‘Nieuwe kruisvaarders’ besproken in de Groene Amsterdammer


Schrijf maar eens een boek over rechts-radicalisme dat verrast’, stelt recensent Coen van de Ven in de Groene Amsterdammer. Toch is Sander Rietveld volgens hem hierin geslaagd met zijn boek Nieuwe Kruisvaarders. Daarin wandelt Rietveld ‘ogenschijnlijk vertrouwd door loopgraven waarin hij de weg goed kent’:

‘Moeiteloos wijst Sander Rietveld de lijntjes aan tussen theologische opvattingen uit de protestantse kerk en het nationalisme van radicaal-rechts. Samen dromen ze van sterke mannen op witte paarden, die minderheden weren uit hun homogene koninkrijk.’

Rietveld trekt de lezer de voor hem zo bekende wereld van radicaal-rechtse orthodoxe christenen in: ‘Als lezer ben je zo dichtbij dat zelfs de koersverandering binnen de EO plots spannend aanvoelt.’

 

U leest deze recensie hier terug.


Over Nieuwe kruisvaarders:

De woedende meute die in januari 2021 het Amerikaanse Congres bestormde droeg kruisen, christelijke vlaggen en spandoeken met Jesus saves. Voor God, volk en vaderland. Op een vreemde manier lijkt het christendom verstrengeld geraakt met radicaal-rechtse idealen. Rechtse populisten flirten opzichtig met het geloof. Thierry Baudet spreekt over ‘onze fantastische religie’. Tegelijk voelt een deel van de conservatieve christenen zich aangetrokken tot het gedachtegoed van bodem en bloed. Christelijke partijen nemen rechts-populistische retoriek en standpunten over. Hoe komt dat?

Sander Rietveld groeide op in een orthodox-protestants milieu in de Biblebelt. Met verbazing ziet hij rond Forum voor Democratie en PVV oude bekenden uit deze wereld terug. Waarom laten zij en andere christenen zich meenemen op de populistische muziek? Rietveld onderzoekt zijn eigen verleden en duikt in christelijke netwerken. Hij neemt radicaal-rechtse groeperingen en internationale geldstromen onder de loep om het verbond tussen gelovigen en rechtse populisten bloot te leggen. Die zoektocht voert de lezer langs calvinistische geldschieters, evangelische eindtijdpredikers en katholieke sektes die dromen van een christelijk Rijk.


Sander Rietveld is politicoloog en werkt als onderzoeksjournalist voor het televisieprogramma Zembla. Hij maakte uitzendingen over de financiële handel en wandel van Donald Trump en over de Russische connecties van Thierry Baudet.