Vandaag ontving Dichtbij en ver weg, het nieuwe boek van filosoof Maarten Doormanvier ballen in NRC. Dichtbij en ver weg, een verzameling goed geschreven opstellen, is een hartstochtelijk pleidooi voor geschiedenis en kunst. Het overbruggen van afstand is een centraal thema: tussen kunst en maatschappij of tussen filosofie en wereld.

Volgens NRC-recensent Martijn Meijer geeft Doorman door middel van zijn essays een vernieuwende visie op hedendaagse onderwerpen. ‘Wat hij namelijk voortdurend doet is nieuw licht werpen op hedendaagse kwesties door de historische achtergrond te schetsen.’ Op deze manier schrijft de filosoof over omvangrijke kwesties als de Europese crisis. ‘[Doorman] speelt op lichtvoetige en toch diepzinnige wijze met zijn onderwerp’, zegt Meijer, ‘zonder dat hij per se iets wil betogen.’

Meijer stelt dat Doormans schrijfstijl en ruimdenkendheid zijn werk erg toegankelijk maakt. Daarnaast noemt hij het lezen van Doormans essays ‘een genot, […] waar je ook nog van alles uit opsteekt over filosofie, literatuur en kunst.’

Lees hier de volledige bespreking in NRC. 


Over Dichtbij en ver weg:

Dichtbij en ver weg lijkt van alles en nog wat aan te snijden: van een bedrieglijk stuk steen op de maan tot een dramatische scène in bad, van een romantische boswandeling tot Nipplegate, van Goethe tot David Bowie, van de woede van Schopenhauer tot de karper van Apollinaire en van tekenfilm tot Suriname en het Rijksmuseum.
Maar steeds gaat het om het overbruggen van een afstand: tussen kunst en maatschappij, filosofie en wereld, verleden en toekomst, privacy en openbaarheid. Dichtbij en ver weg is een verzameling goed geschreven opstellen waarin wat ver weg is dichtbij komt. Het is een hartstochtelijk pleidooi voor geschiedenis en kunst.

Maarten Doorman is filosoof en schrijver van onder meer De romantische ordeRousseau en ik en De navel van Daphne.

Over Maarten Doorman:
‘Een essayist die instemming en tegenspraak uitlokt: een betere combinatie bestaat niet.’- NRC Handelsblad

‘Het denkend voortschrijden wordt aanstekelijk verwoord.’- De Volkskrant

‘Er zijn niet veel filosofen in Nederland die goed kunnen schrijven. Maarten Doorman is een van hen.’- Trouw

‘Een filosoof met een aanstekelijke belangstelling voor kunst.’- De Groene Amsterdammer

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >