Vandaag verscheen in Het Parool een groot interview met Pia de Jong, auteur van het vandaag verschenen Charlotte. In het interview spreekt de Jong openhartig over de moeilijke periode die zij heeft meegemaakt toen haar dochter Charlotte ernstig ziek was en hoe zwaar het haar in het begin viel om haar verhaal op te schrijven.

Ook verscheen er vandaag een lovende recensie in Dagblad de Limburger. Recensent Koen Eykhout geeft het boek maar liefst 5 sterren en noemt Charlotte ‘een geschenk voor de lezer’ en ‘sprookjesachtig mooi’. Hij zegt over het boek: ‘De Jong draait er niet omheen […] toch tilt ze dit persoonlijke verhaal naar een niveau dat verder gaat dan het persoonlijke, zoals alleen grote literatuur dat kan. Het persoonlijke algemeen maken, zodat de lezer ervaart dat het ook over hem of haar gaat. […] een baanbrekend boek als het gaat om literatuur die het particuliere weet te verbinden met het algemene.’

Gisteravond was Pia de Jong met haar man Robbert Dijkgraaf en dochter Charlotte te gast bij De wereld draait door. Ook zal De Jong binnenkort te gast zijn bij TROS NieuwsshowTV MAX en het boekenprogramma van Wim Brands. Daarnaast zullen er interviews verschijnen in Het ParoolNRC HandelsbladMargriet en verschijnt er een stuk over Charlotte in Opzij.

Over het boek:
Dan neemt de verloskundige haar uit mijn handen. Ze weegt haar en meet haar lengte op. De resultaten noteert ze op een formulier. Daarna onderzoekt ze haar van top tot teen. Vanuit mijn bed kijk ik toe. Ik zie hoe ze een vinger op de rug van mijn dochter legt en even stilhoudt. Een fractie van een seconde, maar toch lang genoeg om mij te doen beseffen dat er iets niet in orde is.
‘Wat zie je?’ vraag ik.
Ze wijst naar een plekje op het ruggetje. Een zacht, rozig heuveltje. Ze drukt haar wijsvinger erop. Zodra ze die weghaalt wordt het plekje blauw. De kleur van een meertje in een bos, rond het middaguur.
‘Wat is dit?’ vraag ik.
‘Ik weet het niet,’ zegt ze, terwijl ze opnieuw haar vinger op het ruggetje legt. ‘Ik heb dit nog nooit gezien.’
Ze pakt het formulier weer en begint te schrijven. Het is middernacht. De muren komen dichterbij, de kamer sluit ons in.
‘Wat schrijf je op?’ vraag ik.
‘Dat ze een plekje heeft,’ zegt ze.
‘Wat schrijf je precies op?’ vraag ik.
Ze draait haar hoofd naar me toe. Haar blik stelt me op geen enkele manier gerust.

Charlotte is het diep persoonlijke relaas van Pia de Jong over het jaar waarin zij haar pasgeboren, doodzieke dochter koesterde binnen de veilige cocon van haar gezin. Haar werd verteld zich op het ergste voor te bereiden. In plaats daarvan koos zij voor de liefde. Overweldigende liefde.

Pia de Jong (1961) debuteerde in 2008 met de aangrijpende roman Lange dagen, waarvoor ze de Gouden Uil Prijs van de Lezer kreeg. In 2010 volgde Dieptevrees. Over haar leven in Princeton (VS), waar zij sinds 2012 woont, doet ze verslag in NRC Handelsblad en het boek Flessenpost. Ze is getrouwd met Robbert Dijkgraaf; ze hebben drie kinderen.

Over Lange dagen:

‘Een literaire verrassing die maar eens in de tien jaar voorkomt. De Nederlandse literatuur heeft er eindelijk weer een schrijver bij.’ Max Pam, HP/De Tijd

Lange dagen van Pia de Jong doet denken aan Hermans en Theroux, maar is volkomen authentiek. De Jong creëert niet alleen ondraaglijke spanning, maar biedt ook een wereld die ijzingwekkend echt, menselijk, al te menselijk aandoet, vol personages van vlees en bloed. Wat een debuut! Een magnifieke geladenheid, die in elke scène, elk gesprek, elke waarneming, elke zin schuilt.’ Jeroen Vullings, Vrij Nederland

‘Verrassend en droogkomisch debuut.’ Elsevier

Over Dieptevrees:

‘Een verrassend boek.’ Vrij Nederland

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >