Vanochtend vroeg werd de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2018 bekendgemaakt. Prometheus-auteurs Remieg Aerts met Thorbecke wil het, Frits van Oostrom met Nobel streven en Gabri van Tussenbroek met De toren van de Gouden Eeuw behoren tot de vijf genomineerden. De Libris Geschiedenis Prijs bekroont elk jaar historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De winnaar van dit jaar zal op 28 oktober door juryvoorzitter Jeroen Dijsselbloem worden bekendgemaakt tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT.

Remieg Aerts won deze week tevens de Prinsjes Boekenprijs, en vorig jaar won Frits van Oostrom de Gouden Penning 2017. Gabri van Tussenbroeks nieuwe boek Amsterdam en de Nachtwacht zal in oktober ook verschijnen bij Prometheus.

Thorbecke wil het

Wie was Thorbecke? Als halve Duitser en lutheraan uit een berooide Zwolse familie maakte hij in zijn eerste vijftig jaar een wetenschappelijke carrière, als classicus, filosoof, historicus en jurist. Pas daarna ging hij in de politiek. Van 1848 tot 1872 legde hij als grondwetgever, Tweede Kamerlid en premier van drie kabinetten zijn wil op aan de Nederlandse politiek en opende de weg naar modernisering. Met de jaren is Thorbecke een mythische figuur geworden, een monument. In de eerste volledige biografie sinds jaren brengt Remieg Aerts deze intrigerende staatsman tot leven, in een breed panorama van de politiek, wetenschap en cultuur van de negentiende eeuw.

Remieg Aerts is hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en Politieke geschiedenis aan de Radboud Universiteit. Hij schreef eerder het viermaal bekroonde De letterheren (1997) en Het aanzien van de politiek (2009).

‘Eindelijk een pracht­bi­o­gra­fie die ook de mens laat zien.’ Trouw

‘Het is een monumentale studie die de belangrijkste minister-president van Nederland volop recht doet.’ Elsevier

‘De onberispelijke Thorbecke-biografie waarin historicus Remieg Aerts de intellectuele reus recht doet en ook de petite histoire niet schuwt.’ de Volkskrant ****

‘Opgetekend alsof je erbij zit, gaat het verhaal in de biografie van Johan Rudolph Thorbecke leven.’ De Groene Amsterdammer

‘In de biografie van Remieg Aerts komt Thorbecke naar voren als een groot intellectueel, maar ook als compromisloze vechtersbaas.’ Noordhollands Dagblad

Nobel streven

Rond 1372 kwam op het luisterrijke kasteel Santpoort Jan van Brederode ter wereld in de meest gezegende omstandigheden. Een kleine veertig jaar later sneuvelde hij roemloos, als ridderlijke huurling, in de fameuze Slag bij Azincourt. Nobel streven reconstrueert, als een historische detective, de loop van dit bizarre leven tot in verbluffende details.

Frits van Oostrom heeft de geschiedenis van Jan van Brederode, en heel de rijke wereld daaromheen, vervat in een meeslepend en virtuoos verhaal.

‘Meeslepend.’ HP/De Tijd

‘Een meesterwerk.’ Neerlandistiek.nl

‘Breed panorama [..] prachtige verhalen.’ Friesch Dagblad

‘Met smakelijke details schetst Van Oostrom een levendig beeld van Jan van Brederodes wereld.’ de Volkskrant

‘Bewogen, levendig, virtuoos bewerkt.’ Trouw

‘Geestdrift […] brille, ridder Jan van Brederode tot leven gewekt. Van Oostrom legt stukje voor stukje het complete mozaïek.’ NRC Handelsblad 

‘Van Oostrom heeft dit even boeiende als trieste leven voortreffelijk gereconstrueerd.’ Reformatorisch Dagblad

‘Frits van Oostrom slaagt erin om Jan van Brederode tot leven te wekken. […] Met Nobel streven bevestigt Van Oostrom andermaal zijn reputatie van bevlogen verteller.’ Trouw

‘Zinderend boek […] begenadigd verteller.’ Biografieportaal

Over De toren van de Gouden Eeuw

Amsterdam is op het hoogtepunt van zijn macht in 1645. Maar naast het oude, aftandse stadhuis staan de geblakerde resten van de Nieuwe Kerk, die in de ochtend van 11 januari in vlammen is opgegaan. De ambities voor de wederopbouw reiken letterlijk tot in de hemel. Backers tegenstrevers willen een nieuw stadhuis, dat alle aandacht en financiële middelen voor zich opeist. Interne verdeeldheid en internationale spanningen leiden tot een verbeten machtsstrijd onder de Amsterdamse regenten. Vervolgens wordt de toren wordt een speelbal in een conflict dat de verdeeldheid in de Republiek tot in haar vezels blootlegt, en de inzet is niets minder dan de macht over de rijkste stad ter wereld.

