Afgelopen vrijdagavond heeft Peter Verhelst met zijn bundel Wij totale vlam (2014) de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2016 gewonnen. Juryvoorzitter Frits Spits overhandigde tijdens de feestelijke avond het prijzengeld van 2.500 euro en een kunstwerk van Wim van der Meij aan Verhelst. De jury schrijft lovend: ‘Wij totale vlam is een bundel over nabijheid en intimiteit en tegelijkertijd over eenzaamheid en verlorenheid. […] Verhelst vindt zinnen die je vaak de adem doen inhouden, die pasgeboren lijken, iedere keer als je ze opnieuw leest.’ In totaal werden er voor deze negende editie van de tweejaarlijkse Ida Gerhardt Poëzieprijs 138 dichtbundels ingezonden.

Eerder werd bekendgemaakt dat De kunst van het crashen, de laatste roman van Verhelst, op de longlist staat voor de Fintro Literatuurprijs 2016. Op 6 april wordt de shortlist vrijgegeven, en op 5 juni vindt er een groot evenement plaats waar de winnaar de prijs in ontvangst neemt.

Daarnaast werd de onlangs verschenen dichtbundel van Verhelst ZING ZING lovend ontvangen in de media. Recensent Paul Demets kent de bundel vier ballen toe en schrijft: ‘Peter Verhelst duwt met ZING ZING de poorten van de perceptie weer wat verder open. Wat je te lezen krijgt, voert je mee, voorbij de ervaring.’ Ook Trouw schrijft enthousiast over de bundel: ‘Soms veroorzaakt een regel ergens in je achterhoofd een hoog ting, als een licht geluksgevoel.’ Het stuk wordt afgesloten met de mooie woorden: ‘De onvoltooide gezangen zijn te lezen als zoektochten naar nieuwe manieren van leven. Glimpen daarvan flakkeren steeds even op, alsof een gordijn wordt weggetrokken en er even een duizelingwekkend zicht geboden wordt op wat groot is en waar. Ongrijpbaar, vitaal, ademend.’

Over Wij totale vlam:

In Wij totale vlam keren mensen terug van de maan, kussen ze een parkiet en knijpen ze in een naaktkat, reizen ze een glinstering in de lucht achterna, ontmoeten ze het eiland Sandy, of zien ze hoe vogels in een meer duiken en woorden tegen de onderkant van het wateroppervlak schrijven. De woorden wissen zich uit, maar altijd komen er nieuwe tevoorschijn.

Ik weet niet of ik zal terugkeren, hoe of wanneer dat zal zijn, ik weet niet wie ik zal zijn geworden, wanneer ik op een ochtend weer thuiskom, en wat er van jou zal zijn geworden.
Zullen we elkaar na al die tijd nog herkennen?

Peter Verhelst (1962) is een Vlaams dichter, romancier en regisseur. Hij ontving voor zijn werk verscheidene prestigieuze prijzen, waaronder De Gouden Uil, de Vlaamse Cultuurprijs en de F. Bordewijkprijs voor zijn roman Tongkat (1999). Zijn vorige dichtbundels waren Nieuwe sterrenbeelden (2008, Herman de Coninckprijs en de Jan Campertprijs) en Zoo van het denken (2011).

‘Tedere lyriek over tedere dingen.’ NRC Handelsblad ****

‘Van het beste wat Verhelst ooit dichtte.’ Humo

‘Je kunt niet anders dan deze bundel te blijven herlezen, de woorden proevend als een mantra.’ De Morgen

‘Kraakheldere woorden en beelden.’ Juryrapport Herman de Coninckprijs

 

Over ZING ZING:

‘Peter Verhelst duwt met ZING ZING de poorten van de perceptie weer wat verder open. Wat je te lezen krijgt, voert je mee, voorbij de ervaring.’ De Morgen ****

‘Ongrijpbaar, vitaal, ademend.’ Trouw

 

Ook interessant



Astrid Roemer op de shortlist van de National Book Award

Astrid Roemer op de shortlist van de National Book Award

Over de gekte van een vrouw van Astrid Roemer is dit jaar genomineerd voor de National Book Award in de categorie vertaalde literatuur. Wij feliciteren Astrid Roemer van harte met…

Lees verder >
Veel media-aandacht voor ‘Voornamelijk vrouwen’ van Connie Palmen

Veel media-aandacht voor ‘Voornamelijk vrouwen’ van Connie Palmen

Woensdag 27 september presenteerde Connie Palmen haar nieuwe essaybundel Voornamelijk vrouwen op de uitgeverij. In deze bundel bespreekt zij twaalf auteurs, elf vrouwen en één man die zij bewondert. Het…

Lees verder >
Mooie recensies over ‘In wat voor land leef ik eigenlijk?’ van Karin Amatmoekrim

Mooie recensies over ‘In wat voor land leef ik eigenlijk?’ van Karin Amatmoekrim

De biografie van Karin Amatmoekrim over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk?, werd afgelopen weekend door diverse media besproken. Zo werd Amatmoekrim geïnterviewd in NRC, Trouw Tijdgeest…

Lees verder >
Maand van de Geschiedenis begonnen, met essay van Louise O. Fresco

Maand van de Geschiedenis begonnen, met essay van Louise O. Fresco

In oktober vindt jaarlijks de Maand van de Geschiedenis plaats. In deze maand organiseren diverse culturele instellingen door het hele land evenementen rondom een historisch thema, zoals theatervoorstellingen en workshops.…

Lees verder >
Ewoud Sanders wint de Taalboekenprijs 2023

Ewoud Sanders wint de Taalboekenprijs 2023

Vandaag is in de uitzending van De Taalstaat bekendgemaakt dat Ewoud Sanders met zijn boek Het n-woord de vijfde editie van de Taalboekenprijs heeft gewonnen. De Taalboekenprijs wordt jaarlijks uitgereikt…

Lees verder >
‘Mimosa’ besproken in De Groene Amsterdammer

‘Mimosa’ besproken in De Groene Amsterdammer

De Debuutroman Mimosa van Mette Maria van Dijk werd deze week besproken in De Groene Amsterdammer. Charlotte Remarque beschrijft Mimosa als een veelbelovend debuut. Remarque maakt vergelijkingen met boeken als…

Lees verder >
Koen de Groot uitgebreid besproken in de media

Koen de Groot uitgebreid besproken in de media

Afgelopen week werd Martelaren voor de paus van historicus Koen de Groot uitgebreid besproken in diverse media. Zo was hij te gast bij de radioprogramma’s OVT en Spijkers met Koppen.…

Lees verder >
Sanne van Rij te gast bij Opium met haar debuutroman ‘Ik weet zeker dat het liefde was’

Sanne van Rij te gast bij Opium met haar debuutroman ‘Ik weet zeker dat het liefde was’

Afgelopen week was Sanne van Rij te gast bij Opium op Radio 4. In de rubriek ‘Talent’ kwam Van Rij aan het woord over waarom ze haar eigen verhaal deelde…

Lees verder >