Terugkeer naar Brideshead van de Britse auteur Evelyn Waugh verscheen afgelopen vrijdag in de literatuurselectie van het Nederlands Dagblad. In Terugkeer naar Brideshead ontmoet het hoofdpersonage, Charles Ryder, de aristocratische familie Flyte. Vanwege zijn vriendschap met Sebastian, de flamboyante jongste zoon, wordt Charles uitgenodigd op het familielandgoed Brideshead.

Recensent Johan Bakker roemt de schrijver om zijn stijl: ‘Waugh heeft een beeldende en nauwgezette schrijfstijl waarmee hij droogkomische gesprekken en melancholische mijmeringen in de meest uiteenlopende situaties tot leven weet te wekken’.

Bakker is ook lovend over de urgente thematiek in Terugkeer naar Brideshead: ‘Dat deze in 1945 verschenen roman nog altijd wordt gelezen, is niet alleen omdat Waughs geoefende schrijverspen zo scherp geslepen was, maar vooral omdat de thematiek hem zo dicht op de huid zat: wat is de waarde van vriendschap, liefde en geloof in een wereld die ten onder dreigt te gaan in chaos?’

Terugkeer naar Brideshead behoort al bijna tachtig jaar tot de canon van de wereldliteratuur, en dat is terecht, volgens Bakker: ‘de roman staat nog altijd als een huis. Ook in het Nederlands blijft Waughs proza krachtig, levendig en sprankelend’.

U kunt de bespreking hier lezen.


‘Wat Brideshead tot zo’n aanstekelijk melancholische leeservaring maakt, is dat Waugh de belofte van de jeugd zo gevoelsvol oproept, het idee dat de wereld zich opent en uitrekt en dat alles tot de mogelijkheden behoort. En vervolgens laat Brideshead zien hoe de deuren zich sluiten, en de beloftes onvervuld blijven. Vriendschappen bloeden weg, dromen komen uit maar blijken niet zo zoet te zijn als ze ooit leken. Het is Waughs meest volwassen boek, eentje waarin het gewicht van levenservaringen neerdaalt als regen op mul zand. Brideshead is geen boek dat je zomaar van je afschudt.’
Joost de Vries

Terugkeer naar Brideshead, door time Magazine en Modern Library genoemd als een van de honderd beste romans van de twintigste eeuw, vertelt het verhaal van Charles Ryders relatie met de aristocratische familie Flyte, en van zijn vriendschap met Sebastian, de jongste zoon van de familie.
De hartstochtelijke en aangrijpende geschiedenis van een tot ondergang gedoemde aristocratische familie is tevens het verhaal van een vergeefse vriendschap, dat zich grotendeels afspeelt tegen de sfeervolle decors van Oxford, Venetië en Brideshead, het landgoed van de familie Flyte.

Bestel een exemplaar via onze webshop.

Evelyn Waugh (1903-1966) was een van de grootste Britse schrijvers van de twintigste eeuw. Naast het veelgeprezen Terugkeer naar Brideshead schreef hij onder meer een aantal satirische boeken over de Britse maatschappij en een romantrilogie over de Tweede Wereldoorlog.

 

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Erik de Lange genomineerd voor de longlist Libris Geschiedenis Prijs 2025

Met trots delen wij dat afgelopen zaterdag is bekendgemaakt dat Erik de Lange, auteur bij Uitgeverij Prometheus, met zijn boek De laatste dagen van Barbarije is genomineerd voor de longlist…

Lees verder >
‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

Gisteren werd Held in eigen verhaal van Iris Enthoven feestelijk gelanceerd in de tuin van Prometheus, een bijzonder moment waarop vrienden, familie én helden uit het boek bijeenkwamen om te proosten. Afgelopen…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

De Groene Amsterdammer en NRC schrijven over ‘De laatste dagen van Barbarije’ van Erik de Lange

Dit weekend verschenen er maar liefst twee recensies over De laatste dagen van Barbarije van Erik de Lange: Esha Guy Hadjadj schreef erover in De Groene Amsterdammer en Bart Funnekotter…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

Op de website van HUMO werden afgelopen weekend de tien beste boeken van 2025 tot nu toe bekendgemaakt. In de top drie pronkten twee, bij Uitgeverij Prometheus uitgegeven, boeken: Zwarte…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Minidocumentaire over ‘Engelland’ van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant

Woensdag 18 juni werd er een minidocumentaire over de nieuwe roman Engelland van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant. In een klein kwartier neemt Anton Dautzenberg de kijker mee naar…

Lees verder >
‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

In april verscheen Schilfers van Lenny Peeters bij Uitgeverij Prometheus. Niet veel later verscheen er in De Standaard der Letteren een recensie geschreven door Bert van Raemdonck, die het boek…

Lees verder >
Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

De dichter Sasja Janssen schreef afgelopen zaterdag een recensie over Een nieuw geluid van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant. Ze verbleef ‘met plezier in het…

Lees verder >
Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Afgelopen zaterdag heeft onderzoeksjournalist Olivier van Beemen de Brusseprijs gewonnen met zijn boek Ondernemers in het wild. Deze prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek van…

Lees verder >