Deze week werd de Schotse Ali Smith benoemd tot beste Britse auteur van deze tijd door de Britse krant The Times. Dit is de uitkomst van een afgenomen lezerspoll. Ook Prometheus-auteurs Zadie Smith en Alan Hollinghurst zijn genomineerd.

Eind februari verscheen Smiths veelgeprezen roman Herfst. Dit boek vertelt het verhaal van Elisabeth, een 32-jarige docent kunstgeschiedenis in het Londen van na de Brexit. Haar leven is verweven met dat van de 101-jarige Daniel, die op sterven ligt. Daniel is een dierbare vriend van Elisabeth, die ze al sinds haar jeugd kent en die de wereld van de kunst voor haar heeft geopenbaard. Middels Elisabeths dagelijkse beslommeringen en Daniels bizarre ijldromen verkennen we hun bijzondere vriendschap.

Volgens The Times verweeft Smith het dagelijkse politieke en sociale leven in haar fictie. ‘Het is niet alleen dat Smith ervoor heeft gekozen om tegen de klok in te schrijven, het is dat ze tegelijkertijd haar blijvende zorgen – bewaking, macht, kunst en illusie – in kaart brengt op zowel natuurlijke als door de mens gemaakte cycli van verandering en vernieuwing.‘ 

De roman stond in 2017 op de shortlist voor de Man Booker Prize en werd door The New York Times getipt als een van de tien beste boeken van dat jaar. In Nederland werd het boek al eerder sterk geprezen door onder andere de Volkskrant (vijf sterren), NRC Handelsblad (vier ballen), Het Parool, Trouw en HUMO.

Van Zadie Smith kwam eind 2016 haar roman Swing Time uit. Haar nieuwe boek, Voel je vrij zal eind mei verschijnen. Alan Hollinghursts meest recente boek is De Sparsholt-affaire, verschenen eind 2017.

Lees hier meer over de nominatie.


De pers over Herfst:

‘De eerste serieuze Brexit-roman.’ The Financial Times

Herfst is een prachtige, ontroerende symfonie van herinneringen, dromen en vluchtige waarheden.’ The Guardian

‘Ik ken weinig schrijvers – behalve Virginia Woolf en James Salter – die een verhaal zo veel vaart kunnen geven met alleen de vertelstem. (…) In een land dat met zichzelf overhoop ligt, is een schrijver zoals Smith meer waard dan een heel parlement.’ The Financial Times

‘Smith heeft het boek in een enorm tempo geschreven, maar dat staat de stilistische bravoure en een geraffineerde structuur niet in de weg. De politiek heeft geen antwoord op het populisme, de literatuur met als woordvoerder Ali Smith misschien wel.’ NRC Handelsblad ••••

‘Een caleidoscopisch, uitdagend en stilistisch virtuoos boek’ Het Parool

Herfst is een sensorische roman.’ Trouw

‘Sprankelend en poëtisch’ Daniëlle van Eck, Het Parool

‘Wat Ali Smith met taal doet, is zo bijzonder dat het onder de noemer poëzie evengoed zou verkopen.’ HUMO


Meer over Herfst:

De 101-jarige Daniel Gluck en de 32-jarige Elisabeth hebben een bijzondere vriendschap. Elisabeth leerde de enthousiaste kunstverzamelaar kennen toen zij acht was en naast hem woonde.

In hun intieme gesprekken leerde zij wat het leven waardevol maakt, en hij voedde ook haar belangstelling voor kunst, met name voor de popartkunstenares Pauline Boty over wie ze haar afstudeerscriptie schreef.

Daarnaast kijken we mee met de surreële ijldromen van Daniel, waarin tijd, ruimte, taal en natuur met elkaar zijn verweven.

De meest hilarische pagina’s zijn gewijd aan Elisabeths benadering van alledaagse beslommeringen, waarin Ali Smith met grimmige ironie de kille politieke verhoudingen na de Brexit en de dolgedraaide bureaucratie aan de kaak stelt.

Herfst is een inspirerende en met vaart en humor geschreven ideeënroman over een innige vriendschap.

Ali Smith (1962) is geboren in Inverness, Schotland. Dankzij haar magistrale psychologische inzicht en stilistisch raffinement was ze meerdere malen een van de favorieten van de Man Booker Prize-jury. Haar boeken Hotel WereldThe Accidental en Het een als het ander werden net als Herfst voor de prijs genomineerd. Voor Het een als het ander kreeg Smith in 2015 de Baileys Prize, de Goldsmiths Prize en de Costa Novel Award.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >