Roderik Six was onlangs te gast bij Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 om te praten over zijn recent verschenen boek MonsterMonster is een ‘rauw verslag van de rouw’ waarbij Six zegt de nadruk te willen leggen op de zintuigelijke ervaringen die bij het verlies van een geliefde komen kijken. Six noemt ‘rouw is iets fysieks. Het doet letterlijk pijn aan je hart, het is een stuk van je hart dat weggerukt wordt. Dat wilde ik ook beklemtonen, het is een heel zintuigelijke en lichamelijke ervaring, rouw.’

Hoewel zijn boeken qua thema vaak inspelen op de duistere kanten van de mens, zegt Six zelf helemaal geen duister, maar juist een heel gelukkig mens te zijn. Hij put deze duisternis uit de wetenschap, de geschiedenis en de maatschappij. Hij vindt dat men ‘niet ver hoeft te kijken om die duisternis te zien’:

‘Die duisternis kent iedereen. Het is niet zo moeilijk bijvoorbeeld om je in het hoofd van het hoofdpersonage van Monster te verplaatsen. Als je rouwt dan ben je niet meer rationeel en iedereen die gelukkig is kan in een vingerknip ongelukkig worden. Ik denk dat het de taak is van de kunstenaar om die duisternis te verkennen.’

 

U luistert hier de aflevering terug.


Over Monster:

Een banaal ongeluk. Een moment van onoplettendheid. Koplampen die voor de laatste keer een paar prachtige ogen belichten.
Na de dood van zijn vrouw trekt een man zich terug uit de wereld. Rouwend om een verdwenen leven verschanst hij zich in zijn woning, met enkel de nieuwslezer als gezelschap. Hij is met stomheid geslagen – de dood is waar de taal faalt.

Tot een onverwacht telefoontje hem uit zijn sluimer wekt.
Met chirurgische precisie snijdt Roderik Six de grote levensthema’s aan. In Monster serveert hij opnieuw een staaltje van zijn literaire talent. Een ontroerende en onthutsende roman over de liefde, en, onvermijdelijk, de dood.


Roderik Six (1979) is literair journalist bij het weekblad Knack. Met zijn debuutroman Vloed won hij prompt De Bronzen Uil. Ook zijn tweede roman Val werd bekroond en met de bejubelde roman Volt sloot hij de V-trilogie af. Van zowel Vloed als Val zijn de filmrechten verkocht.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >