Kromme ploeg van Itamar Vieira Junior verscheen in de literatuurselectie van opinieblad De Nieuwe Koers. Kromme ploeg, de Braziliaanse bestseller, vertelt het verhaal van twee zussen die opgroeien op het platteland in Brazilië.

Recensent Ans Boersma merkt op dat in dit gebied ‘de slavernij is verruild voor een dienstbaarheid aan de grootgrondbezitter. De oogst van het land staan de arbeiders af. […] Kromme ploeg maakt pijnlijk duidelijk dat er in ruim honderd jaar tijd niet zo heel veel ten goede is veranderd in Brazilië […]. Daarom is de roman een ode aan de landarbeiders in het Braziliaanse achterland, nakomelingen van gevluchte slaven.’

Boersma concludeert lovend: ‘Dit is een prachtig boek over een onzichtbare, vergeten bevolkingsgroep, hun religie en diepe verbondenheid met de aarde’.

U kunt de recensie hier lezen.


Over Kromme ploeg:

De literaire sensatie uit Brazilië: een roman over de moderne slavernij

Kinderlijke nieuwsgierigheid naar een mysterieuze koffer onder het bed van hun grootmoeder komt de zusjes Bibiana en Belonísia duur te staan. Het ongeluk verandert hun leven voorgoed, maar brengt ze ook dichter bij elkaar – zo dicht zelfs dat de een letterlijk de stem wordt van de ander.
Op het platteland van Brazilië, waar de ‘afschaffing van de slavernij’ weinig meer was dan een datum op de kalender, drijft ongelijkheid de twee zussen met de jaren steeds verder uit elkaar. Want waar Belonísia wel tevreden lijkt met het leven op het platteland, is Bibiana zich al vroeg bewust van het onrecht dat de moderne slavernij hun nog altijd aandoet en besluit ze te strijden voor de rechten en emancipatie van de arbeiders.
In de schaduw van de ongelijkheid die Brazilië nog altijd in haar greep houdt is Kromme ploeg een prachtige roman vol oude geheimen en sterke vrouwelijke personages.

Bestel een exemplaar via onze webshop.

Itamar Vieira Junior (1979) is geboren in Salvador, Bahia. Voor zijn proefschrift deed hij onderzoek naar gemeenschappen van nazaten van voormalige slaven in het binnenland van Noordoost-Brazilië. Voor Kromme ploeg, zijn debuutroman, kreeg hij maar liefst drie grote prijzen: de Oceanos, de LeYa en de Jabuti. Er zijn meer dan 200.000 exemplaren van verkocht.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >