Het interview met Hugo Smit dat vandaag in het AD verscheen heeft een pakkende kop: ‘Twaalfjarige oorlog. De staat versus Smit (en andersom) ’. Smit vertelt hierin openhartig over de motivatie achter zijn boek De liegende rechter. De schrijver was tot 2005 (zijn vertrek wegens de zaak Westenberg) senior partner van het internationale advocatenkantoor Simmons & Simmons. Hij is na ruim 42 jaar advocatuur nog steeds zeer actief als advocaat, in onder meer het ondernemingsrecht, bij het Rotterdamse advocatenkantoor Smit & De Bliek. De liegende rechter verschijnt vandaag bij Uitgeverij Prometheus.

Over De liegende rechter:

Dit is een uniek boek. Over een unieke rechtszaak, gestart in 2004. Een rechter sleept een advocaat voor de rechter. Dat is nog nooit vertoond. Nergens.
Waarover gaat het? Over direct contact van een rechter met advocaten over een lopende zaak. Een doodzonde. Advocaat Smit: ‘Rechter Westenberg heeft gebeld met advocaten over de Chipshol-zaak.’ Rechter Westenberg: ‘Niet waar, ik heb niet gebeld met advocaten.’
De Staat steunt de rechter. Blindelings. Maar de advocaat, gesteund door onder meer hoogleraren en oud-ministers, bewijst de telefoontjes. Al vijf keer stelden rechters vast: de rechter heeft gebeld. En dus gelogen.

Maar de rechter blijft tot de dag van vandaag tegen de advocaat procederen. Op kosten van de gemeenschap. Al twaalf jaar. Want Smits inconvenient truth wordt niet getolereerd. Het gevolg: grote schade voor het aanzien van rechterlijke macht, maar ook voor advocaat Smit. Dit boekt beschrijft welke rare, onverklaarbare en verbijsterende dingen in die twaalf jaar zijn voorgevallen. In wezen is de zaak Westenberg een twaalf jaar durende aanval op de vrijheid van meningsuiting van een advocaat. De verdediging van de rechter kost de belastingbetalers miljoenen. Weggegooid geld. Een blanco cheque voor de rechter, Smit daarentegen moet alles zelf betalen.

De Raad voor de rechtspraak, in 2004 initiatiefnemer en nog steeds financier van deze zaak tegen advocaat Smit, speelt een hoofdrol. Zonder de Raad was deze zaak er niet geweest, en was dit boek niet geschreven. Die Raad tast de rechterlijke macht aan met ongekend negatieve publiciteit.
De liegende rechter onderstreept het alarm in 2013 in NRC Handelsblad van mr. Geert Corstens, toenmalig president van de Hoge Raad, over de kwaliteit van het rechtssysteem. En het toont het deficit aan van de Raad voor de rechtspraak. De liegende rechter is het schokkende relaas van een unieke en onverkwikkelijke affaire, met scherpe pen geschreven door de hoofdrolspeler, advocaat Hugo Smit.

‘Een bijzondere inkijk in wat men de sociologie van de rechtspraktijk zou kunnen noemen.’ Dr. A. Peper, oud-burgemeester van Rotterdam en oud-minister van Binnenlandse Zaken

‘Onvoorspelbaar en onvoorstelbaar wat hier wordt beschreven. Goed geschreven, mooie stijl, goed gedocumenteerd.’ Prof. mr. A.W. Jongbloed, hoogleraar burgerlijk recht, Molengraaff Instituut, Universiteit Utrecht

‘Schokkend en ontluisterend. In Nederland ben ik niet eerder een geval van reputatieschade tegengekomen van deze omvang. Dit slaat werkelijk alles.’ Prof. dr. A. van der Meiden, emeritus hoogleraar communicatiewetenschappen, Universiteit Utrecht

‘Onthullend, onthutsend, beschamend en alarmerend aangaande integriteit en echte ruggen, waarbij ik mij uitdrukkelijk niet uitlaat over het aanhangige hoger beroep. Hopelijk draagt dit boek bij tot doorbreking van de door Smit beschreven angstcultuur, die ook ik helaas heb ervaren.’ Mr. W.F. Roelink, advocaat en rechter-plaatsvervanger

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >