Rosita Steenbeek was gisteren te gast bij Blok&Toine op NPO Radio 1 om te vertellen over haar vandaag verschenen boek Leven in Rome. Steenbeek vertelt over wat haar opviel de eerste keer dat ze in Rome kwam:

‘Die schoonheid van de stad, de kleuren, de temperatuur. Ja die kleuren van de huizen, oranje, rood, oker, en dan dat contrast met die groene bomen. De hartelijkheid van de mensen, het onverwachte van het leven daar en natuurlijk ook de oudheid die je overal tegenkomt.’

Volgens Steenbeek vertelt elke steen in Rome een verhaal want het is ‘de hoofdstad van de wereld’ geweest. Daarnaast is het ook een stad van uitersten. Dit blijkt uit ‘de immense schoonheid maar ook de verloedering’. Zo beschrijft ze hoe ze enerzijds een staatsbanket mocht meemaken in het Quirinaalpaleis, waar de president woont en waar dertig pausen hebben gewoond, ‘en even later zit ik met daklozen aan tafel in een kerk’.

Wanneer Rome weer open gaat raadt Steenbeek toeristen aan om vooral gewoon rond te slenteren óf om naast de Trevifontein af te dalen, daar kan men vijftien meter onder de grond langs huizen uit de oudheid rondlopen.

 

U luistert deze aflevering hier terug.


Over Leven in Rome:

Het leven in Rome is nooit gewoon. Het is of je om de haverklap een filmscène binnenloopt, soms zelfs letterlijk zoals op de Piazza Navona waar Woody Allen aan het draaien is of bij een berucht café waar de moord op een Romeinse maffiabaas wordt nagespeeld.

Rosita Steenbeek neemt ons mee naar een diner in het Quirinaal waar dertig pausen woonden en nu de president, maar ook naar een lunch met daklozen in een tot eetzaal omgevormde kerk. Ze viert de 2769ste verjaardag van Rome aan de nachtelijke Tiber, wordt geïnterviewd over fietsen door de bisschoppelijke televisiezender en ziet de paus met een helikopter de stoel van Petrus verlaten.

De caleidoscopische reis voert ook terug in de tijd, naar een parkeergarage in antieke paardenstallen, een metrostation in het muziekpaleis van keizer Hadrianus en een eeuwenoude apotheek met een medicijn waar keizer Nero al bij zwoer. We zien schatten uit het Vaticaanse Geheim Archief en ontdekken dat Rome een van de groenste steden is.

Wanneer de stad een pretpark lijkt te worden legt corona het leven stil en is Rome met zichzelf alleen.


Rosita Steenbeek debuteerde in 1994 met De laatste vrouw. Vele romans volgden, zoals SchimmenrijkIntensive CareAnder licht en in 2015 Rose. Een familie in oorlogstijd. In 2017 verscheen het veelgeprezen essay over compassie Heb uw vijanden lief en in 2018 Wie is mijn naaste?. Ook schreef ze een aantal succesvolle boeken over Rome, de stad waar ze een groot deel van het jaar woont. Daarnaast is ze columniste voor Italië Magazine en Trouw.

Ook interessant



Alara Adilow met ‘Mythen en stoplichten’ genomineerd voor De Grote Poëzieprijs 2023

Alara Adilow met ‘Mythen en stoplichten’ genomineerd voor De Grote Poëzieprijs 2023

De bundel Mythen en stoplichten van Alara Adilow is genomineerd voor De Grote Poëzieprijs 2023. Deze prijs wordt uitgereikt aan de beste Nederlandstalige bundel van het afgelopen jaar. Gisteravond werden de dichters…

Lees verder >
Dai Carter bij Jinek en in Het Parool

Dai Carter bij Jinek en in Het Parool

Afgelopen vrijdag was Dai Carter te gast bij Jinek om het te hebben over zijn nieuwste boek, Mentale kracht. Zaterdag volgde een mooi interview door Robert Vuijsje in Het Parool,…

Lees verder >
Nina Polak en Ine Boermans genomineerd Beste Groninger Boek 2023

Nina Polak en Ine Boermans genomineerd Beste Groninger Boek 2023

Zojuist is bekendgemaakt dat auteurs Nina Polak met haar boek Buitenleven en Ine Boermans met Het liefdesinterbellum genomineerd zijn voor het Beste Groninger Boek 2023 in de categorie fictie. Deze…

Lees verder >
**** voor DealersDochter in de Volkskrant

**** voor DealersDochter in de Volkskrant

Afgelopen weekend gaf Bo van Houwelingen de nieuwe roman van Astrid Roemer, DealersDochter, vier sterren in de Volkskrant. ‘’Ondoorgrondelijk en niet bang te choqueren – dat is Astrid Roemer en…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘We hebben het over je gehad’ is Humberto’s Non-Fictie Boek van de Maand

Afgelopen vrijdag werd tijdens de uitzending van Humberto bekend gemaakt dat het boek We hebben het over je gehad van Stéphanie Hoogenberk is uitgeroepen tot Humberto’s Non-Fictie Boek van de…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Louise Fresco te gast bij WNL Op Zondag en interviews in De Telegraaf en AD Mezza

Vandaag was Louise Fresco te gast bij WNL Op Zondag om het te hebben over haar nieuwste boek Ons voedsel. Ze beargumenteerde o.a. dat eten in principe leuk is, maar…

Lees verder >
David de Boer te gast bij Op1 met ‘De vluchtelingenrepubliek’

David de Boer te gast bij Op1 met ‘De vluchtelingenrepubliek’

Afgelopen vrijdag was David de Boer te gast bij de talkshow Op1 om het te hebben over zijn boek De vluchtelingenrepubliek, dat hij samenstelde met Geert Janssen. Volgens De Boer…

Lees verder >
Tom Lanoye en Emy Koopman op shortlist Boon Literatuurprijs

Tom Lanoye en Emy Koopman op shortlist Boon Literatuurprijs

Vandaag is bij het VRT Radio 1 programma Culture Club bekendgemaakt dat De draaifschijf van Tom Lanoye en Tekenen van het universum van Emy Koopman op de shortlist staan van de Boon Literatuurprijs. De Boon is een…

Lees verder >