Het begin van alles in tweehonderd pagina’s (min of meer) van David Bercovici kreeg afgelopen woensdag vier sterren in Knack. Recensent Roderik Six zegt dat als Bercovici het lesplan van zijn lessen aardrijkskunde had geschreven, hij nu geoloog was geweest: ‘zo boeiend is zijn ontstaansgeschiedenis van, nou ja, alles eigenlijk.’ Ook prijst Six de manier waarop Bercovici de theorie presenteert: ‘Wonderlijk zijn de eerste hoofdstukken over de oerknal waarin Bercovici de complexe kwantummechanische theorie behapbaar maakt, ook al schuwt hij het wetenschappelijk jargon niet (…) het is nu eenmaal complexe materie en ik ben niet van plan kleutertaal uit te slaan, is zijn devies.’ Six besluit zijn recensie met: ‘Dat is misschien nog de grootste verdienste van dit boek: door de blik breed te maken zie je hoe nietig we zijn.’

Over Het begin van alles in tweehonderd pagina’s (min of meer)

Sprankelend, vol humor en bijzonder intelligent: dit beknopte boekje bespreekt in ongeveer tweehonderd pagina’s meer dan 13,8 miljard jaar geschiedenis!

Hoogleraar geofysica David Bercovici weet in Het begin van alles in tweehonderd pagina’s (min of meer) met buitengewoon gemak de ingewikkeldste zaken uit te leggen, van de oerknaltheorie tot de komst van menselijke beschaving. Hij krijgt het voor elkaar om complexe wetenschappelijke theorieën op luchtige toon en met kwinkslagen begrijpelijk te maken voor iedereen. Fotosynthese, de werking van tektonische platen, het klimaat en deeltjesfysica: al deze zeer diverse onderwerpen komen aan de orde. Deze unieke onderneming van Bercovici is een schatkist boordevol essentiële wetenschappelijke theorieën en historische feitjes. Met een vlotte pen snijdt Bercovici grote levensvragen aan, en hij weet tegelijkertijd de wetenschappelijke diepgang te allen tijde te behouden. Hoe zijn sterren ontstaan? Waarom heeft de aarde haar atmosfeer nodig? En waar komt cultuur vandaan? Bercovici legt het je allemaal uit. Kortom, Het begin van alles in tweehonderd pagina’s (min of meer) is een onmisbare gids voor iedereen die zich wel eens afvraagt waarom het leven op aarde is zoals het is.

David Bercovici is hoogleraar geologie en geofysica aan Yale University, geeft over de hele wereld gastcolleges en heeft twee dochters, die ook allebei wetenschappers zijn.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >