Rosita Steenbeek was gisteren te gast bij Blok&Toine op NPO Radio 1 om te vertellen over haar vandaag verschenen boek Leven in Rome. Steenbeek vertelt over wat haar opviel de eerste keer dat ze in Rome kwam:

‘Die schoonheid van de stad, de kleuren, de temperatuur. Ja die kleuren van de huizen, oranje, rood, oker, en dan dat contrast met die groene bomen. De hartelijkheid van de mensen, het onverwachte van het leven daar en natuurlijk ook de oudheid die je overal tegenkomt.’

Volgens Steenbeek vertelt elke steen in Rome een verhaal want het is ‘de hoofdstad van de wereld’ geweest. Daarnaast is het ook een stad van uitersten. Dit blijkt uit ‘de immense schoonheid maar ook de verloedering’. Zo beschrijft ze hoe ze enerzijds een staatsbanket mocht meemaken in het Quirinaalpaleis, waar de president woont en waar dertig pausen hebben gewoond, ‘en even later zit ik met daklozen aan tafel in een kerk’.

Wanneer Rome weer open gaat raadt Steenbeek toeristen aan om vooral gewoon rond te slenteren óf om naast de Trevifontein af te dalen, daar kan men vijftien meter onder de grond langs huizen uit de oudheid rondlopen.

 

U luistert deze aflevering hier terug.


Over Leven in Rome:

Het leven in Rome is nooit gewoon. Het is of je om de haverklap een filmscène binnenloopt, soms zelfs letterlijk zoals op de Piazza Navona waar Woody Allen aan het draaien is of bij een berucht café waar de moord op een Romeinse maffiabaas wordt nagespeeld.

Rosita Steenbeek neemt ons mee naar een diner in het Quirinaal waar dertig pausen woonden en nu de president, maar ook naar een lunch met daklozen in een tot eetzaal omgevormde kerk. Ze viert de 2769ste verjaardag van Rome aan de nachtelijke Tiber, wordt geïnterviewd over fietsen door de bisschoppelijke televisiezender en ziet de paus met een helikopter de stoel van Petrus verlaten.

De caleidoscopische reis voert ook terug in de tijd, naar een parkeergarage in antieke paardenstallen, een metrostation in het muziekpaleis van keizer Hadrianus en een eeuwenoude apotheek met een medicijn waar keizer Nero al bij zwoer. We zien schatten uit het Vaticaanse Geheim Archief en ontdekken dat Rome een van de groenste steden is.

Wanneer de stad een pretpark lijkt te worden legt corona het leven stil en is Rome met zichzelf alleen.


Rosita Steenbeek debuteerde in 1994 met De laatste vrouw. Vele romans volgden, zoals SchimmenrijkIntensive CareAnder licht en in 2015 Rose. Een familie in oorlogstijd. In 2017 verscheen het veelgeprezen essay over compassie Heb uw vijanden lief en in 2018 Wie is mijn naaste?. Ook schreef ze een aantal succesvolle boeken over Rome, de stad waar ze een groot deel van het jaar woont. Daarnaast is ze columniste voor Italië Magazine en Trouw.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >