Gisteravond was Patrick Bernhart, de auteur van Boris. Bestemming bereikt te gast bij Met het Oog Op Morgen. Hier besprak hij Boris Johnson, de nieuwe premier van Engeland: hij legde uit hoe Johnson het publieke personage is geworden dat we vandaag de dag kennen. Zo nam Johnson zijn tweede naam aan als roepnaam en mat hij zichzelf een grappig karakter aan. In zijn studententijd begon hij aan te sturen op een politieke carrière, onder meer door voorzitter te worden van de debatclub the Oxford Union. Ook besprak Bernhart of Johnson zelf een voorstander is van brexit: Bernhart wijst erop dat Johnson uit een remain-familie komt. Het is mogelijk dat Johnson pro-brexit is als politieke strategie: met een dergelijke houding kan immers populariteit gewonnen worden. Tot slot werden de standpunten van Johnson besproken: waar staat hij concreet voor, wat hoopt hij te bereiken als premier? Hoe zal het premierschap van Johnson verlopen?

U kunt het hele interview hier terugluisteren.


Over Boris. Bestemming bereikt:

In de zomer van 2016 lijkt de politieke carrière van Boris Johnson voorbij wanneer hij na het Brexit-referendum wordt beschuldigd een slecht leider te zijn. Toch wordt hij door de nieuwe premier Theresa May benoemd als minister van Buitenlandse Zaken, een functie die hij weinig succesvol vervult en voortijdig opgeeft. Hij heeft zijn ogen op een grotere prijs.
Drie jaar later is Alexander Boris de Pfeffel Johnson premier van het Verenigd Koninkrijk. Hoe is hem dat gelukt? Is het charisma, zijn het de nieuwe politieke verhoudingen of kan simpelweg niemand hem stoppen, zelfs hijzelf niet? En hoe gaat Boris zijn premierschap invullen?
In Boris. Bestemming bereikt reconstrueert Patrick Bernhart Johnsons opmars naar de hoogste politieke functie van het land. Bovenal schetst hij een veelkleurig portret van dit fenomeen, van Johnsons Turkse roots, diens talrijke liefdesaffaires en diens andere liefhebberijen zoals Winston Churchill en fietsen.

Patrick Bernhart is de auteur van de bestseller Tom Dumoulin. Wielerlegende in wording. Met Jan Maarten Slagter schreef hij De koude kermis van KPN. Bernhart woonde enkele jaren in Engeland en volgt de ontwikkelingen op het eiland op de voet.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >