In Europa is er uitzonderlijk veel interesse voor het boek van Joost de Vries. De Duitse vertaalrechten van De republiek zijn verkocht aan uitgeverij Heyne Verlag in München en de Franse vertaalrechten aan uitgeverij Feux Croisés in Parijs. Ook in Zuid-Europa is er veel aandacht voor De republiek. De Spaanse uitgeverij Anagrama kocht de Spaanse vertaalrechten van het boek, de Italiaanse vertaalrechten gingen naar de prestigieuze uitgeverij Bompiani in Milaan en Uitgeverij Metaichmio verwierf de Griekse vertaalrechten. Maar ook buiten Europa is er veel interesse in het boek van Joost de Vries. Uitgeverij Other Press in New York heeft de Engelse vertaalrechten van De republiek verkregen.

De roman De republiek, die in 2013 verscheen, werd lovend ontvangen door de Nederlandse pers. De Volkskrant bekroonde het boek met vier sterren en in NRC Handelsblad verscheen een prachtige recensie. Recensent Arnold Heumakers schreef: ‘Het grootste talent kwam ik tegen bij zo ongeveer de jongste debutant, bij Joost de Vries in zijn romans Clausewitz en De republiek. Ironisch, postmodern, intellectualistisch, kortom high brow zoals goede literatuur kan (maar niet perse hoeft te) zijn. Een schrijver met de belofte van de grote greep.’

Joost de Vries won met De republiek de Gouden Boekenuil 2014, de belangrijkste literaire prijs van Vlaanderen, en sleepte nominaties binnen voor onder meer de BNG Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs.

De jury van de Gouden Boekenuil was lovend over het boek en schreef: ‘In een wonderlijke Weense wals laat Joost de Vries zijn roman alle kanten op draaien: De republiek wordt tegelijk een satire over het academische universum, een pageturner over de jacht op nazischatten, een literair spel met verwijzingen naar divers cultureel erfgoed, en een filosofisch geladen oefening over het vormgeven van de al dan niet collectieve verbeelding.’

Over De republiek:

Josip Brik, popfilosoof en professor in de Hitlerstudies, is dood: onopgehelderde omstandigheden. Nu is het aan zijn rechterhand, Friso de Vos, om Briks intellectuele nalatenschap naar zich toe te trekken. Maar er zijn er meer met die ambitie en zodra Friso – jaloers, hypochonder, intelligenter dan goed voor hem is en onhandig verliefd op het meisje dat hij net heeft verlaten – probeert de concurrentie buitenspel te zetten, tuimelt hij in een verhaal dat absoluut niet het zijne is.
Wat begint als een oefening in rouwverwerking en liefdesverdriet verandert gaandeweg in academische satire, speculatieve geschiedschrijving en iets wat zomaar een spionageroman zou kunnen zijn.
De republiek gaat over bedrog en zelfbedrog, ambitie en liefde, over geschiedenis als entertainment en de jacht op de perfecte vijand.

Joost de Vries (1983) is kunstredacteur bij De Groene Amsterdammer. In 2010 verscheen zijn spraakmakende debuutroman, Clausewitz, die werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs en de Selexyz Debuutprijs.

‘Een wervelende leeservaring, vol verwijzingen naar Mulisch, Hitlergrappen, knipogen naar hedendaagse cultuur en vermakelijke literaire spielerei.’ De Morgen

‘Het grootste talent kwam ik tegen bij zo ongeveer de jongste debutant, bij Joost de Vries in zijn romans Clausewitz en De republiek. Ironisch, postmodern, intellectualistisch, kortom high brow zoals goede literatuur kan (maar niet per se hoeft te) zijn. Een schrijver met de belofte van de grote greep.’
Arnold Heumakers, NRC Handelsblad

‘Een boek zoals er niet eerder één geschreven was: een vrolijk verhaal over droefenis, waarin leesplezier gepuurd wordt uit rouw. Een ingenieus mozaïek van stijlen, genres en registers, dat onze tijd een verrassende spiegel voorhoudt. Een slimme pageturner. Een authentieke roman over authenticiteit.’
Juryrapport De Gouden Boekenuil 2014

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >