Op 14 februari 2020 is het 25 jaar geleden dat Ischa Meijer overleed. Op die dag  brengt OBA Live een ode aan deze veelzijdige en roemruchte journalist/schrijver, begenadigd en veelzijdig interviewer. Theodor Holman ontvangt een keur aan gasten die herinneringen aan Ischa Meijer ophalen, vertellen over zijn betekenis en samen een portret schilderen van een van de meest bijzondere journalisten van de 20e eeuw.

Gasten zijn o.a. Ronit Palache, Gijs Groenteman, Michiel van Erp, Wim Noordhoek en Annet Mooij.

Het programma wordt rechtstreeks uitgezonden door Salto, via oba.nl/obalive en Facebook Live.

Kaarten (gratis) voor deze special reserveert u hier.


Ter gelegenheid van Ischa’s 25e sterfdag verschijnt eind januari Zó, en niet anders:

25 jaar geleden overleed Ischa Meijer (1943-1995), de journalist, columnist en interviewer, maar als je mensen spreekt die hem hebben meegemaakt, is het alsof ze hem gisteren nog op de tv hebben gezien. Zelden heeft een Nederlandse journalist zo’n overrompelende indruk gemaakt als Ischa Meijer. Hij veroverde de harten van zijn publiek met zijn even geestige als ontroerende columns, aangrijpende en confronterende televisie-interviews en spraakmakende radioprogramma’s.

Naast interviews, een bijna dagelijkse literaire krantenrubriek ‘De Dikke Man’, gedichten en toneelstukken schreef Ischa Meijer drie werken die behoren tot het allerbeste wat in de Nederlandse literatuur aan naoorlogse egodocumenten verscheen: Brief aan mijn moeder, het hartverscheurende boek waarin Ischa Meijer voor het eerst een stem geeft aan de tweede generatie joodse oorlogsslachtoffers; de autobiografische roman Een rabbijn in de tropen, waarin Ischa de relatie tussen een seculiere zoon en zijn orthodoxe vader onderzoekt en zich afvraagt wat het betekent om een jood te zijn; en Hoeren, zijn documentaire en persoonlijke relaas van een hoerenloper.

In Zó, en niet anders zijn deze drie schitterende klassiekers voor het eerst samengebracht. Een even uniek als tijdloos document.

Over Brief aan mijn moeder:

‘Net als bij Kafka is Brief aan mijn moeder een litanie zonder eind, afgewisseld met cynische conclusies.’

Carel Peeters, Vrij Nederland

 

‘Alles wat over het thema familie is geschreven, zelfs door Kafka, verbleekt en lijkt haast wel futiel bij Brief aan mijn moeder van Ischa Meijer.’

Elsbeth Etty, nrc Handelsblad

 

‘Achteraf moet worden erkend dat Meijer met zijn vlijmscherpe observaties een indringend beeld gaf van het functioneren van een gezin dat in de schaduw van de oorlog moest leven.’

Nieuw Israëlietisch Weekblad

 

Ischa Meijer (1943-1995) was een van de grootste journalisten van de twintigste eeuw. Zijn columns, verhalen, interviews en reportages behoren tot de meest gelezen, bekeken, beluisterde en vooral gevreesde van het land.

 

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >