Het toneelstuk Vele hemels boven de zevende dat afgelopen donderdag in première ging in het DeLaMar Theater in Amsterdam, is zeer lovend ontvangen. Het toneelstuk, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Griet Op de Beeck, vertelt de verhalen van vijf verschillende mensen. Lou, Eva, Elsie, Casper en Jos zijn vijf uiteenlopende figuren die allen worden gevolgd tijdens hun innerlijke gevechten, hun ontmoetingen met onverwacht geluk, grote obstakels en de ingewikkelde kunst van het jong zijn.

Recensent Hein Janssen van de Volkskrant prijst onder andere de regie. ‘De stijlvolle en -vaste regie van Ursul de Geer leidt tot een mooie, bezonken toneelavond.’ Daarnaast acht hij de ‘sobere, erg mooie scenografie’ en het ‘prachtige lichtplan’ lovenswaardig. ‘Soms kunnen acteurs met elkaar een voorstelling naar een hoger plan tillen’, schrijft Janssen. ‘Zoals in Griet Op de Beecks Vele hemels boven de zevende, dat na boek en film toe is aan een derde leven.’ Hij geeft het toneelstuk maar liefst vier sterren.

Vele hemels boven de zevende ontving eveneens vier sterren van NRCDe Telegraaf en Theaterkrant. Recensent Esther Kleuver schrijft dan ook in De Telegraaf: ‘Léon van der Sanden husselde de teksten van Griet Op de Beeck (…) losjes door elkaar, maar heeft juist daardoor een ingenieus schaakspel gecreëerd.’ Ook NRC bestempeld de voorstelling als een ‘indringend spel’. Trouw besteedde eveneens aandacht aan het toneelstuk, waar het ‘een respectvolle weergave van het boek’ wordt genoemd.

De roman van Op de Beeck was na de verschijning in 2013 een enorm succes en ontving maar liefst vijf sterren van de Volkskrant: ‘Feit is dat Op de Beeck een betoverende tekst heeft geschreven, een tekst als een Spinvisliedje, waarin flarden van mensenlevens zo gerangschikt zijn dat het bij de toehoorder een vleugje heimwee oproept, en schrijnt.’ Van Metro ontving het boek eveneens veel lof: ‘Op de Beeck lijkt te schilderen met woorden.’ Ook Elsevier vond ‘de ene zin nog mooier dan de andere.’ In 2016 was Op de Beeck een van de VPRO Zomergasten naar aanleiding van haar nieuwe boek. Vele hemels boven de zevende was nog maar het begin van een glansrijke carrière. Van de debuutroman zijn namelijk bijna 300.000 exemplaren verkocht en in 2017 is deze verfilmd.

Kaarten bestellen voor het toneelstuk Vele hemels boven de zevende kan hier.


De pers over Vele hemels boven de zevende:

‘Feit is dat Op de Beeck een betoverende tekst heeft geschreven.’ de Volkskrant ****

‘Met kleine, veelzeggende details weet Op de Beeck haar personages zo te schetsen dat je het gevoel krijgt dat je deze mensen kent.’ Leidsch Dagblad ****

‘Een ongelooflijk succes’ De Tijd

Vele hemels is een wonderschoon debuut.’ Opzij

‘De ene zin nog mooier dan de andere.’ Elsevier


Over Vele hemels boven de zevende:

Lou is twaalf, Eva zesendertig, Elsie tweeënveertig, Casper zesenveertig, en Jos eenenzeventig. Vijf mensen, met elkaar verbonden, vertellen hun verhaal. Over onverwacht geluk dat de dingen moeilijk maakt, over geheimen die te groot lijken, over de complexe kunst van het jong zijn, over obstakels die bergen worden, amper te beklimmen, over blijven proberen, tot waar geen mens meer verder kan.

In Vele hemels boven de zevende vechten vijf uiteenlopende figuren meer met zichzelf dan met elkaar in dit bestaan dat belachelijk mooi en geweldig lastig is, allemaal tegelijk.

Griet Op de Beeck heeft een indrukwekkend debuut geschreven. Met prachtige zinnen en oorspronkelijke observaties creëert ze niet alleen intrigerende personages, maar schetst ze ook een treffend beeld van deze tijd. Vele hemels boven de zevende is een veelstemmige roman, die je onmogelijk vrijblijvend kunt lezen. Geestig, pijnlijk en ontregelend herkenbaar. Deze schrijfster is gekomen om te blijven.

Griet Op de Beeck (1973) ontving voor haar succesvolle debuutroman Vele hemels boven de zevende De Bronzen Uil Publieksprijs 2013 en het boek werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2014. Ook haar tweede boek, Kom hier dat ik u kus, werd door lezers omarmd en er werden inmiddels 200.000 exemplaren van verkocht.

 

‘Een hartverwarmende, niet te missen nieuwe stem.’
Tom Lanoye

‘Een boek over ons gestuntel en onze pogingen om niet alleen te zijn: zo superieur geschreven, zo teder en kwetsbaar en bijwijlen ook zo geestig dat je hart ervan breekt en opspringt tegelijk.’
Peter Verhelst

‘In een overrompelende stijl wekt Griet Op de Beeck haar personages tot leven tot in de donkerste diepten van hun ziel. Toch kun je alleen maar van hen houden. Omdat je hen kent. Omdat je hen bent. U weet niet wat u gemist hebt voor zij begon te schrijven.’
Rik Torfs

Ook interessant



‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Vandaag is de shortlist van de Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Zowel Karin Amatmoekrim met In wat voor land leef ik eigenlijk?Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet als Roelof van Gelder met De…

Lees verder >
Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Onlangs verscheen Pontificaal sociaal van Sylvester Hoogmoed, een biografie over Ien Dales. In De Groene Amsterdammer schreef Sylvester Hoogmoed ook een kort profiel over Ien Dales, waarin hij haar carrière…

Lees verder >
**** voor ‘Hoop en bestemming’ van Natt och Dag in De Standaard

**** voor ‘Hoop en bestemming’ van Natt och Dag in De Standaard

Onlangs verscheen de nieuwe historische roman Hoop en bestemming van de Zweedse auteur Niklas Natt och Dag, over de beruchtste moord in de Zweedse geschiedenis, gepleegd door een voorvader van…

Lees verder >
Recensie ‘Museum van de Zilveren Eeuw’ in Trouw

Recensie ‘Museum van de Zilveren Eeuw’ in Trouw

Onlangs verscheen de nieuwe roman van Ernst Timmer, Museum van de Zilveren Eeuw, een fictief verhaal geïnspireerd door het grote plan voor een Nationaal Historisch museum. Gerwin van der Werf…

Lees verder >
Positieve recensies voor ‘Het compromis van Long Island’ van Brodesser-Akner

Positieve recensies voor ‘Het compromis van Long Island’ van Brodesser-Akner

De Amerikaanse Taffy Brodesser-Akner debuteerde in 2020 met haar succesvolle Fleishman zit in de problemen. Onlangs verscheen haar nieuwe roman Het compromis van Long Island, een roman over de Joods-Amerikaanse…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

In wat voor land leef ik eigenlijk van Karin Amatmoekrim staat op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2024. Deze prijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige boek van…

Lees verder >
Esther van Fenema te gast bij Dit is Tijs en Nooit Meer Slapen

Esther van Fenema te gast bij Dit is Tijs en Nooit Meer Slapen

Deze week verschijnt De mentale schijf van vijf van psychiater Esther van Fenema. Een boek over mentale gezondheid, vol praktische inzichten om je mentale gesteldheid te verbeteren. Afgelopen zondag was…

Lees verder >