In een interview met De Morgen vertelt Nina Wähä over het tot stand komen van haar pas verschenen roman Testament. Toen Wähä hoorde dat haar grootmoeder alzheimer had en dat haar dood naderde, besloot zij om haar te vereeuwigen in een boek. Geen biografie, maar een roman die speelde in de streek waar haar grootmoeder haar hele leven had doorgebracht: het Tornedal, in het Hoge Noorden, waar Zweden en Finland elkaar raken. Het boek draait niet om haar grootmoeder, maar de personages Siri, Pentti en hun veertien kinderen staan centraal, en volgens De Morgen maakt Wähä “indruk met [deze] onstuimige familiekroniek”

De Morgen prijst de roman: “Testament is een knaller van een roman, over opgroeien in een groot gezin, over brandstichting en moord, over op je veertiende verkracht worden door je oom en je eerste orgasme beleven op je zevenenvijftigste. Maar ook over Finland natuurlijk, en over de Winteroorlog van 1939 tussen de Finnen en de Russen, en de snel daarop volgende Tweede Wereldoorlog, waarbij de Finnen het opnieuw opnamen tegen de Sovjets.”

Lees het hele artikel hier.


Over Testament:

De onvoorspelbare Pentti Toimi heerst over zijn gezin met strakke hand. Van de twaalf kinderen die hij kreeg met zijn vrouw Siri durfden alleen Annie, Lauri, Tarmo en Voitto uit huis te gaan – naar Stockholm, Helsinki en Cyprus (alhoewel niemand het zeker weet in Voitto’s geval). De anderen wonen nog steeds in het Finse Tornedal waar ze opgroeiden: Esko, de plichtbewuste oudste broer die hoopt de boerderij te erven; Helmi, de zus die altijd (en heel veel) geld nodig heeft; Tatu, die bijna omgekomen is bij de brand in de garage en die altijd klaarstaat om iemand een lift te geven; Lahja, die slimmer is dan ze laat blijken, maar constant in de schaduw staat van haar getalenteerde broer Tarmo. En de rest.

Vlak voor Kerstmis is het grootste deel van de kinderen samengekomen voor de voorbereidingen. Er staat iets te gebeuren _ er móet iets gebeuren, daar zijn de oudste kinderen het over eens. In het belang van hun moeder, hun jongere broertjes en zusjes, en de twee die al zijn overleden: Pentti’s tirannie moet ten einde komen. Een duister geheim blijkt de laatste druppel. Het is tijd om oude rekeningen te vereffenen.

Testament is een buitengewoon familiedrama: levendig, onstuimig, amusant, dreigend. Het is een polyfonisch magnum opus van een unieke literaire stem.

Nina Wähä (Stockholm, 1979) debuteerde in 2007 en brak internationaal door met Testament, haar derde boek. Het werd binnen een paar weken aan negen landen verkocht en stond in Zweden na verschijning onafgebroken in de bestsellerlijsten en de hotlists van de critici. Naast haar schrijverscarrière is Wähä actrice en zangeres van de band Lacrosse.

 

‘Wähä jongleert magistraal met haar personages en laat de lezer zich aan elk lid van het getroffen, uitgeputte en hysterisch grappige Toimi-gezin hechten. Vanaf het begin was ik volledig in beslag genomen, want Wähä weet zeker hoe je moet schrijven.’
Dagens Nyheter

‘Wähä’s roman is een betoverende pageturner.’
Aftonbladet

‘Ik ben helemaal betoverd na het lezen van Nina Wähä’s Testament. (…) Een fantastische leeservaring.’
Arbeterbladet

Ook interessant



**** voor ‘Hoop en bestemming’ van Natt och Dag in De Standaard

**** voor ‘Hoop en bestemming’ van Natt och Dag in De Standaard

Onlangs verscheen de nieuwe historische roman Hoop en bestemming van de Zweedse auteur Niklas Natt och Dag, over de beruchtste moord in de Zweedse geschiedenis, gepleegd door een voorvader van…

Lees verder >
Recensie ‘Museum van de Zilveren Eeuw’ in Trouw

Recensie ‘Museum van de Zilveren Eeuw’ in Trouw

Onlangs verscheen de nieuwe roman van Ernst Timmer, Museum van de Zilveren Eeuw, een fictief verhaal geïnspireerd door het grote plan voor een Nationaal Historisch museum. Gerwin van der Werf…

Lees verder >
Positieve recensies voor ‘Het compromis van Long Island’ van Brodesser-Akner

Positieve recensies voor ‘Het compromis van Long Island’ van Brodesser-Akner

De Amerikaanse Taffy Brodesser-Akner debuteerde in 2020 met haar succesvolle Fleishman zit in de problemen. Onlangs verscheen haar nieuwe roman Het compromis van Long Island, een roman over de Joods-Amerikaanse…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

In wat voor land leef ik eigenlijk van Karin Amatmoekrim staat op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2024. Deze prijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige boek van…

Lees verder >
Esther van Fenema te gast bij Dit is Tijs en Nooit Meer Slapen

Esther van Fenema te gast bij Dit is Tijs en Nooit Meer Slapen

Deze week verschijnt De mentale schijf van vijf van psychiater Esther van Fenema. Een boek over mentale gezondheid, vol praktische inzichten om je mentale gesteldheid te verbeteren. Afgelopen zondag was…

Lees verder >
Vijf sterren in De Standaard voor ‘BLACK-OUT’ van P.F. Thomése

Vijf sterren in De Standaard voor ‘BLACK-OUT’ van P.F. Thomése

Afgelopen dinsdag verscheen BLACK-OUT, de nieuwe roman van P.F. Thomése. Carl De Strycker las het werk namens De Standaard. ‘Thomése schrijft bijzonder invoelend, genuanceerd en met een uitzonderlijk doorzicht in…

Lees verder >
Longlist De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Longlist De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Afgelopen maandag 26 augustus is de longlist van De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Dit jaar zijn er twaalf nominaties in plaats van de gebruikelijke tien. Vier schrijvers van Uitgeverij Prometheus…

Lees verder >
Interview Rudi Wester in Nederlands Dagblad

Interview Rudi Wester in Nederlands Dagblad

In een stuk over Frankrijk in Nederlands Dagblad vertellen Rudi Wester, Simon Kuper en Liesbet van Zonen over Parijs en het Franse platteland anno nu. Rudi Wester kocht in 1999…

Lees verder >