Sophie van der Stap was dinsdag te gast bij 5 Uur Live op RTL4, om over haar jongste boek De mogelijkheid van jou te praten. In de uitzending sprak ze over hoe volmaakt bepaalde aspecten van haar Parijse leven leken, maar hoe er toch altijd iets leek te missen. Een dergelijk spanningsveld tussen binnen- en buitenkant, volmaaktheid en onvolkomenheid, is waar het in haar nieuwe roman om draait. In De mogelijkheid van jou wachten de personages op een leven dat nog moet beginnen. Zij weten niet altijd of ze met de realiteit te maken hebben of met een verbeelding, ook niet waar het de ander betreft. Van der Stap praat over het schrijven van romans na haar overdonderende autobiografische debuut Het meisje met negen pruiken, en over haar nieuwe leven in New York.

Klik hier om de uitzending terug te kijken.

Over De mogelijkheid van jou:

Laurence en Laurent – ze móeten elkaar wel tegenkomen.
Zij: een jonge modeontwerpster, succesvol, omringd door vrienden en geliefden. Hij: schrijver, eeuwig schavend aan zijn woorden, onafhankelijk, misschien zelfs eenzaam.
In de straten van Parijs, en onder toeziend oog van een groter publiek, balanceren ze tussen verbeelding en realiteit, gemis en geluk. Beiden dromen van de dag dat hun leven écht gaat beginnen. Ze worden verliefd, op een betere versie van zichzelf, op een mogelijkheid van volwaardige liefde.
Haar vrienden, zijn familie: ze zien Laurence en Laurent steeds minder, nu het stel opgaat in de ogenschijnlijk perfecte harmonie van hun verbond.
Maar is dat verbond wel zo volmaakt? Is de ander wel mogelijk?
De mogelijkheid van jou is een schitterende ode aan de liefde en tegelijk een tedere analyse van het menselijk tekort, geschreven in een overrompelende, beklemmende stijl. Met De mogelijkheid van jou bewijst Sophie van der Stap zich tien jaar na haar succesvolle debuut als een van de oorspronkelijkste chroniqueurs van haar generatie.

Sophie van der Stap (1983) publiceerde haar romandebuut Meisje met negen pruiken (wereldwijd een half miljoen exemplaren verkocht, vertaald in meer dan twintig talen, succesvol verfilmd) in 2006. Sophie vestigde zich in Parijs, waar ze haar roman En wat als dit liefde is en het essay Buiten spelen schreef. Ze schreef een ode aan haar stad voor Het Parool in de nadagen na de aanslagen op 13 november 2015. Ze woont in New York.

Ook interessant



Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

In wat voor land leef ik eigenlijk van Karin Amatmoekrim staat op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2024. Deze prijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige boek van…

Lees verder >
Esther van Fenema te gast bij Dit is Tijs en Nooit Meer Slapen

Esther van Fenema te gast bij Dit is Tijs en Nooit Meer Slapen

Deze week verschijnt De mentale schijf van vijf van psychiater Esther van Fenema. Een boek over mentale gezondheid, vol praktische inzichten om je mentale gesteldheid te verbeteren. Afgelopen zondag was…

Lees verder >
Vijf sterren in De Standaard voor ‘BLACK-OUT’ van P.F. Thomése

Vijf sterren in De Standaard voor ‘BLACK-OUT’ van P.F. Thomése

Afgelopen dinsdag verscheen BLACK-OUT, de nieuwe roman van P.F. Thomése. Carl De Strycker las het werk namens De Standaard. ‘Thomése schrijft bijzonder invoelend, genuanceerd en met een uitzonderlijk doorzicht in…

Lees verder >
Longlist De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Longlist De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Afgelopen maandag 26 augustus is de longlist van De Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Dit jaar zijn er twaalf nominaties in plaats van de gebruikelijke tien. Vier schrijvers van Uitgeverij Prometheus…

Lees verder >
Interview Rudi Wester in Nederlands Dagblad

Interview Rudi Wester in Nederlands Dagblad

In een stuk over Frankrijk in Nederlands Dagblad vertellen Rudi Wester, Simon Kuper en Liesbet van Zonen over Parijs en het Franse platteland anno nu. Rudi Wester kocht in 1999…

Lees verder >
Lale Gül te gast bij Kloostergasten

Lale Gül te gast bij Kloostergasten

In aflevering drie van Kloostergasten (KRO-NCRV) zien wij hoe Lale Gül, auteur van Ik ga leven en Ik ben vrij, op bezoek gaat bij het Diana d’Andolo-klooster in Nijmegen. Hier…

Lees verder >
Interview met Jaap Smit in ‘de Volkskrant’

Interview met Jaap Smit in ‘de Volkskrant’

Jaap Smit werd in 2014 commissaris van de Koning, dit jaar gaat hij met pensioen. In zijn boek Zonder kompas geen koers dat op 30 augustus verschijnt beschrijft hij zijn…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

•••• in NRC voor ‘RuZland’ van Eva Cukier

Eva Cukier is Rusland-correspondent voor NRC en schreef nadat ze vanwege de oorlog werd teruggehaald door haar werkgever het onlangs verschenen boek RuZland. In het boek staat de periode die…

Lees verder >