Gisteren publiceerde Het Parool een groot interview met de tweeëntwintigjarige auteur Lotte Kok naar aanleiding van het recente verschijnen van haar debuutroman Skydancer. Skydancer gaat over de twintigjarige Oscar uit het dorpje Dingle. In Dingle zijn de zomers te lang en te heet, de bewoners lui, dom en eten iedere dag frituur. Tijd staat stil in Dingle en Oscar doet niks anders dan lui op de bank liggen, net als zijn gelijknamige axolotl. Dan verschijnt Agnes. Een bleek, mager, prachtig meisje. Haar verschijning in het dorpje zet iedereen in beweging, behalve Oscar. Hij besluit heel ver bij haar uit de buurt te blijven, maar ontdekt dat hij elke dag weer iets slechter zonder haar kan. Thema’s als opgroeien, hamburgers en loyaliteit vlechten ineen en maken Skydancer tot een zeldzaam grappige en vonkende roman.

In het interview met journalist Marjolijn de Cocq vertelt Lotte Kok over de manier waarop het verhaal van de personen in haar boek op haar eigen jeugd in Ermelo is geïnspireerd. ‘Ik ben opgegroeid in een klein dorpje in de Biblebelt en ik heb altijd veel geschreven omdat ik er vaak alleen was.’ Volgens Kok staat hoofdpersoon Oscar, die ook in een omgeving opgroeit waar weinig te beleven is, desalniettemin ver van haar af. ‘Ik ben persoonlijk meer de Agnes. Maar Oscars leven lijkt wel op het mijne, met twee lieve ouders in een doods dorpje. Ik denk dat het karakter van Oscar voortkomt uit mijn eigen frustraties, daarom wordt Agnes ook boos op Oscar. Ik vind het moeilijk als iemand die alles heeft desondanks niet van de bank afkomt en er iets van probeert te maken. Die passiviteit, daar heb ik echt een hekel aan..’

Eerder was Lotte Kok al te gast bij radioprogramma Nooit meer slapen om te praten over haar spraakmakende debuut. Klik hier om de volledige uitzending te beluisteren. De rubriek Open Kaart met Lotte Kok loopt van 1:13:00 tot 1:28:00.


Over het boek:

Oscar krijgt voor zijn twintigste verjaardag een axolotl. Een salamander, die niks anders doet dan in een hoekje voor zich uit staren. Er is maar één persoon naar wie de axolotl vernoemd kan worden: Oscar zelf. Wat wil je ook, als je opgroeit in facking Dingle? De zomers zijn te lang en te heet, de bewoners lui, dom en vadsig. In Dingle is het zo stil dat je een nugget kunt horen vallen.
Dan verschijnt Agnes. Een bleek, mager, prachtig meisje. Ze is de verhuiswagen nog niet uit gestapt of alle 75 inwoners van Dingle buitelen over haar heen als gretige puppy’s. Iedereen wil iets van haar. Behalve Oscar. Die vertrouwt het zaakje niet. Hij besluit heel ver bij haar uit de buurt te blijven, maar ontdekt dat hij elke dag weer iets slechter zonder haar kan.
Skydancer is zo wonderlijk, lief en luidruchtig als een Wes Anderson-film. Thema’s als opgroeien, hamburgers en loyaliteit vlechten ineen tot een zeldzaam grappig en vonkend verhaal. De geschiedenis van Oscar en Agnes zal bij vele jongeren en volwassenen nog tot lang na de laatste bladzijde blijven nagloeien.

Lotte Kok (1996) is een aanstormend literair talent dat al menig podium veroverde. Ze won de Kunstbende Taal als spoken-wordartiest en werd door Hebban uitgeroepen tot een van de grote talenten van haar generatie. Dit bewees ze opnieuw toen ze op nationale tv in samenwerking met omroep human een briljante voordracht weggaf, begeleid door twee violisten. Skydancer is haar debuutroman.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >