De op Margaret Atwoods The Handmaid’s Tale gebaseerde tv-serie heeft drie nominaties ontvangen voor de Golden Globes. Nadat de serie in september al vier Emmys binnen wist te slepen, is The Handmaid’s Tale nu ook genomineerd als Best Television Series – Drama. Hoofdrolspeelster Elisabeth Moss is genomineerd voor Best Performance by an Actress In A Television Series – Drama. En Actrice Ann Dowd is genomineerd in de categorie Best Performance By An Actress In A Supporting Role voor haar optreden als Tante Lydia in de televisieserie. Bruce Miller, de uitvoerend producent van de The Handmaid’s Tale, reageerde maandag enthousiast op de Golden Globe nominatie: ‘We voelen ons vereerd. Mijn felicitaties aan de fantastische Elisabeth Moss en Ann Dowd met hun nominaties, en ik wil Margaret Atwood bedanken voor dit angstaanjagend relevante boek waar de serie op is gebaseerd.’ Het verhaal van de Dienstmaagd verscheen in 2017 als een tiendelige tv-serie, met in de hoofdrollen Elisabeth Moss, Samira Wiley en Joseph Fiennes. In 2018 zal het tweede seizoen verschijnen.

Recentelijk is ook Alias Grace van Margaret Atwood bewerkt door Netflix als zesdelige serie met onder anderen Sarah Gadon, Edward Holcroft en Zachary Levi.

Over Het verhaal van de Dienstmaagd:

32 jaar na verschijning staat dit boek weer op de eerste plaats van de Amerikaanse bestsellerlijsten: Het verhaal van de Dienstmaagd.

Binnen de grenzen van de voormalige Verenigde Staten heeft een christelijke beweging de macht gegrepen. In deze nieuwe Republiek Gilead dient eenieder naar de letter van het Oude Testament te leven. Vanfred, de vertelster, behoort tot de nieuwe klasse der ‘Dienstmaagden’, die slechts één doel heeft: zich voort te planten. Alleen ’s nachts in haar sobere kamer is ze vrij om zich over te geven aan haar illegale herinneringen: het lezen van boeken, haar eigen naam, het nu irrelevant geworden begrip ‘liefde’.

In een sobere stijl, die afwisselend koele observatie, ontroering, wanhoop, hartstocht en wrange humor reflecteert, legt Vanfred het zwarte hart bloot dat schuilgaat achter de kalme façade van een reactionair establishment. Een regime dat bepaalde stemmingen in onze maatschappij tot een even logische als huiveringwekkende conclusie doordrijft: is dat een futuristisch schrikbeeld, of de ware nabije toekomst van Amerika?

‘Margaret Atwoods gedurfde werk tot op heden: een wrang toekomstbeeld van de maar al te aannemelijke resultaten van het huidige ongenoegen in de westerse maatschappij.’ Publishers Weekly

‘Een roman die perfect sommige van de duistere betrekkingen tussen politiek en seks belicht.’ The Washington Post Book World

Over Alias Grace:

Zestien jaar zijn voorbijgegaan sinds de mooie Grace Marks op haar zestiende achter de tralies verdween vanwege de koelbloedige moord op haar werkgever en diens huishoudster en minnares. Haar mededader kreeg destijds de doodstraf en werd opgehangen. De doodstraf tegen Grace werd door de rechtbank op het laatste moment omgezet in levenslang.

Sommigen denken dat ze onschuldig is, anderen dat ze gek is; Grace zelf zegt zich niets van de moorden te herinneren. Simon Jordan, jong zenuwarts en expert op het gebied van geheugenverlies, wordt in dienst genomen om achter de waarheid te komen.

In Alias Grace worden op schitterende wijze verschillende thema’s verbeeld: seks, geweld, immigratie, spiritualiteit en de relaties tussen vrouwen en mannen en tussen sociale klassen. In het brandpunt van deze rijke, fascinerende roman heeft Atwood een van de meest raadselachtige en beruchte figuren uit de Canadese geschiedenis geplaatst.

