Sophie van der Stap was dinsdag te gast bij 5 Uur Live op RTL4, om over haar jongste boek De mogelijkheid van jou te praten. In de uitzending sprak ze over hoe volmaakt bepaalde aspecten van haar Parijse leven leken, maar hoe er toch altijd iets leek te missen. Een dergelijk spanningsveld tussen binnen- en buitenkant, volmaaktheid en onvolkomenheid, is waar het in haar nieuwe roman om draait. In De mogelijkheid van jou wachten de personages op een leven dat nog moet beginnen. Zij weten niet altijd of ze met de realiteit te maken hebben of met een verbeelding, ook niet waar het de ander betreft. Van der Stap praat over het schrijven van romans na haar overdonderende autobiografische debuut Het meisje met negen pruiken, en over haar nieuwe leven in New York.

Klik hier om de uitzending terug te kijken.

Over De mogelijkheid van jou:

Laurence en Laurent – ze móeten elkaar wel tegenkomen.
Zij: een jonge modeontwerpster, succesvol, omringd door vrienden en geliefden. Hij: schrijver, eeuwig schavend aan zijn woorden, onafhankelijk, misschien zelfs eenzaam.
In de straten van Parijs, en onder toeziend oog van een groter publiek, balanceren ze tussen verbeelding en realiteit, gemis en geluk. Beiden dromen van de dag dat hun leven écht gaat beginnen. Ze worden verliefd, op een betere versie van zichzelf, op een mogelijkheid van volwaardige liefde.
Haar vrienden, zijn familie: ze zien Laurence en Laurent steeds minder, nu het stel opgaat in de ogenschijnlijk perfecte harmonie van hun verbond.
Maar is dat verbond wel zo volmaakt? Is de ander wel mogelijk?
De mogelijkheid van jou is een schitterende ode aan de liefde en tegelijk een tedere analyse van het menselijk tekort, geschreven in een overrompelende, beklemmende stijl. Met De mogelijkheid van jou bewijst Sophie van der Stap zich tien jaar na haar succesvolle debuut als een van de oorspronkelijkste chroniqueurs van haar generatie.

Sophie van der Stap (1983) publiceerde haar romandebuut Meisje met negen pruiken (wereldwijd een half miljoen exemplaren verkocht, vertaald in meer dan twintig talen, succesvol verfilmd) in 2006. Sophie vestigde zich in Parijs, waar ze haar roman En wat als dit liefde is en het essay Buiten spelen schreef. Ze schreef een ode aan haar stad voor Het Parool in de nadagen na de aanslagen op 13 november 2015. Ze woont in New York.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >