Vandaag verscheen er een lovende bespreking van de debuutroman van Ellen de Bruin, Onder het ijs, in Psychologie Magazine. De roman vertelt het verhaal van Bas Fretz, een junior onderzoeker op een schip in het Noordpoolgebied. Bas kreeg de kans om mee te gaan op deze expeditie door het plotseling overlijden van haar hoogleraar Reinier, van wie zij net iets meer hield dan goed voor haar was. Onder het ijs is een verhaal over liefde en verlies, de wereld van de wetenschap en de macht en onmacht van de mens.

Hoogleraar Sociale Psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen Roos Vonk noemt het boek van NRC-journaliste Ellen de Bruin haar ‘Boek van het jaar’. Volgens haar voormalig docent is De Bruin ‘een heel goede journalist en ze was een uitmuntende studente. Ik las haar roman omdat ik haar ken, maar had nooit verwacht dat ze dit óók al zo goed kon.’ Verschillende verhaallijnen zouden zich gaandeweg ontwikkelen en het zou steeds spannender worden, aldus Vonk. ‘Het is heel spannend en hier en daar echt hilarisch. Psychologische thema’s, zoals de verwerking van liefdesverdriet en de ontwikkeling van de onderlinge verhoudingen in groepen, zijn boeiend en overtuigend neergezet.’

Het debuut werd na verschijning in de (dag)bladen volop geprezen. NRC Handelsblad besprak het boek uitgebreid en vond het bovenal een ‘speels en levendig boek’. De recensent prees het hoofdpersonage Bas, wetenschapper maar ook onverbeterlijk steller van vragen: ‘die verwonderde bemerkingen, de manier van kijken van de hoofdpersoon, maken de kracht van het boek uit. Het sprankelt.’ Volgens Dagblad van het Noorden schreef De Bruin ‘een intrigerend gevecht over een eenling die haar eigen coalities moet smeden en haar eigen kracht ontdekt. Boeiend om te lezen.’ Ook ZIN en Grazia waren enthousiast, en noemden het respectievelijk ‘een spannend en origineel boek’ en een ‘verfrissend en bruisend romandebuut’.

De Bruin werd niet alleen geprezen door de pers, maar ook door collega-auteurs. ‘In Onder het ijs,’ zo schreef romancier Arnon Grunberg, ‘beschrijft Ellen de Bruin de ontluistering ironisch en indringend, de ontluistering van wetenschap, liefde en katten. En ze weet je daarna ook nog met die ontluistering te verzoenen. Veel meer hoeft literatuur niet te doen.’ Ook schrijver, cabaratière en columnist Paulien Cornelisse genoot van de eclectische mix van wetenschap, liefde en verlies: ‘Verliefdheid, rouw en microbiologie: een combinatie die verrassend goed werkt!’


Over Onder het ijs:

Het is 2004. Een groep klimaatwetenschappers doet onderzoek op een schip in het Noordpoolgebied. Een van hen is Bas Fretz, een bijna-volwassen vrouw van 21 die nog met Lego speelt. Zij is mee in plaats van haar hoogleraar, Reinier, nadat die onverwacht is overleden. Ze hield net iets te veel van hem en ze zou graag weten of hij ook iets voor haar voelde, maar daar komt ze natuurlijk nooit meer achter, nu hij dood is.
Daar zit ze dan, als junior onderzoeker, op dat schip in het poolijs, tussen wildvreemde wetenschappers die elk zo hun eigen obsessies hebben. En als de expeditie dreigt te mislukken, wordt de kans steeds kleiner dat Bas er nog in slaagt om Reiniers wetenschappelijke ambities te verwezenlijken – laat staan die van zichzelf.
Onder het ijs is een originele roman over liefde en verlies, de wereld van de wetenschap en de macht en onmacht van de mens. Spannend, sprankelend en sfeervol – een romandebuut om van te smullen.

Ellen de Bruin is redacteur bij NRC Handelsblad en nrc.next. Ze schrijft vooral over wetenschap, psychologie en menselijk gedrag.

‘Verliefdheid, rouw en microbiologie: een combinatie die verrassend goed werkt!’ Paulien Cornelisse

‘In Onder het ijs beschrijft Ellen de Bruin de ontluistering ironisch en indringend, de ontluistering van wetenschap, liefde en katten, en ze weet je daarna ook nog met die ontluistering te verzoenen. Veel meer hoeft literatuur niet te doen.’Arnon Grunberg

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >