Afgelopen zaterdag verscheen er een eerbetoon door Sylvia Witteman aan Corine Kooles interviewstijl in de Volkskrant naar aanleiding van haar nieuwe boek De zeven wetten van de liefde. In haar ‘liefdesbijbel’ brengt Koole haar visie van wat grote liefde is tot uiting, waarbij ze put uit de diepgaande liefdeskennis die ze opdeed als schrijver van de columns ‘Lust en Liefde’ in de Volkskrant en De Morgen en ‘Verlaten Vrouw’ in Linda. Voor deze interviews, die behoren tot de meest gelezen in Nederland, sprak ze honderden mensen over hun wel en wee in de liefde. Het boek is beslist geen interviewbundel, maar een allesomvattende blik op de liefde, gebaseerd op echt geleefde liefdeservaringen.

Columnist Sylvia Witteman benadrukt in haar stuk dat de kunst van het interviewen zo makkelijk nog niet is. Na haar eigen mislukte pogingen is dan ook gestopt met interviewen. ‘Wie het wél kan,’ zegt ze, ‘is Corine Koole. […] Zij beschrijft, aan de hand van interviews, waar het misgaat tussen mensen die ooit van elkaar gehouden hebben. Dat doet ze pakkend.’ Volgens Witteman doen de interviews van Koole iets met de lezer. ‘Ik kan het nooit laten die interviews te lezen. Ze zijn goed. Ze zijn héél goed. Er is maar één probleem, en dat probleem verklaart tevens het succes van die interviews: ze vreten aan je.’

Volgens Witteman geeft Koole rake inzichten in de liefdeslevens van de alledaagse mens. ‘Volgende maand komt Koole aanzetten met een vrouw wier man wel érg vaak op reis moet. Of drie avonden in de week gaat sporten. Of zijn mobieltje meeneemt als hij naar de wc gaat. Van die doodgewone dingen die mannen nu eenmaal doen, of ze nou wél of niet van plan zijn je te verlaten. Corine Koole, je wordt bedankt.’

Eerder verschenen er naar aanleiding van De zeven wetten van de liefde een recensie in Trouw en een interview in NRC. Ook werd zij in het televisieprogramma Jinek geïnterviewd over haar boek en haar ideeën over de essentie van de liefde. Presentatrice Eva Jinek verklaarde tijdens de uitzending enthousiast ‘alles wat Corine Koole schrijft te lezen’. De uitzending is hier terug te kijken. Ook sierde Koole de cover van Volkskrant Magazine, was ze te gast bij Koffietijd en verschenen er grote interviews met haar in Het Parool en het Algemeen DagbladAl eerder was zij op de radio te horen bij de programma’s Max Nieuwsweekend en Nooit meer slapen. Ten slotte besteedden ook de damesbladen, waaronder Linda, Margriet en Libelle, volop aandacht aan de auteur.


Over De zeven wetten van de liefde:

Corine Koole maakte de afgelopen jaren meer dan duizend interviews, reportages en verhalen voor kranten en tijdschriften over de liefde. Befaamd zijn haar rubrieken ‘Lust & Liefde’ in Volkskrant Magazine en De Morgen en ‘Verlaten Vrouw’ in LINDA. Voor De zeven wetten van de liefde onderzocht ze de zeven thema’s die keer op keer terugkomen als constanten in alle verhalen: verliefdheid, verlangen, seks, grote liefde, eeuwige liefde, pijn en trouw.
Voor de eerste keer deelt Corine Koole haar unieke kennis over de liefde, beschrijft de schoonheid ervan, maar ook de jaloezie, pijn en het gemis, en werpt daarmee een nieuw licht op de liefde. Welke drie fasen kent verliefdheid? Wat zijn de kenmerken van een grote liefde en over welke eigenschappen moet je beschikken om jouw liefde in stand te kunnen houden? Wat hou je over als je alle franje weghaalt, wat is de onmisbare kern van alle liefde? En aan welke voorwaarden voldoet goede seks?
De zeven wetten van de liefde is een zoektocht die leidt tot een meeslepend en vaak ontroerend en persoonlijk relaas met anekdotes, interviewfragmenten, ontmoetingen, personal history, essays en aangrijpende verhalen die vrijwel ongemerkt in elkaar overlopen tot een impressionistisch portret van de liefde, zoals dat in Nederland in deze vorm nog niet bestond.

Ook interessant



Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Vandaag is de shortlist van de Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Zowel Karin Amatmoekrim met In wat voor land leef ik eigenlijk?Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet als Roelof van Gelder met De…

Lees verder >
Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Onlangs verscheen Pontificaal sociaal van Sylvester Hoogmoed, een biografie over Ien Dales. In De Groene Amsterdammer schreef Sylvester Hoogmoed ook een kort profiel over Ien Dales, waarin hij haar carrière…

Lees verder >
**** voor ‘Hoop en bestemming’ van Natt och Dag in De Standaard

**** voor ‘Hoop en bestemming’ van Natt och Dag in De Standaard

Onlangs verscheen de nieuwe historische roman Hoop en bestemming van de Zweedse auteur Niklas Natt och Dag, over de beruchtste moord in de Zweedse geschiedenis, gepleegd door een voorvader van…

Lees verder >
Recensie ‘Museum van de Zilveren Eeuw’ in Trouw

Recensie ‘Museum van de Zilveren Eeuw’ in Trouw

Onlangs verscheen de nieuwe roman van Ernst Timmer, Museum van de Zilveren Eeuw, een fictief verhaal geïnspireerd door het grote plan voor een Nationaal Historisch museum. Gerwin van der Werf…

Lees verder >