Afgelopen woensdag was Thierry Baudet, auteur van Van elk waarheen bevrijd, te gast bij de televisie-uitzending van Pauw naar aanleiding van zijn gloednieuwe roman, die gisteravond feestelijk werd gepresenteerd ten huize van de uitgeverij. Van elk waarheen bevrijd is een roman over Philippe, een cellist van middelbare leeftijd die vanuit Parijs terugblikt op zijn leven en verloren liefde. Via zijn herinneringen krijgt de lezer een inkijk in zijn visie op de idealen van Philippes generatie en is getuige van een ontroerende ontknoping.

Aan tafel bij Jeroen Pauw sprak Baudet onder andere over de belangrijkste thema’s in zijn boek. Een hiervan is de wereld van nu, die de babyboomgeneratie heeft gemaakt tot wat deze is. ‘Deze wereld probeer ik te begrijpen als uitkomst van een aantal dilemma’s, een aantal conflicten’, vertelt de auteur, ‘de verhouding met de Tweede Wereldoorlog, de verhouding met immigratie, de liefde die zich opent, enerzijds, en aan de andere kant voor enorme vragen en onzekerheden zorgt. Dit wilde ik beschrijven vanuit het perspectief van iemand die nu zeventig is. Die nu terugblikt en denkt: ja, wat hebben we nu eigenlijk bereikt met zijn allen?’

Volgens Baudet is zijn inspiratie afkomstig van verschillende plekken. Zo was zijn vader, net als zijn hoofdpersoon, muziekleraar. Toch zitten er ook persoonlijke ervaringen verwerkt in de roman ‘Ik ben tot mijn veertiende ook cellist geweest zelf. Ik heb in veel strijkkwartetten gespeeld en ik heb me qua muziek daarom meer op mijn eigen jeugdherinneringen gebaseerd dan op die van mijn vader. Mijn vader is pianist. Dat is toch een heel ander metier.’

Kijk hier de volledige uitzending van Pauw terug.

De komende tijd zal de auteur veelvuldig in de media te zien zijn naar aanleiding van de verschijning van Van elk waarheen bevrijd. Binnenkort verschijnt er een interview met Baudet in Trouw en ook het Algemeen Dagblad zal uitgebreid aandacht besteden aan het gloednieuwe boek.  Daarnaast zal hij te horen zijn bij BNR Nieuwsradio en WNL. 


In deze ontroerende roman kruipt Thierry Baudet in de huid van cellist Philippe Gautier: een babyboomer die vanuit het hedendaagse Parijs nadenkt over de idealen van zijn generatie – en over de richtingloze wereld waarin die zijn uitgemond. Het verhaal begint op een ochtend als Philippe een ansichtkaart ontvangt van zijn jeugdliefde: de vrouw met wie hij twintig jaar samen was, trouwde en kinderen kreeg. Via zijn herinneringen worden we deelgenoot van de wereld waarin zij elkaar en het leven ontdekten: de jaren zestig en zeventig, de relatie met de generatie vóór hen, het idealisme van een leven met muziek en kunst – en een hopeloze verliefdheid op een jong meisje die uitmondt in een hartverscheurende ontknoping.

Thierry Baudet (1983) schreef essays, romans, politieke filosofie en een inleiding in de klassieke muziek. Sinds 2017 is hij fractievoorzitter van Forum voor Democratie in de Tweede Kamer.

‘Er bestaan geen keuzes in de liefde zolang ons leven ons niet volledig toebehoort. Baudet komt op ongenadige wijze tot deze ontdekking in een vrijmoedig verhaal over de eenzame hunkering naar het schone, nostalgie als overlevingsmechanisme en vooral: spijt.’
Sietske Bergsma

Over Voorwaardelijke liefde:

Voorwaardelijke liefde doet wat goede boeken horen te doen: vermaken, ontregelen en tot nadenken stemmen. We gaan nog veel van deze schrijver horen.’
Ronald Giphart

Voorwaardelijke liefde is een boek dat uitblinken in de romankunst niet schuwt. De roman grossiert in zinnen en zienswijzen die het geheugen zullen teisteren.’
Herman Brusselmans

‘Bloedspannend, woedend, gedurfd en controversieel. Voorwaardelijke liefde lezen is een fysieke ervaring. Heel bijzonder, echt heel goed.’
Lisette Thooft

Ook interessant



‘Als Rusland wint’ besproken in de media

‘Als Rusland wint’ besproken in de media

Gisteren verscheen bij uitgeverij Prometheus het nieuwe boek van hoogleraar internationale politiek Carlo Masala: Als Rusland wint. Een scenario. In dit compacte, maar scherpe boek schetst Masala een hypothetisch toekomstbeeld.…

Lees verder >
Emma Zuiderveen door LINDA geïnterviewd over debuutroman ‘De rest is naakt’

Emma Zuiderveen door LINDA geïnterviewd over debuutroman ‘De rest is naakt’

Dinsdag 1 april verscheen bij uitgeverij Prometheus de debuutroman De rest is naakt van Emma Zuiderveen. In haar roman onderzoekt Zuiderveen wat er kan gebeuren als je weigert je verdriet…

Lees verder >
‘ReinAard’ van Tom Lanoye ontvangt lovende recensies

‘ReinAard’ van Tom Lanoye ontvangt lovende recensies

Vorige week verscheen ReinAard, een fantastische moderne hervertelling van Van den vos Reynaerde door Tom Lanoye. De pers reageerde enthousiast op deze langverwachte publicatie en inmiddels verschenen er al tal…

Lees verder >
Nieuwe thriller ‘Het huis met de palm’ van Esther Verhoef verschenen

Nieuwe thriller ‘Het huis met de palm’ van Esther Verhoef verschenen

Vandaag is de langverwachte thriller Het huis met de palm van Esther Verhoef verschenen. Dit nagelbijtend spannende verhaal speelt zich af in mondain Amsterdam-Zuid, een vervallen Frans jachtslot en zonovergoten…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi besproken in de Volkskrant en **** in De Standaard

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi besproken in de Volkskrant en **** in De Standaard

Zwarte september, de nieuwe roman van Sandro Veronesi, verscheen op vrijdag 7 maart. De roman neemt je mee naar het Italië in de zomer van 1972. Vorige week werd Zwarte…

Lees verder >
De verschijning van ‘Uit eten in Amsterdam’ van Maarten Hell & Charlotte Kleyn

De verschijning van ‘Uit eten in Amsterdam’ van Maarten Hell & Charlotte Kleyn

Afgelopen vrijdag vond in Hotel De Goudfazant de feestelijke boekpresentatie plaats van Uit eten in Amsterdam, een boek over vier eeuwen culinaire cultuurgeschiedenis in de stad. Historici Maarten Hell en…

Lees verder >
‘De bandagist’ van Marente de Moor besproken in HP/De Tijd en Nieuwsweekend

‘De bandagist’ van Marente de Moor besproken in HP/De Tijd en Nieuwsweekend

Vorige week verscheen De bandagist, de nieuwe roman van Marente de Moor, en werd gelijk uitgebreid besproken in HP/De Tijd en in de boekenrubriek van Nieuwsweekend. Volgens Arjan Peters (HP/De…

Lees verder >
‘Grace’ besproken in de Volkskrant en getipt in AD MEZZA

‘Grace’ besproken in de Volkskrant en getipt in AD MEZZA

Vorige week werd Grace van Paul Lynch getipt in AD MEZZA en besproken in de Volkskrant. In Grace beschrijft Paul Lynch de Grote Hongersnood in 19de-eeuws Ierland. Volgens Hans Bouman…

Lees verder >