Afgelopen zaterdag werd de debuutroman van Mirthe van Doornik met veel enthousiasme omarmd door Sylvia Witteman in haar column ‘Witteman heeft iets gelezen’. De aangrijpende debuutroman van Van Doornik beschrijft met veel humor de jeugd van de zussen Nico en Kine, die in de jaren negentig met hun drankverslaafde moeder in een buitenwijk wonen. De twee zussen dromen van meer vrijheid en zelfstandigheid, maar wanneer de wereld zich langzaam voor hen uitbreidt lijkt vooral Kine zich te ontplooien. Nico daarentegen begint zichzelf steeds verder terug te trekken.

In haar column noemt Witteman Moeders van anderen ‘een heel fijne’ debuutroman. ‘De beschrijvingen van de moeder zijn even treurig als kostelijk,’ schrijft Witteman. Waar veel boeken die een ellendige jeugd beschrijven, de smart snel uitvergroten buiten proporties. Weet Van Doornik dit te voorkomen volgens Witteman. ‘[Van Doornik] dist de narigheid even terloops op als haar protagonisten die ervaren, en schetst vooral ook het dagelijks leven van de twee tienermeisjes, met vriendjes, baantjes en school, dat in de schaduw van die ontredderde moeder min of meer gewoon doorgaat. Dat doet ze zo geestig en ogenschijnlijk luchtig, dat de tragiek juist extra hard aankomt.’

Klik hier om de volledige column te lezen.


Over Moeders van anderen:

 Een buitenwijk in de jaren negentig. De zusjes Nico en Kine hebben eigen regels om de wereld bij elkaar te houden. Altijd in de voorste metrowagon staan, altijd een groene trui dragen op donderdag. Maar de belangrijkste regel: nooit praten ze over hun moeder, nooit over haar drankgebruik, nooit over de dingen waar ze bang voor zijn.
Reikhalzend kijken ze uit naar het moment dat ze een scooter kunnen kopen. Maar terwijl ze hun wereld langzaam uitbreiden lijkt vooral Kine zich te ontplooien. Nico daarentegen raakt steeds meer vervreemd van haar leeftijdsgenoten. Nauwkeurig analyseert ze de rampen die er om hen heen gebeuren, tot ze in haar fatalisme niet meer ziet welke ramp er werkelijk op hen afkomt.
Van Doornik heeft een bijzonder talent om lichtvoetig over de worsteling met onveiligheid, onmacht en loyaliteit te schrijven. Moeders van anderen is een geestige, ontroerende roman over een disfunctionele familie met een groot verlangen naar het leven.

Mirthe van Doornik (1982) is journalist en documentairemaker. In 2016 vestigde Van Doornik zich als veelbelovend schrijftalent: ze won zowel de vakjuryprijs van de NPO Boekenweek Schrijfwedstrijd als de Scheltema Schrijversacademie. Moeders van anderenis haar debuut.

‘Twee zussen verstrikt in het drama van een drinkende moeder: aangrijpend, vol humor en met een continue onderliggende dreiging – een debuut van formaat.’ Thomas Rosenboom 

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >