Het interview met Hugo Smit dat vandaag in het AD verscheen heeft een pakkende kop: ‘Twaalfjarige oorlog. De staat versus Smit (en andersom) ’. Smit vertelt hierin openhartig over de motivatie achter zijn boek De liegende rechter. De schrijver was tot 2005 (zijn vertrek wegens de zaak Westenberg) senior partner van het internationale advocatenkantoor Simmons & Simmons. Hij is na ruim 42 jaar advocatuur nog steeds zeer actief als advocaat, in onder meer het ondernemingsrecht, bij het Rotterdamse advocatenkantoor Smit & De Bliek. De liegende rechter verschijnt vandaag bij Uitgeverij Prometheus.

Over De liegende rechter:

Dit is een uniek boek. Over een unieke rechtszaak, gestart in 2004. Een rechter sleept een advocaat voor de rechter. Dat is nog nooit vertoond. Nergens.
Waarover gaat het? Over direct contact van een rechter met advocaten over een lopende zaak. Een doodzonde. Advocaat Smit: ‘Rechter Westenberg heeft gebeld met advocaten over de Chipshol-zaak.’ Rechter Westenberg: ‘Niet waar, ik heb niet gebeld met advocaten.’
De Staat steunt de rechter. Blindelings. Maar de advocaat, gesteund door onder meer hoogleraren en oud-ministers, bewijst de telefoontjes. Al vijf keer stelden rechters vast: de rechter heeft gebeld. En dus gelogen.

Maar de rechter blijft tot de dag van vandaag tegen de advocaat procederen. Op kosten van de gemeenschap. Al twaalf jaar. Want Smits inconvenient truth wordt niet getolereerd. Het gevolg: grote schade voor het aanzien van rechterlijke macht, maar ook voor advocaat Smit. Dit boekt beschrijft welke rare, onverklaarbare en verbijsterende dingen in die twaalf jaar zijn voorgevallen. In wezen is de zaak Westenberg een twaalf jaar durende aanval op de vrijheid van meningsuiting van een advocaat. De verdediging van de rechter kost de belastingbetalers miljoenen. Weggegooid geld. Een blanco cheque voor de rechter, Smit daarentegen moet alles zelf betalen.

De Raad voor de rechtspraak, in 2004 initiatiefnemer en nog steeds financier van deze zaak tegen advocaat Smit, speelt een hoofdrol. Zonder de Raad was deze zaak er niet geweest, en was dit boek niet geschreven. Die Raad tast de rechterlijke macht aan met ongekend negatieve publiciteit.
De liegende rechter onderstreept het alarm in 2013 in NRC Handelsblad van mr. Geert Corstens, toenmalig president van de Hoge Raad, over de kwaliteit van het rechtssysteem. En het toont het deficit aan van de Raad voor de rechtspraak. De liegende rechter is het schokkende relaas van een unieke en onverkwikkelijke affaire, met scherpe pen geschreven door de hoofdrolspeler, advocaat Hugo Smit.

‘Een bijzondere inkijk in wat men de sociologie van de rechtspraktijk zou kunnen noemen.’ Dr. A. Peper, oud-burgemeester van Rotterdam en oud-minister van Binnenlandse Zaken

‘Onvoorspelbaar en onvoorstelbaar wat hier wordt beschreven. Goed geschreven, mooie stijl, goed gedocumenteerd.’ Prof. mr. A.W. Jongbloed, hoogleraar burgerlijk recht, Molengraaff Instituut, Universiteit Utrecht

‘Schokkend en ontluisterend. In Nederland ben ik niet eerder een geval van reputatieschade tegengekomen van deze omvang. Dit slaat werkelijk alles.’ Prof. dr. A. van der Meiden, emeritus hoogleraar communicatiewetenschappen, Universiteit Utrecht

‘Onthullend, onthutsend, beschamend en alarmerend aangaande integriteit en echte ruggen, waarbij ik mij uitdrukkelijk niet uitlaat over het aanhangige hoger beroep. Hopelijk draagt dit boek bij tot doorbreking van de door Smit beschreven angstcultuur, die ook ik helaas heb ervaren.’ Mr. W.F. Roelink, advocaat en rechter-plaatsvervanger

Ook interessant



‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Vandaag is de shortlist van de Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Zowel Karin Amatmoekrim met In wat voor land leef ik eigenlijk?Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet als Roelof van Gelder met De…

Lees verder >
Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Onlangs verscheen Pontificaal sociaal van Sylvester Hoogmoed, een biografie over Ien Dales. In De Groene Amsterdammer schreef Sylvester Hoogmoed ook een kort profiel over Ien Dales, waarin hij haar carrière…

Lees verder >
**** voor ‘Hoop en bestemming’ van Natt och Dag in De Standaard

**** voor ‘Hoop en bestemming’ van Natt och Dag in De Standaard

Onlangs verscheen de nieuwe historische roman Hoop en bestemming van de Zweedse auteur Niklas Natt och Dag, over de beruchtste moord in de Zweedse geschiedenis, gepleegd door een voorvader van…

Lees verder >
Recensie ‘Museum van de Zilveren Eeuw’ in Trouw

Recensie ‘Museum van de Zilveren Eeuw’ in Trouw

Onlangs verscheen de nieuwe roman van Ernst Timmer, Museum van de Zilveren Eeuw, een fictief verhaal geïnspireerd door het grote plan voor een Nationaal Historisch museum. Gerwin van der Werf…

Lees verder >
Positieve recensies voor ‘Het compromis van Long Island’ van Brodesser-Akner

Positieve recensies voor ‘Het compromis van Long Island’ van Brodesser-Akner

De Amerikaanse Taffy Brodesser-Akner debuteerde in 2020 met haar succesvolle Fleishman zit in de problemen. Onlangs verscheen haar nieuwe roman Het compromis van Long Island, een roman over de Joods-Amerikaanse…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

In wat voor land leef ik eigenlijk van Karin Amatmoekrim staat op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2024. Deze prijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige boek van…

Lees verder >
Esther van Fenema te gast bij Dit is Tijs en Nooit Meer Slapen

Esther van Fenema te gast bij Dit is Tijs en Nooit Meer Slapen

Deze week verschijnt De mentale schijf van vijf van psychiater Esther van Fenema. Een boek over mentale gezondheid, vol praktische inzichten om je mentale gesteldheid te verbeteren. Afgelopen zondag was…

Lees verder >