Tamara Seur, de vrouw die onder andere bekend is geworden door haar rol als presentatrice van het NOS Jeugdjournaal, liep een lange tijd mee bij de forensische recherche. In deze periode van haar leven schreef zij haar schokkende en onthullende bevindingen op in boek genaamd De wereld van de witte pakken dat niet geheel onbelangrijk onlangs is verschenen. Sander van het radioprogramma ‘Sanders vriendenteam’ belde met Tamara in zijn ochtendshow op 3FM en vroeg haar om het een en ander te vertellen over dit intrigerende boek.

Het fragment van ‘Sanders vriendenteam’ vindt u hier.


Wat maakt een deurklink zo’n slechte plek om vingerafdrukken te vinden? Waarom zeggen kleine spetters bloed soms meer dan grote plassen? Hoe kook je de hand van een lijk voor identificatie? En hoe verwerk je duizend doden in één loopbaan?

In het kat-en-muisspel tussen criminelen en politie spelen de ‘mensen in witte pakken’ een steeds belangrijker rol. Soms met hightechmiddelen maar verrassend vaak met oude technieken die hun kracht niet verliezen. Wie zijn de mannen en vrouwen die in beeld komen als er ‘echt iets ergs’ gebeurt?

Tamara Seur deed onderzoek naar de geheimen van de forensische opsporing en schetst een haarscherp beeld van de dagelijkse misdaad en de professionals die deze bestrijden.

Rechercheurs balanceren tussen de menselijke maat en de gruwelijkheden die ze elke dag weer tegenkomen. Ze houden elkaar op de been, maar af en toe valt er een over de rand. ‘We zijn natuurlijk allemaal knettergek dat we dit werk doen.’

Seur gaat mee tot ver voorbij het rood-witte lint en weet precies de juiste vragen te stellen. Schokkend en onthullend. Hét kijkje achter de schermen voor doorgewinterde CSI-fanaten, en anderen die alles willen weten van de forensische opsporing.

Tamara Seur (Tilburg, 1974) is journalist, zij is bekend van het NOS Jeugdjournaal, studeerde psychologie en heeft haar hele leven al een fascinatie voor de recherche.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >