Vandaag is de longlist voor de Booker Prize 2019 bekend gemaakt: zowel De testamenten van Margaret Atwood (verschijnt september) als De muur van John Lanchester (reeds verschenen) zijn genomineerd voor de prestigieuze prijs. De vijfkoppige vakjury heeft uit 151 boeken een longlist samengesteld van dertien titels. Op drie september wordt de shortlist bekendgemaakt; deze zal uit zes titels bestaan. Op 14 oktober wordt de prijs uitgereikt.

De Booker Prize wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste Engelstalige fictieboek; de winnaar ontvangt een prijs van 50,000 pond. Dit jaar is de vijftigste keer dat de prijs uit wordt uitgereikt. Voor Margaret Atwood is dit de zesde keer dat ze voor de Booker Prize genomineerd wordt; voor Lanchester is het de eerste keer.

De volledige longlist kunt u hier bekijken.

Meer informatie over de Booker Prize vindt u hier.


Over De testamenten:

‘Lieve lezers: alles wat jullie mij ooit gevraagd hebben over Gilead en de manier waarop dat land in elkaar zit, is de inspiratie geweest voor dit boek. Althans, bijna alles! De rest van de inspiratie is de wereld waarin we nu leven.’
Margaret Atwood

Het wachten is over. Op 10 september 2019, bijna 35 jaar na de verschijning van Margaret Atwoods beroemdste boek Het verhaal van de dienstmaagd, verschijnt wereldwijd het langverwachte vervolg: De testamenten.

De testamenten begint vijftien jaar na het einde van Het verhaal van de dienstmaagd. Het verhaal wordt verteld door drie verschillende vrouwen uit Gilead – het land waar Het verhaal van de dienstmaagd zich afspeelde – en beantwoordt de vragen waar lezers al decennia mee rondlopen: Hoe loopt het af met Vanfred nadat ze in het busje wordt weggevoerd? Hoe gaat het verder met het land Gilead?

Margaret Atwood (1939) wordt beschouwd als de ‘Grande Dame’ van de Canadese literatuur. Ze woont in Toronto en verwierf de afgelopen halve eeuw een miljoenenpubliek.

‘Meeslepend, opwindend (…) Margaret Atwood is een levende legende.’
The New York Times book review

‘Margaret Atwood is een uitermate prikkelende en enerverende verhalenverteller.’
The Washington Post


Over De muur:

Het schrikbeeld van Engeland: het land wordt langs de kustlijn omringd door een enorme muur. Waar eens golven op stranden sloegen bevindt zich nu een massieve, duizenden kilometers lange betonnen grens. Dag en nacht patrouilleren er mensen op de muur, jonge mannen en vrouwen met geweren en het bevel alle vreemdelingen buiten te houden.

Voor de achttienjarige Joseph Kavanagh is het de dagelijkse realiteit. Twee jaar van zijn leven moet hij, net als ieder ander, zijn plicht als verdediger vervullen. Iedere vluchteling die probeert binnen te dringen moet hij met geweld buitenhouden. Wie faalt wacht de dood, of wordt zelf naar zee verbannen.

De muur is een angstaanjagende en zeer realistische roman over migratie en klimaatverandering, overleven in barre tijden, de kloof tussen jong en oud, maar ook over het menselijke vermogen tot empathie en liefde tijdens fundamentele onzekerheid.

De muur beschrijft een wereld die onmiskenbaar de onze is, zij het onherstelbaar beschadigd.

John Lanchester (1962) is een Britse journalist en romanschrijver. Met zijn debuut The Debt to Pleasure, won hij de Whitbread Book Award. Zijn laatste roman, Kapitaal, werd verfilmd als bbc-serie. Lanchester schrijft onder meer voor Granta, The Observer en The Guardian.

Over Kapitaal:

‘Een aangrijpend verhaal over het Londense leven, een pre-crash portret van hebzucht, angst en geld. Lanchester hanteert de verschillende verhaallijnen met enorme vaardigheid. Door de rijke kern van humor een genot om te lezen.’

The Times

‘Dit is een intelligent en vermakelijk verslag van onze smoezelige, onzekere, gefragmenteerde Londense samenleving waarin shoppen bijna dezelfde status heeft gekregen als religie. Lees het.’

The Guardian

‘Boordevol inzicht, menselijk mededogen en smaak. In alle opzichten een kapitale prestatie.’

The Sunday Times

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Erik de Lange genomineerd voor de longlist Libris Geschiedenis Prijs 2025

Met trots delen wij dat afgelopen zaterdag is bekendgemaakt dat Erik de Lange, auteur bij Uitgeverij Prometheus, met zijn boek De laatste dagen van Barbarije is genomineerd voor de longlist…

Lees verder >
‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

Gisteren werd Held in eigen verhaal van Iris Enthoven feestelijk gelanceerd in de tuin van Prometheus, een bijzonder moment waarop vrienden, familie én helden uit het boek bijeenkwamen om te proosten. Afgelopen…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

De Groene Amsterdammer en NRC schrijven over ‘De laatste dagen van Barbarije’ van Erik de Lange

Dit weekend verschenen er maar liefst twee recensies over De laatste dagen van Barbarije van Erik de Lange: Esha Guy Hadjadj schreef erover in De Groene Amsterdammer en Bart Funnekotter…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

Op de website van HUMO werden afgelopen weekend de tien beste boeken van 2025 tot nu toe bekendgemaakt. In de top drie pronkten twee, bij Uitgeverij Prometheus uitgegeven, boeken: Zwarte…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Minidocumentaire over ‘Engelland’ van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant

Woensdag 18 juni werd er een minidocumentaire over de nieuwe roman Engelland van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant. In een klein kwartier neemt Anton Dautzenberg de kijker mee naar…

Lees verder >
‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

In april verscheen Schilfers van Lenny Peeters bij Uitgeverij Prometheus. Niet veel later verscheen er in De Standaard der Letteren een recensie geschreven door Bert van Raemdonck, die het boek…

Lees verder >
Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

De dichter Sasja Janssen schreef afgelopen zaterdag een recensie over Een nieuw geluid van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant. Ze verbleef ‘met plezier in het…

Lees verder >
Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Afgelopen zaterdag heeft onderzoeksjournalist Olivier van Beemen de Brusseprijs gewonnen met zijn boek Ondernemers in het wild. Deze prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek van…

Lees verder >