Gisteren was er in EenVandaag een reportage te zien met Stefan Vermeulen, auteur van het vandaag verschenen Heineken na Freddy. Na vele jaren onderzoek geeft Vermeulen in Heineken na Freddy een kijkje in de bestuurskamer van Heineken. Vermeulen sprak in de reportage over de invloed die Freddy Heineken op het familiebedrijf had, nog tot ver na zijn pensioen. Daarnaast wordt er gesproken over de positie van Heineken in de mondiale biermarkt.

In De Telegraaf verscheen al een bespreking van Heineken na Freddy, recensent Harry van Gelder noemt het boek ‘vlot geschreven en boeiend’. Ook staan er vandaag artikelen over Heineken na Freddy in het NRC Handelsblad en het Nederlands Dagblad. 

Vanmiddag was Vermeulen te gast in BNR Zakendoen Met waarin hij sprak over Heineken na Freddy in het licht van de verkoop van bierbrouwer Grolsch aan het Japanse concern Asahi. De uitzending van BNR Zakendoen Met kunt u hier terugluisteren.

Kijk de reportage bij EenVandaag hier terug.

Over Heineken na Freddy:

Als Freddy Heineken in 1989 met pensioen gaat, staat zijn wereldberoemde bierbedrijf op een keerpunt. Een logische opvolger is er niet: Freddy heeft één dochter, Charlene, die nog nooit enige interesse heeft getoond in de brouwerij van haar familie. Het bedrijf is ernstig aan modernisering toe. Andere bierbedrijven slaan agressief hun klauwen uit en beginnen aan een strijd om de grootste te worden. Heineken dreigt achterop te raken.

Freddy wil er alles aan doen om zijn erfenis te verdedigen: Heineken moet als familiebedrijf hoe dan ook overeind blijven. Een nobel plan, of juist levensgevaarlijk voor de toekomst?

In Heineken na Freddy reconstrueert onderzoeksjournalist Stefan Vermeulen de overlevingsstrijd van Nederlands beroemdste bierbrouwer. Hij sprak met honderden betrokkenen en tientallen topmensen uit het bedrijf zelf, uit binnen- en buitenland. Het resultaat is een unieke blik achter de schermen bij een van de meest gesloten bedrijven van Nederland. Hoe transformeerde Heineken van een vriendelijke bierbrouwer tot een internationale overnamemachine? Wie trokken daarbij aan de touwtjes? En hoe hielden de erfgenamen van Freddy Heineken de macht in handen na zijn dood in 2002? Een koningsdrama in de top van het zakenleven.
Stefan Vermeulen (1983) werkte als redacteur voor zakenblad Quote en bureau Follow the Money. Hij studeerde economie en journalistiek aan de universiteiten van Groningen en Amsterdam. In 2011 won hij de VVOJ Aanmoedigingsprijs.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >