Het boek Waarnemer, adviseur, beslisser, waarin Uri Rosenthal zijn politieke memoires heeft opgeschreven, krijgt veel aandacht in de media sinds het deze week bij Prometheus verscheen.

Afgelopen dinsdag verscheen er een artikel in de Volkskrant, waarin Theo Koelé een belangrijk moment uit het boek omschrijft: ‘Van Aartsen wankelde en Rutte ‘maakte duidelijk dat hij voor het lijsttrekkerschap wilde gaan’ als deze de handdoek in de ring zou gooien. Toen Van Aartsen aftrad, begin 2006, belde Rutte met Rosenthal: ik kan meteen het fractievoorzitterschap overnemen. Hij liep te hard van stapel, vond Rosenthal: de fractie zou zelf een voorzitter kiezen. Rutte werd het niet, maar Rosenthal zag ‘de weg naar het partijleiderschap’ voor zijn protegé open liggen.’

Er verscheen deze week ook een artikel in De Telegraaf. Aanstaande zondag zal Rosenthal te gast zijn bij WNL op Zondag, en volgende week zullen er nog artikelen in het NRC Handelsblad en Trouw verschijnen.


Over Waarnemer, adviseur, beslisser:

‘Wanneer ga je het allemaal opschrijven?’ Na zijn indrukwekkende loopbaan kreeg Uri Rosenthal die vraag van verschillende kanten te horen. Rosenthal heeft het nu te boek gesteld. Hij beschrijft zijn jeugd in een door de oorlog getekend gezin en zijn studietijd in het turbulente Amsterdam van de jaren zestig. Daarna zijn werkzame leven met zijn ervaringen in de universitaire wereld en het tot dan toe onontgonnen terrein van onderzoek en advies bij rampen en crises. En ten slotte volgen zijn jaren in de politiek, onder meer als vooraanstaand medestander van Mark Rutte in diensuphill battle, als informateur en als minister van Buitenlandse Zaken.

Waarnemer, adviseur, beslisser voert de lezer langs parallelle, maar ook kruisende wegen in de wetenschap, het crisisdomein en de politieke wereld. Beginnend als wetenschappelijk waarnemer, eindigde Rosenthal zijn carrière in een van de hot seats in de politieke arena.

Uri Rosenthal (1945) is politicoloog en bestuurskundige. Hij was onder meer hoogleraar politicologie en bestuurskunde, oprichter van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer en minister van Buitenlandse Zaken. Tegenwoordig is hij onder meer voorzitter van de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) en van het toezicht- en adviescollege voor veteranenzorg. Hij is een liefhebber van memoires en biografieën.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >