hij voor…

Lees verder >
★★★★ in Trouw voor Rob Vreekens ‘Een heidens karwei’

★★★★ in Trouw voor Rob Vreekens ‘Een heidens karwei’

Vorige week woensdag ontving Een heidens karwei van Rob Vreeken een lovende recensie met maar liefst vier sterren in Trouw. Een week eerder besprak Vreeken het boek in zijn bijbehorende…

Lees verder >
Alara Adilow met ‘Mythen en stoplichten’ genomineerd voor De Grote Poëzieprijs 2023

Alara Adilow met ‘Mythen en stoplichten’ genomineerd voor De Grote Poëzieprijs 2023

De bundel Mythen en stoplichten van Alara Adilow is genomineerd voor De Grote Poëzieprijs 2023. Deze prijs wordt uitgereikt aan de beste Nederlandstalige bundel van het afgelopen jaar. Gisteravond werden de dichters…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Herman de Coninckprijs voor ‘Mythen en stoplichten’ van Alara Adilow

Gisteren, op Wereld Poëziedag, werd bekendgemaakt dat Mythen en stoplichten van Alara Adilow is bekroond met De Herman de Coninckprijs 2023. Wij feliciteren haar van harte met het winnen van…

Lees verder >
Dai Carter bij Jinek en in Het Parool

Dai Carter bij Jinek en in Het Parool

Afgelopen vrijdag was Dai Carter te gast bij Jinek om het te hebben over zijn nieuwste boek, Mentale kracht. Zaterdag volgde een mooi interview door Robert Vuijsje in Het Parool,…

Lees verder >