Gistermiddag was Groot Brittannië-correspondent Patrick van IJzendoorn te gast bij BNR Nieuwsradio om over zijn boek Koel Brittannië te spreken. Vanaf deze week ligt zijn nieuwe werk in de boekhandel. Van IJzendoorn licht in een boeiend interview het standpunt van de Britten tegenover Brexit toe. Verder vertelde de auteur over de Brexit-onderhandelingen, het Britse sentiment tegenover Europa en hoe dit tot stand is gekomen. Woensdag schoof Van IJzendoorn aan bij radioprogramma Met het Oog op Morgen. Klik hier om het interview bij BNR Nieuwsradio terug te luisteren en hier voor het interview bij Met het Oog op Morgen.

Over Koel Brittannië:

Wat is er toch aan de hand met het Verenigd Koninkrijk? In de jaren negentig en nul leek het eindelijk aansluiting te vinden met Europa, maar de laatste jaren trekken de Britten zich weer onverstoorbaar terug op hun cricketvelden, met de Brexit als voorlopig eindstation.
Patrick van IJzendoorn woont al sinds 2003 in Londen en is gefascineerd door de behoudende ziel van de Britten en door hun historisch besef. Of ze nu links of rechts zijn, in de stad wonen of op het platteland: vrijwel iedere Engelsman heeft respect voor het bestaande en is zelfs verbaasd als je suggereert dat iets ook op een andere manier zou kunnen.
Juist nu, op de drempel van het afscheid van Europa, is een duiding van het Engelse volksgevoel hard nodig. Patrick van IJzendoorn geeft die, in een even urgent als vermakelijk boek, geschreven in de hem typerende, licht ironische stijl waarmee hij al jaren de lezers van de Volkskrant en De Groene Amsterdammer informeert.

Patrick van IJzendoorn (1971) is correspondent in het Verenigd Koninkrijk voor de VolkskrantDe Groene Amsterdammer en Historisch Nieuwsblad.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >