Vandaag plaatste de Vlaamse Metro een paginagroot artikel over het laatste boek van Peter Middendorp, Jij bent van mij. Dit boek, gebaseerd op de moord op Marianne Vaatstra, werd door vele media warm onthaald. In Metro velt het lezerspanel van september haar oordeel over het spraakmakende boek.

Middendorp zou volgens zijn lezers het genre thriller overstijgen. ‘Ik hou van thrillers, maar dit boek is het eerste dat me werkelijk kippenvel bezorgde’, vertelt Sophie, 34, ingenieur. ‘Als je dat als auteur kan bereiken dan ben je top.’ Ook de manier waarop Middendorp de lezer laat sympathiseren met de hoofdpersoon is volgens het panel bewonderenswaardig. ‘De schrijfstijl van de schrijver. Ongelofelijk hoe die man je doet meeleven, mee twijfelen… Hij heeft volgens mij perfect bereikt wat hij wilde bereiken; dat de lezer het boek weglegt met een vaag gevoel. Net of alles in een droom (eerder nachtmerrie) gebeurt.’

Eerder bekroonde NRC Handelsblad het boek met vijf ballen en verscheen er een zeer lovende recensie van het boek in Het Parool, waarin recensent Dries Muus betoogt dat je het boek tekort doet wanneer je aldoor de waargebeurde oorsprong benadrukt. ‘Jij bent van mij is in de eerste plaats een aangrijpende roman. Waarheidsgetrouwer, genuanceerder en juist daardoor gruwelijker dan de meest realistische reconstructie, dan elk simpel oordeel.’ Ook verscheen er een interview met de auteur in de VPRO Gids. De Volkskrant heeft eveneens uitgebreid aandacht besteed aan de spraakmakende roman. Daarnaast was Middendorp te gast bij Max Nieuwsweekend en de auteur is in gesprek gegaan met Carolina lo Galbo in de uitzending van VPRO BoekenDe nieuwe talkshow van Margriet van der Linden koos het boek ter bespreking in hun boekenrubriek, waar men ook zeer enthousiast op het verhaal reageerde. Inmiddels zijn de Duitse vertaalrechten van het boek verkocht.

Jij bent van mij staat op de shortlist van Bookspot Literatuurprijs.


Over Jij bent van mij:

Op een nacht vergrijpt Tille Storkema, een jonge boer en vader van twee kleine kinderen, zich bij een fietspad aan een zestienjarig meisje uit het dorp. De volgende ochtend wordt zij naakt en levenloos teruggevonden in een weiland.
Dertien jaar zal het duren voordat Tille eindelijk wordt gepakt en de waarheid met kracht zal doordringen tot de wereld, het dorp, zijn vrouw, zijn kinderen. Dertien lange jaren blijft Tille gewoon een boer, een echtgenoot en een vader. Tot aan het einde probeert hij een goede vader voor Suze te zijn, zijn kleine meid.

Maar er komt steeds meer druk op hem te staan. Het dorp smeedt zich wild aaneen tegen de vermeende daders uit het asielzoekerscentrum. Tille wordt geplaagd door ontwrichtende herinneringen. Onder zijn ogen bereikt zijn dochter Suze de leeftijd van zijn slachtoffer.
Jij bent van mij is een roman over een dader en een vader. Zelden werd een eerlijker beeld van een misdaad neergezet dan in deze uitzonderlijke roman, even spannend als onthutsend, even schuchter als schaamteloos, geschreven met het stilistisch vernuft van een meester.

Peter Middendorp (1971) brak in 2014 door met Vertrouwd voordelig, een aangrijpende, humoristische roman over zijn jeugd in een Blokker-winkel in Emmen. De roman werd met sterren begroet in de kritiek, en er werden meer dan 15.000 exemplaren van verkocht. Hij kwam op de longlist van de Libris Literatuurprijs en werd bekroond met de Groninger Boekenprijs. Sinds 2012 is Middendorp columnist bij de Volkskrant.

‘De lustmoord was gruwelijk, maar Middendorp schetst de afwijking van Tille zonder sensatie. Hij is geen monster, maar een mens van vlees en bloed.’ Elsevier ****

‘Jij bent van mij is in de eerste plaats een aangrijpende roman. Waarheidsgetrouwer, genuanceerder en juist daardoor gruwelijker dan de meest realistische reconstructie, dan elk simpel oordeel.’ Het Parool

 ‘Middendorp schrijft het invoelend en mooi sober op, zonder iets goed te praten.’ Vrij Nederland ****

‘Hard, noest en aards, met een tragisch randje van vergankelijkheid.’ NRC Handelsblad •••••

‘Ik neem mijn hoed af voor Peter Middendorp, want hij heeft een wonder verricht, het wonder van de literatuur: de ongemakkelijke vereenzelviging met een zogenaamd monster. ‘Jij bent van mij’ is een lange, koude huivering.’ Tommy Wieringa

‘Huiveringwekkend goed geschreven.’ Mark Brouwers, Opium Radio 1

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Erik de Lange genomineerd voor de longlist Libris Geschiedenis Prijs 2025

Met trots delen wij dat afgelopen zaterdag is bekendgemaakt dat Erik de Lange, auteur bij Uitgeverij Prometheus, met zijn boek De laatste dagen van Barbarije is genomineerd voor de longlist…

Lees verder >
‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

Gisteren werd Held in eigen verhaal van Iris Enthoven feestelijk gelanceerd in de tuin van Prometheus, een bijzonder moment waarop vrienden, familie én helden uit het boek bijeenkwamen om te proosten. Afgelopen…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

De Groene Amsterdammer en NRC schrijven over ‘De laatste dagen van Barbarije’ van Erik de Lange

Dit weekend verschenen er maar liefst twee recensies over De laatste dagen van Barbarije van Erik de Lange: Esha Guy Hadjadj schreef erover in De Groene Amsterdammer en Bart Funnekotter…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

Op de website van HUMO werden afgelopen weekend de tien beste boeken van 2025 tot nu toe bekendgemaakt. In de top drie pronkten twee, bij Uitgeverij Prometheus uitgegeven, boeken: Zwarte…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Minidocumentaire over ‘Engelland’ van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant

Woensdag 18 juni werd er een minidocumentaire over de nieuwe roman Engelland van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant. In een klein kwartier neemt Anton Dautzenberg de kijker mee naar…

Lees verder >
‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

In april verscheen Schilfers van Lenny Peeters bij Uitgeverij Prometheus. Niet veel later verscheen er in De Standaard der Letteren een recensie geschreven door Bert van Raemdonck, die het boek…

Lees verder >
Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

De dichter Sasja Janssen schreef afgelopen zaterdag een recensie over Een nieuw geluid van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant. Ze verbleef ‘met plezier in het…

Lees verder >
Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Afgelopen zaterdag heeft onderzoeksjournalist Olivier van Beemen de Brusseprijs gewonnen met zijn boek Ondernemers in het wild. Deze prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek van…

Lees verder >