Na de verschijning van De B.V. Noord-Korea van hoogleraar en Noord-Koreakenner Remco Breuker afgelopen maandag, is het boek volop in de aandacht. In dit boek beschrijft Breuker hoe Noord-Korea zich als staat presenteert en hoe dit verschilt met wat het daadwerkelijk is, want ondanks de naam ‘Democratische Volksrepubliek van Korea’ is het land niet democratisch, geen republiek, en omvat het slechts de helft van Korea. Wat kunnen we in de toekomst verwachten van Noord-Korea als de strategische plannen van dit land slagen?

Afgelopen maandagavond schoof Breuker aan in de uitzending van Jinekwaar hij met Amerika-kenner Tom Kleijn sprak over de gevolgen van de top in Singapore. Breuker vertelt in het programma gemengde gevoelens te hebben over de aard van de top. ‘Aan de ene kant ben ik verheugd, want er is geen oorlog. Dat is goed. Afgelopen jaar hebben we op het randje gezeten, en nu is er een ander blad omgegaan voor Noord-Korea.’ Aan de andere kant, vertelt Breuker, is Trump Noord-Korea, met al haar concentratiekampen en mensenrechtenschendingen, aan het normaliseren als staat. Dit is volgens hem erg problematisch.

Daarnaast was Remco Breuker gisteravond de gast in de uitzending van Nieuwsuur. Hierin ging het over de door Donald Trump en Kim Jong-Un ondertekende overeenkomst. ‘Er wordt gesproken over complete denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland’, vertelt Breuker. ‘Dat wordt heel letterlijk genomen, maar het is een term die in Noord-Korea al twintig jaar wordt gebruikt. Dat betekent dat alle machten op het Koreaanse schiereiland moeten ontwapenen. En dat is Noord-Korea, Zuid-Korea, maar net zo goed Amerika. […] Dat is natuurlijk niet een heel realistische verwachting.’ Volgens Breuker zijn er twee tegengestelde systemen in het spel, die op lange termijn andere strategische plannen hebben. Zal de denuclearisatie daadwerkelijk plaatsvinden? ‘Absoluut niet’, aldus Breuker.

Ook verscheen er een groot stuk van hoogleraar Remco Breuker in de NRC. Hierin benadrukt Breuker weer dat Kim Jong-Un sterker is dan ooit, omdat hij door de Amerikaanse president als waardig staatshoofd wordt neergezet. Door van tevoren toe te zeggen niet te zullen spreken over mensenrechtenschendingen, maakt Trump volgens hem een fout. ‘Als je de duivel de hand schudt, kun je er maar beter voor zorgen dat je iets terugkrijgt dat de moeite waard is’, zegt Breuker.


De Democratische Volksrepubliek van Korea is niet democratisch, het volk heeft er niets te zeggen, het is geen republiek en het omvat slechts de helft van Korea. Wat het wél is, beschrijft Remco Breuker in De B.V. Noord-Korea. Hij gaat in op wat het land nu ís, en wat we er in de toekomst van kunnen verwachten als de strategische plannen van het land slagen. Noord-Korea weet wat het doet: het verdient fortuinen in het buitenland, heeft kern- en andere wapens ontwikkeld en is een kernmacht geworden die er klaar voor is om met de VS aan tafel te gaan zitten.

Remco Breuker laat haarfijn zien hoe het land in elkaar zit, waarom mensenrechtenschendingen en kernwapens er nauw met elkaar verweven zijn, waar het naartoe op weg is, en wat dat voor de rest van de wereld betekent.

Remco Breuker (1972) is hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden. Hij doet onderzoek naar de geschiedenis van Korea en naar hedendaags Noord-Korea, waarbij hij nadruk legt op mensenrechtenschendingen, dwangarbeid, moderne slavernij en de verhalen van Noord-Koreaanse ballingen.

Ook interessant



Wim Voermans wint de PrinsjesBoekenPrijs 2023

Wim Voermans wint de PrinsjesBoekenPrijs 2023

Op donderdag 14 september werd bekendgemaakt dat Wim Voermans met zijn boek Onze constitutie de PrinsjesBoekenPrijs heeft gewonnen. De PrinsjesBoekenPrijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste politieke boek van het…

Lees verder >
Zadie Smith positief besproken in de Volkskrant, Trouw en Nederlands Dagblad

Zadie Smith positief besproken in de Volkskrant, Trouw en Nederlands Dagblad

Charlatan, het nieuwe boek van Zadie Smith, werd gelijk na verschijning in verschillende kranten positief besproken. Onder andere de Volkskrant, Trouw en Nederlands Dagblad deelden hun lovende kritieken. Haar manier…

Lees verder >
★★★★ van de Volkskrant voor Bart Slijper met ‘Elk woord ging ademhalen’

★★★★ van de Volkskrant voor Bart Slijper met ‘Elk woord ging ademhalen’

Afgelopen weekend verscheen er een recensie in de Volkskrant over de biografie Elk woord ging ademhalen. Het leven van de dichter Martinus Nijhoff. In deze biografie gaat Bart Slijper in…

Lees verder >
Drie Prometheus-titels op de shortlist voor de PrinsjesBoekenPrijs

Drie Prometheus-titels op de shortlist voor de PrinsjesBoekenPrijs

Gisteren is de shortlist bekendgemaakt voor de PrinsjesBoekenPrijs 2023. De lijst bestaat dit jaar volledig uit Prometheus-titels. Graag feliciteren wij onze auteurs Maxim Februari (Doe zelf normaal), Ruud Koopmans (De…

Lees verder >
Indrukwekkende interviews met Laurens Verhagen over ‘Heen’

Indrukwekkende interviews met Laurens Verhagen over ‘Heen’

Vorige week verscheen het boek Heen van Laurens Verhagen. Het boek is een monument voor zijn veel te vroeg overleden zoon. Volkskrant Magazine interviewde Verhagen over het leven van Boris,…

Lees verder >
‘Citroeninkt’ van Maral Noshad Sharifi genomineerd voor De Bronzen Uil

‘Citroeninkt’ van Maral Noshad Sharifi genomineerd voor De Bronzen Uil

De shortlist voor De Bronzen Uil is bekend. Naast de longlistnominatie voor de Opzij Literatuurprijs is Maral Noshad Sharifi met haar debuutroman Citroeninkt nu ook genomineerd voor De Bronzen Uil.…

Lees verder >
Barbara van der Kruk genomineerd voor de Hebban Debuutprijs

Barbara van der Kruk genomineerd voor de Hebban Debuutprijs

Barbara van der Kruk is genomineerd voor de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2023. Naar aanleiding van haar nominatie verscheen er een interview op Hebban over haar debuutroman Het wit…

Lees verder >
Lovende recensie voor ‘Alledaags geweld’ in Het Parool

Lovende recensie voor ‘Alledaags geweld’ in Het Parool

Eva Keuris kreeg een lovende recensie in Het Parool voor haar nieuwe roman Alledaags geweld. In deze roman gaat ze dieper in op het onvermogen van ons alledaags leven. ‘Dat…

Lees verder >