Alias Grace is een intense en intrigerende roman die wat mij betreft met kop en schouders boven de andere genomineerde boeken voor de Booker Prize uitsteekt.’ NRC Handelsblad

Alias Grace blijft fenomenaal, zoals alles van Atwood.’ Algemeen Dagblad

Margaret Atwood (Ottawa, 1939) wordt beschouwd als de ‘grande dame’ van de Canadese literatuur. Met haar talloze romans, gedichten en verhalenbundels heeft ze een miljoenenpubliek verworven. Haar werk is in meer dan veertig talen verschenen en De blinde huurmoordenaar werd in 2000 bekroond met de Booker Prize. Ze woont in Toronto.

Ook interessant



Maak kans op een stedentrip naar Kopenhagen bij aankoop laatste deel Serie Q ‘Eén raam, geen sleutel’ van Jussi Adler-Olsen

Maak kans op een stedentrip naar Kopenhagen bij aankoop laatste deel Serie Q ‘Eén raam, geen sleutel’ van Jussi Adler-Olsen

Onlangs verscheen de vertaling van het laatste deel van de populaire thrillerreeks Serie Q van Jussi Adler-Olsen. Eén raam, geen sleutel is het tiende deel in de reeks die draait…

Lees verder >
Tom Lanoye uitgebreid in de media naar aanleiding van première ‘Lady+Lord MacBeth’

Tom Lanoye uitgebreid in de media naar aanleiding van première ‘Lady+Lord MacBeth’

Tom Lanoye was afgelopen week uitgebreid in het nieuws naar aanleiding van zijn bekroning met de Prijs der Nederlandse Letteren. Dit nieuws volgde kort op de verschijning van Lanoyes nieuwste…

Lees verder >
‘Toneelspelen’ van Sarah Neutkens besproken in ‘Trouw’ en ‘Het Parool’

‘Toneelspelen’ van Sarah Neutkens besproken in ‘Trouw’ en ‘Het Parool’

De nieuwste roman van schrijfster Sarah Neutkens is afgelopen weekend meermaals besproken in de media. Neutkens’ onconventionele manier van schrijven viel in de smaak bij Trouw en Het Parool. Zo…

Lees verder >
Joke Hermsen, Marian Donner en Miriam Rasch op longlist Hypatiaprijs 2024

Joke Hermsen, Marian Donner en Miriam Rasch op longlist Hypatiaprijs 2024

Afgelopen week werd de longlist van de Hypatiaprijs 2024 bekendgemaakt. Maar liefst drie titels die verschenen bij Prometheus maken kans op de tweejaarlijkse prijs. Onder een andere hemel van Joke…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Maral Noshad Sharifi ontvangt Herman Wekkerprijs 2024

Vandaag werd in de Volkskrant bekend dat Maral Noshad Sharifi dit jaar de tweejaarlijkse Herman Wekkerprijs ontvangt. De prijs wordt om het jaar uitgereikt aan een journalist of presentator die…

Lees verder >
Groot interview met Connie Palmen in Volkskrant Magazine naar aanleiding van première toneelbewerking ‘De wetten’

Groot interview met Connie Palmen in Volkskrant Magazine naar aanleiding van première toneelbewerking ‘De wetten’

Op 10 maart ging De wetten in première bij het Internationaal Theater Amsterdam. De voorstelling onder regie van Eline Arbo is een toneelbewerking van het gelijknamige literaire debuut van Connie…

Lees verder >
‘Doe zelf normaal’ van Maxim Februari op shortlist Socratesbeker 2024

‘Doe zelf normaal’ van Maxim Februari op shortlist Socratesbeker 2024

Vandaag werd de shortlist van de Socratesbeker 2024 bekendgemaakt. De jury nomineerde o.a. Doe zelf normaal van Maxim Februari voor de prijs, die elk jaar wordt uitgereikt aan het beste…

Lees verder >
Tom Lanoye bekroond met Prijs der Nederlandse Letteren 2024

Tom Lanoye bekroond met Prijs der Nederlandse Letteren 2024

Tom Lanoye ontvangt dit jaar de Prijs der Nederlandse Letteren. De Prijs der Nederlandse Letteren wordt eens per drie jaar toegekend aan een auteur van wie het werk een prominente…

Lees verder >