Zaterdag verschenen er recensies in de Volkskrant en Trouw van het spraakmakende boek Angst van de gelauwerde journalist Bob Woodward. Het boek beschrijft aan de hand van verslagen, dagboeken, documenten en honderden uren van interviews met primaire bronnen de verbijsterende gang van zaken in het Witte Huis onder president Donald Trump. De auteur volgde al acht Amerikaanse presidenten, onder wie Nixon die door de onthullingen van Woodward af moest treden.

In de Volkskrant kende recensent Bert Lanting het boek vier sterren toe. Door middel van honderden interviews met personen uit de president zijn directe omgeving ‘geeft Woodward een levendig beeld van de felle discussies in het Witte Huis,’ oordeelt Lanting. Door zijn betrouwbare bronnen kan de auteur de scènes voor zichzelf laten spreken, al komen sommige van deze bronnen er zelf gunstig van af.

Klik hier om de volledige recensie te lezen.

Ook Trouw-recensent Bas den Hond was vol lof over Angst en noemt het een ‘spijkerharde en overtuigende reconstructie.’ Het boek is zeker niet humoristisch bedoelt ‘en toch is het soms lachen geblazen,’ schrijft Den Hond. Woodward neemt de lezer mee in de geïmproviseerde constructies van procedures en bureaucratie die rond het presidentschap van Trump op zijn gebouwd met de bedoeling de schade te beperken. ‘Na het lezen ben je niet bang voor Trump,’ concludeert Den Hond. ‘Je vreest, met de schrijver, het ergste voor Amerika.’

Klik hier om de volledige recensie te lezen.

‘Grondiger dan anderen schildert [Woodward] de chaos rondom een luie, onwetende, gierige en non-stop liegende president.’ NRC Handelsblad ••••


Over Angst:

Hij volgde al acht Amerikaanse presidenten, van wie er één, Nixon, door zijn onthullingen moest aftreden; maar nooit eerder schreef de gelauwerde journalist Bob Woodward zo vernietigend over een zittende Amerikaanse president als over Donald Trump in Angst. Aan de hand van verslagen, dagboeken, documenten en honderden uren van interviews met primaire bronnen beschrijft Woodward de verbijsterende gang van zaken in het Witte Huis, en de bizarre manier waarop de president besluiten neemt over binnen- en buitenlandse kwesties.
Nog nooit is er een zo beangstigend beeld gegeven van een president in zijn eerste jaren als in Angst van Bob Woodward. Nadat delen ervan vóór publicatie uitlekten, stond het boek direct op de eerste plaats van de bestsellerlijsten in de Verenigde Staten en Engeland.

Bob Woodward (1943) is sinds 1971 werkzaam voor The Washington Post. Voor zijn werk aan de onthullingen rondom Watergate en de nasleep van 11 september kreeg hij beide een Pulitzerprijs.

‘In Woodwards boek wordt de werkelijkheid zoals we die al een tijdje vermoedden, onderbouwd en van getuigen voorzien: de Verenigde Staten en de wereld zitten opgescheept met een levensgevaarlijke idioot, die volstrekt ongeschikt is voor het vak dat hij beoefent: machtigste man ter wereld.’
Bert Wagendorp, de Volkskrant

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >