Vorige week verschenen er twee lovende recensies van het literair autobiografisch essay Onder een andere hemel van Joke J. Hermsen in De Groene Amsterdammer en NRC. Voor laatstgenoemde waardeerde Marjoleine de Vos het boek met vier ballen.
Daarnaast verscheen er zaterdag in Het Parool een uitgebreid interview met Hermsen over haar nieuwe boek. In het interview vertelt Hermsen over het unheimische gevoel dat ze tijdens de coronapandemie ervoer en de filosofische zoektocht naar een gevoel van thuis die resulteerde in Onder een andere hemel.
Hermsen voelt zich thuis in het denken van denkers en dichters zegt ze in het Parool: ‘Als ik hen lees heb ik het gevoel dat ik het leven iets beter begrijp. Begrijpen is voor mij een vorm van thuiskomen.’ Dit merkte Ilse Josepha Lazaroms van De Groene Amsterdammer ook op: ‘Maar misschien, dacht ik tijdens het lezen, is dit precies waar het om gaat: de taal, of de literatuur, als houvast. Jezelf vinden in ontmoetingen met het werk van anderen. Dáár thuis zijn zoals nergens anders.’
Lees hier het interview in het Parool.
Lees hier de recensie in De Groene Amsterdammer.
Meer over Onder een andere hemel:
‘Ons leven speelt zich af tussen heimwee naar het vertrouwde en een verlangen naar het onbekende. We willen ons geborgen weten en we dromen van een elders. We zijn op zoek naar een plek die ons beschermt en bijeenhoudt, en we worden voortgedreven door een verlangen naar de verte.’
Zo begint deze filosofische memoir, waarin Joke J. Hermsen een diepgaande analyse geeft van het ambivalente menselijke verlangen naar geborgenheid en de lust om eropuit te gaan. Ze onderzoekt in dit persoonlijke verslag van een zomer vol omzwervingen de vraag waar we nog thuis kunnen zijn in de wereld. Ze houdt ook haar eigen heimwee scherp tegen het licht, die haar al sinds haar kindertijd achtervolgt.
In een boeiende dialoog met denkers en dichters als Hannah Arendt, Maya Angelou, Rainer Maria Rilke, Lou Salomé, Friedrich Hölderlin, Simone Weil en Ingeborg Bachmann schetst Hermsen de ervaring van vervreemding en thuisloosheid, en de hoop op een thuiskomst in verhalen, herinneringen en politieke verbondenheid.
Joke J. Hermsen is schrijfster en filosofe. Tot haar bekendste en meest succesvolle boeken behoren Stil de tijd (winnaar Jan Hanlo Essayprijs), De liefde dus (winnaar Halewijnprijs, genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs), Kairos (shortlist beste filosofieboek), Blindgangers (longlist Libris Literatuur Prijs) en Het tij keren. Met Rosa Luxemburg en Hannah Arendt, dat ook verscheen in het Engels, Spaans, Duits, Noors, Deens en Arabisch.