Gabri van Tussenbroek is bouwhistoricus bij Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam en hoogleraar stedelijke identiteit en monumenten, in het bijzonder van de stad Amsterdam, aan de UvA. Eerder schreef hij onder andere In het voorbijgaan. Zeven eeuwen bouwen langs de Noord/Zuidlijn, Amsterdam in 1597, en Kroniek van een cruciaal jaar (2009, tiplijst AKO Literatuurprijs).

‘Een uitstekend gedocumenteerde reconstructie en een heerlijke blik op de mores in wat destijds ’s werelds belangrijkste stad was.’ Elsevier ****

‘Goed geschreven, creatieve aanpak, boeiend en informatief.’ Nederlands Dagblad

Ook interessant



Mirthe van Doornik geïnterviewd in Het Parool

Mirthe van Doornik geïnterviewd in Het Parool

Afgelopen dinsdag verscheen een interview met Mirthe van Doornik in Het Parool, naar aanleiding van haar nieuwe roman Een tafel bij het raam. Ze vertelt over haar ervaring met long…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Deepti Kapoor en Esther Verhoef in de VN Detective & Thrillergids

Onlangs verscheen de VN Detective & Thrillergids met onder andere een waardering van vier sterren voor Kapoors Tijd van zonde en vijf sterren voor Verhoefs Alter ego.  Volgens VN is Tijd…

Lees verder >
★★★★ en ★★★★★ voor Yuerans ‘De spijker’

★★★★ en ★★★★★ voor Yuerans ‘De spijker’

Afgelopen zaterdag ontving Zhang Yuerans De spijker vier sterren in de Volkskrant. Yueran wordt geprezen om haar treffende beeldspraak en het geleidelijk omcirkelen van het thema, een stijl kenmerkend voor…

Lees verder >
★★★★ voor Willem Melchings ‘De zelfdenker’ in NRC

★★★★ voor Willem Melchings ‘De zelfdenker’ in NRC

Afgelopen vrijdag verscheen een recensie met vier ballen voor Willem Melchings De zelfdenker in NRC. In de recensie wordt inhoudelijk ingegaan op het gedachtegoed van Karel van het Reve en Melchings…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Herman Tjeenk Willink te gast bij Buitenhof

Herman Tjeenk Willink was afgelopen zondag te gast bij Buitenhof om zijn nieuwe boek Het Tij tegen te bespreken. In de uitzending uit en onderbouwt de oud-politicus zijn zorgen over…

Lees verder >
Frits van Oostrom presenteert ‘De Reynaert’ bij afscheid van Universiteit Utrecht

Frits van Oostrom presenteert ‘De Reynaert’ bij afscheid van Universiteit Utrecht

Afgelopen vrijdag verscheen De Reynaert. Leven met een middeleeuws meesterwerk van Frits van Oostrom en nam hij tevens afscheid als universiteitshoogleraar van de Universiteit Utrecht. In totaal was Van Oostrom…

Lees verder >
Ruud Koopmans te gast op NPO Radio 1

Ruud Koopmans te gast op NPO Radio 1

Afgelopen zondag was Ruud Koopmans te gast bij WNL In de kantine op NPO Radio 1, naar aanleiding van zijn nieuwste boek De asielloterij. In de uitzending pleit hij voor…

Lees verder >
★★★★ in Trouw voor Rob Vreekens ‘Een heidens karwei’

★★★★ in Trouw voor Rob Vreekens ‘Een heidens karwei’

Vorige week woensdag ontving Een heidens karwei van Rob Vreeken een lovende recensie met maar liefst vier sterren in Trouw. Een week eerder besprak Vreeken het boek in zijn bijbehorende…

Lees verder >