Op 16 februari verscheen de Nederlandse vertaling van het nieuwste boek van Rory Stewart, Op het scherpst van de snede. In het boek vertelt Stewart over zijn ervaringen als politicus in de Britse Conservatieve Partij en uit hij stevige kritiek op de wijze waarop deze partij en de Britse politiek in het algemeen functioneren. Naar aanleiding van het verschijnen van Op het scherpst van de snede is Rory Stewart geïnterviewd in NRC, Het Financieele Dagblad en De Groene Amsterdammer. In De Groene spreekt Joost de Vries Stewart uitgebreid over zijn leven voorafgaand aan, tijdens en na zijn tijd bij de Conservatives. Over Stewarts memoires schrijft De Vries: ‘Het is een buitengewoon grappig boek, ware het niet dat het geen satire is, maar een schets van de realiteit in Westminster.’ De Britse politieke realiteit is dus zo absurd dat het grappig is. Rory Stewart vertrok uit de politiek en maakt nu samen met Alastair Campbell de populaire podcast The Rest is Politics, waarin ze de stand van de politiek in Groot-Brittannië en de rest van de wereld bespreken.

Bestel hier Op het scherpst van de snede.

Lees hier het interview in NRC terug.

Beluister hier de podcast The Rest is Politics.

Over Op het scherpst van de snede

Negen jaar was hij lid van het Britse Lagerhuis, en nog wel van de Conservatieve Partij, tot verrassing van velen. Hij was minister onder David Cameron en Theresa May, maar toen Boris Johnson aan de macht kwam, hield hij het voor gezien. Inmiddels herkende Rory Stewart zijn eigen partij niet meer. Nu doet hij, nadat hij door zijn eigen partij is verraden, zijn verhaal uit de doeken.

Zelden heeft een oud-politicus zijn politieke leven zo beeldend en literair beschreven als Rory Stewart in Op het scherpst van de snede. Met zijn internationale bestsellers Tussenstations en De Schotse Marsen had hij zijn schrijverschap al bewezen.

Op het scherpst van de snede is een eerlijke, moedige, vaak beangstigende en soms ronduit shakespeareaanse tragedie over leugens, kwaadsprekerijen, corruptie en totale incompetentie binnen de Britse politiek. Het is een uniek relaas over de werking van macht en wat die met mensen doet; en het is ook nog eens geschreven in een schitterende en, ondanks de droeve boodschap, humoristische stijl.

Rory Stewart (1973) was onder meer diplomaat in Indonesië, de Balkan en Irak, oprichter van een charitatieve instelling in Afghanistan, hoogleraar aan Harvard en politicus. Hij is de schrijver van de boeken Tussenstations en De Schotse Marsen en, met Alastair Campbell, de presentator van de populairste Britse politieke podcast, The Rest is Politics.

‘Een briljant portret van een politiek tijdperk waarin leugens en ongebreidelde persoonlijke ambities (en vetes) een land in crisis stortten. Stewarts memoires zijn een modern standaardwerk, precies omdat het de politiek onderzoekt als toneel van de menselijke toestand.’

NRC •••••

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >