De Amerikaanse schrijver en journalist Tom Wolfe is overleden. Hij is met name bekend door zijn boeken Pure klasse en Het vreugdevuur der ijdelheden, dat later werd verfilmd.

Tom Wolfe was 88 jaar oud. Hij overleed in een ziekenhuis in Manhattan in New York. Hij woonde in die stad sinds hij in 1962 ging werken als verslaggever voor The New York Herald Tribune.

Hij begon zijn carrière in de jaren 50, en kreeg bekendheid in de jaren 60 met non-fictie en essaybundels. Wolfe is een van de grondleggers van de New Journalism, waarin journalistiek schrijven wordt vermengd met literaire technieken.

In zijn journalistieke werk schreef Wolfe veel over Amerikaanse subculturen en over het gebruik van lsd in de hippiecultuur.


Over Het vreugdevuur der ijdelheden:

Als er één schrijver is die de excessen van het kapitalisme van onze tijd al in een vroeg stadium aankondigde, dan is het wel Tom Wolfe, met zijn schitterende roman Het vreugdevuur der ijdelheden.

Wanneer Sherman McCoy, een jonge investeringsbankier met een veertienkamerappartement in Manhattan, betrokken raakt bij een bizar ongeluk in de Bronx, storten justitie, politici, pers, politie, kerkelijke instanties en een scala aan sjoemelaars van hoog tot laag zich likkebaardend op hem. We volgen McCoys teloorgang door de ogen van zijn vrouw en door die van zijn vriendin, door de ogen van de jonge openbare aanklager voor wie de zaak-McCoy als geroepen komt, en door die van de drankzuchtige Engelse journalist die zijn carrière in Amerika hoopt te redden.

Het vreugdevuur der ijdelheden is een vlijmscherpe satire die zich afspeelt in het New York van de jaren tachtig van de twintigste eeuw, maar waarvan de sociale en economische wetten vandaag de dag nog steeds onverkort van kracht zijn.

Tom Wolfe is een van Amerika’s grootste schrijvers. Tot zijn bekendste romans behoren de wereldwijde bestsellers Het vreugdevuur der ijdelheden en In alles een man en het in 2012 verschenen Terug naar het bloed.


‘Dat taalgebruik, het patserige taaltje van de New Yorkse middle class en tevens het wervelende slang van de bewoners van de Bronx, is door Wolfe met meesterhand neergeschreven.’ Vrij Nederland

‘Het vreugdevuur der ijdelheden is die grote zeldzaamheid waar je als lezer inderdaad een omweg voor wilt maken, een bestseller met allure.’ De Standaard

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >