Olivier van Beemen deed ruim drie jaar onderzoek naar het beleid en bestuur van African Parks, dat natuurgebieden in Afrika beheert en die in verband wordt gebracht met vermeende mishandelingen van veronderstelde stropers en een vermeende koloniale benadering van natuur- en wildbeheer.. Zijn onderzoek heeft geresulteerd in het boek Ondernemers in het wild, dat afgelopen week verscheen. De onthullingen van Van Beemen trokken internationaal de aandacht: de Britse krant The Times besprak de relatie tussen de Britse prins Harry en African Parks. Daarnaast publiceerden journalistiek onderzoeksplatform Follow the Money en De Groene Amsterdammer essays van Van Beemen over zijn onderzoek. In samenwerking met Radio 1-programma OVT maakte Van Beemen een tweedelige reportage in de rubriek Het spoor terug, die op 21 en 28 april wordt uitgezonden. Tevens was hij te gast in de podcast van De Groene Amsterdammer. De reportage en de podcast zijn terug te luisteren via onderstaande links.

 

Luister hier de reportage in OVT terug

Lees hier het artikel in The Times

Luister hier de podcast van De Groene Amsterdammer

Lees hier het essay in De Groene Amsterdammer

Lees hier het interview in het Nederlands Dagblad

Lees hier het artikel op Follow the Money

Bestel hier een exemplaar van Ondernemers in het wild.

 

Meer over Ondernemers in het wild

 African Parks geldt als hét succesnummer binnen de natuurbescherming. De organisatie, opgericht door Paul Fentener van Vlissingen en trouw gesteund door de Nationale Postcode Loterij, heeft in meer dan twintig Afrikaanse natuurgebieden het volledige gezag overgenomen van de staat. Ze beheert een oppervlak vergelijkbaar met Groot-Brittannië, met steun van westerse regeringen, de Europese Unie en filantropische miljardairs.

Maar is het nog van deze tijd, een merendeels witte directie die beslist wat er in Afrika gebeurt? En werkt de militaire aanpak van African Parks niet averechts? Veel omwonenden zijn ontevreden over het meedogenloze optreden van de rangers.

Na zijn prijswinnende onderzoek naar Heineken in Afrika komt journalist Olivier van Beemen opnieuw met een onthullend en vlot geschreven boek. Hij deed ruim drie jaar onderzoek, sprak met bijna driehonderd bronnen en reisde naar zes landen. Hij liet zich niet afschrikken door vier dagen gevangenschap en een beschuldiging van spionage in Benin, gevolgd door deportatie, en evenmin door de hardnekkige tegenwerking of de dreiging met een miljoenenclaim van African Parks zelf.

Olivier van Beemen is onderzoeksjournalist en schrijft onder meer voor Follow the Money en De Groene Amsterdammer. In 2019 won hij een Tegel voor zijn onderzoek naar Heineken in Afrika. Zijn boek Bier voor Afrika werd genomineerd voor diverse prijzen in binnen- en buitenland. Hij gaf de afgelopen jaren lezingen aan onder meer Princeton, Harvard en Sciences Po.

Over Bier voor Afrika:

Bijzonder en evenwichtig onderzoek.’

Le monde

‘Een prikkelend boek, raakt de kern van zakendoen op uitdagende markten.’

The Financial Times

‘Olivier van Beemen is de horzel van bierbrouwer Heineken in Afrika, met veel vaart geschreven.’

de Volkskrant ****

‘Een beerput van corruptie, seks en relaties met dubieuze, moorddadige regimes.’

Algemeen Dagblad

 

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >