Het afgelopen maandag verschenen boek De B.V. Noord-Korea van hoogleraar en Noord-Koreakenner Remco Breuker ontving vandaag vier ballen van de NRC. In dit boek beschrijft Breuker hoe Noord-Korea zich als staat presenteert en hoe dit verschilt met wat het daadwerkelijk is, want ondanks de naam ‘Democratische Volksrepubliek van Korea’ is het land niet democratisch, geen republiek, en omvat het slechts de helft van Korea. Wat kunnen we in de toekomst verwachten van Noord-Korea als de strategische plannen van dit land slagen?

Recensent Michiel Hoogeveen schrijft dat het boek van Breuker goed behapbaar is, ook voor niet-Koreakenners. Volgens Hoogeveen is het boek daarom ‘een aanrader voor iedereen die meer wil weten over Noord-Korea.’ Hij concludeert dat De B.V. Noord-Korea, in tegenstelling tot veel andere boeken over het beruchte land, wél de diepte in gaat. ‘De resultaten hiervan zijn even verontwaardigend als huiveringwekkend.’ Lees hier de volledige recensie in de NRC. 

Afgelopen maandagavond schoof Breuker aan in de uitzending van Jinekwaar hij met Amerika-kenner Tom Kleijn sprak over de gevolgen van de top in Singapore. Breuker vertelt in het programma gemengde gevoelens te hebben over de aard van de top. ‘Aan de ene kant ben ik verheugd, want er is geen oorlog. Dat is goed. Afgelopen jaar hebben we op het randje gezeten, en nu is er een ander blad omgegaan voor Noord-Korea.’ Aan de andere kant, vertelt Breuker, is Trump Noord-Korea, met al haar concentratiekampen en mensenrechtenschendingen, aan het normaliseren als staat. Dit is volgens hem erg problematisch.

Daarnaast was Remco Breuker dinsdagavond de gast in de uitzending van Nieuwsuur. Hierin ging het over de door Donald Trump en Kim Jong-Un ondertekende overeenkomst. ‘Er wordt gesproken over complete denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland’, vertelt Breuker. ‘Dat wordt heel letterlijk genomen, maar het is een term die in Noord-Korea al twintig jaar wordt gebruikt. Dat betekent dat alle machten op het Koreaanse schiereiland moeten ontwapenen. En dat is Noord-Korea, Zuid-Korea, maar net zo goed Amerika. […] Dat is natuurlijk niet een heel realistische verwachting.’ Volgens Breuker zijn er twee tegengestelde systemen in het spel, die op lange termijn andere strategische plannen hebben. Zal de denuclearisatie daadwerkelijk plaatsvinden? ‘Absoluut niet’, aldus Breuker.

Ook verscheen er een groot stuk van hoogleraar Remco Breuker in de NRC. Hierin benadrukt Breuker weer dat Kim Jong-Un sterker is dan ooit, omdat hij door de Amerikaanse president als waardig staatshoofd wordt neergezet. Door van tevoren toe te zeggen niet te zullen spreken over mensenrechtenschendingen, maakt Trump volgens hem een fout. ‘Als je de duivel de hand schudt, kun je er maar beter voor zorgen dat je iets terugkrijgt dat de moeite waard is’, zegt Breuker.


Over De B.V. Noord-Korea:

De Democratische Volksrepubliek van Korea is niet democratisch, het volk heeft er niets te zeggen, het is geen republiek en het omvat slechts de helft van Korea. Wat het wél is, beschrijft Remco Breuker in De B.V. Noord-Korea. Hij gaat in op wat het land nu ís, en wat we er in de toekomst van kunnen verwachten als de strategische plannen van het land slagen. Noord-Korea weet wat het doet: het verdient fortuinen in het buitenland, heeft kern- en andere wapens ontwikkeld en is een kernmacht geworden die er klaar voor is om met de VS aan tafel te gaan zitten.

Remco Breuker laat haarfijn zien hoe het land in elkaar zit, waarom mensenrechtenschendingen en kernwapens er nauw met elkaar verweven zijn, waar het naartoe op weg is, en wat dat voor de rest van de wereld betekent.

Remco Breuker (1972) is hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden. Hij doet onderzoek naar de geschiedenis van Korea en naar hedendaags Noord-Korea, waarbij hij nadruk legt op mensenrechtenschendingen, dwangarbeid, moderne slavernij en de verhalen van Noord-Koreaanse ballingen.

Ook interessant



Sytze van der Zee geïnterviewd over zijn nieuwe boek ‘Willi Lages’ in Het Parool

Sytze van der Zee geïnterviewd over zijn nieuwe boek ‘Willi Lages’ in Het Parool

Deze week verscheen in Het Parool een interview met Sytze van der Zee over zijn boek Willi Lages. Ceremoniemeester van de dood. Van der Zee vertelt in het interview over…

Lees verder >
Vervolg op ‘Ik ga leven’ van Lale Gül verschijnt in mei 2024

Vervolg op ‘Ik ga leven’ van Lale Gül verschijnt in mei 2024

Lale Gül, auteur van de succesvolle debuutroman Ik ga leven, werd afgelopen zaterdag geïnterviewd in Het Parool over haar nieuwe roman Ik ben vrij. Ze sprak met Anna Livia de…

Lees verder >
Groot interview in Het Parool met David Pefko

Groot interview in Het Parool met David Pefko

In Het Parool stond afgelopen weekend een groot interview met David Pefko. Hierin sprak Pefko met Robert Vuijsje over zijn familie, de oorlog en opgroeien in Amsterdam en hoe deze…

Lees verder >
Presentatie ‘De toekomst van het verleden’ op de PAN en bespreking in De Groene Amsterdammer

Presentatie ‘De toekomst van het verleden’ op de PAN en bespreking in De Groene Amsterdammer

Thijs Weststeijn presenteert aankomende zaterdag zijn boek De toekomst van het verleden op de PAN in Amsterdam. De PAN is een beurs voor kunst, antiek en design met jaarlijks 45.000…

Lees verder >
Veel publiciteit voor ‘Onder een andere hemel’ van Joke J. Hermsen

Veel publiciteit voor ‘Onder een andere hemel’ van Joke J. Hermsen

Vorige week verschenen er twee lovende recensies van het literair autobiografisch essay Onder een andere hemel van Joke J. Hermsen in De Groene Amsterdammer en NRC. Voor laatstgenoemde waardeerde Marjoleine…

Lees verder >
Emile Schrijver presenteert zijn tweede literaire thriller in het Joods Museum

Emile Schrijver presenteert zijn tweede literaire thriller in het Joods Museum

Na zijn succesvolle debuut De Hillel Codex (2021) presenteerde Emile Schrijver afgelopen dinsdag zijn tweede literaire thriller De Firkovich-bende in het Joods Museum in Amsterdam. Jeroen Krabbé nam het eerste exemplaar…

Lees verder >
Coen Brummer besproken in Nederlands Dagblad

Coen Brummer besproken in Nederlands Dagblad

Historicus Coen Brummer promoveerde afgelopen donderdag aan de Rijksuniversiteit Groningen op zijn biografie Sam van Houten tegen de rest. Daaropvolgend verscheen er een mooie bespreking van Willem Bouwman in het…

Lees verder >
Annet Mooij geïnterviewd door de Volkskrant en Trouw en te gast bij De Taalstaat

Annet Mooij geïnterviewd door de Volkskrant en Trouw en te gast bij De Taalstaat

Op donderdag 2 november verscheen de biografie Alles gaat op vroeger terug van Annet Mooij over journalist, schrijver en acteur Ischa Meijer. Mooij was zaterdag te gast bij het Radio…

Lees verder >