Vandaag werd de jongste roman van Peter Middendorp, Jij bent van mij, gerecenseerd in Elsevier waarin het boek vier sterren toe werd gekend. Sinds de verschijning is de op de moord van Marianne Vaatstra gebaseerde roman volop in de media en ontving het boek meerdere lovende recensies.

Ook Elsevier-recensent Gerlof Leistra prijst Middendorp voor zijn roman, die de lustmoord ijzingwekkend, maar ‘zonder sensatie’ weergeeft. Middendorp laat zien dat de hoofdpersoon en dader, Tille Storkema, geen monster is, ‘maar een mens van vlees en bloed’ met een afwijking. Volgens Leistra geeft Jij bent van mij de lezer een kijk in de psyche van de moordenaar van Marianne Vaastra. Echter, het boek is ook zonder deze vergelijking aangrijpend en doet niet onder voor de in 1986 verschenen roman van Vriend van verdienste van Thomas Rosenboom.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Vorige week was Peter Middendorp te gast bij M. Eerder was Middendorp al te gast bij Max Nieuwsweekend en is de auteur in gesprek gegaan met Carolina lo Galbo in de uitzending van VPRO Boeken.

De pers over Jij bent van mij:

‘Jij bent van mij is in de eerste plaats een aangrijpende roman. Waarheidsgetrouwer, genuanceerder en juist daardoor gruwelijker dan de meest realistische reconstructie, dan elk simpel oordeel.’ Het Parool

 ‘Middendorp schrijft het invoelend en mooi sober op, zonder iets goed te praten.’ Vrij Nederland ****

‘Hard, noest en aards, met een tragisch randje van vergankelijkheid.’ NRC Handelsblad •••••

‘Ik neem mijn hoed af voor Peter Middendorp, want hij heeft een wonder verricht, het wonder van de literatuur: de ongemakkelijke vereenzelviging met een zogenaamd monster. ‘Jij bent van mij’ is een lange, koude huivering.’ Tommy Wieringa

‘Huiveringwekkend goed geschreven.’ Mark Brouwers, Opium Radio 1

 

Over Jij bent van mij:

Op een nacht vergrijpt Tille Storkema, een jonge boer en vader van twee kleine kinderen, zich bij een fietspad aan een zestienjarig meisje uit het dorp. De volgende ochtend wordt zij naakt en levenloos teruggevonden in een weiland.
Dertien jaar zal het duren voordat Tille eindelijk wordt gepakt en de waarheid met kracht zal doordringen tot de wereld, het dorp, zijn vrouw, zijn kinderen. Dertien lange jaren blijft Tille gewoon een boer, een echtgenoot en een vader. Tot aan het einde probeert hij een goede vader voor Suze te zijn, zijn kleine meid.
Maar er komt steeds meer druk op hem te staan. Het dorp smeedt zich wild aaneen tegen de vermeende daders uit het asielzoekerscentrum. Tille wordt geplaagd door ontwrichtende herinneringen. Onder zijn ogen bereikt zijn dochter Suze de leeftijd van zijn slachtoffer.
Jij bent van mij is een roman over een dader en een vader. Zelden werd een eerlijker beeld van een misdaad neergezet dan in deze uitzonderlijke roman, even spannend als onthutsend, even schuchter als schaamteloos, geschreven met het stilistisch vernuft van een meester.

Peter Middendorp (1971) brak in 2014 door met Vertrouwd voordelig, een aangrijpende, humoristische roman over zijn jeugd in een Blokker-winkel in Emmen. De roman werd met sterren begroet in de kritiek, en er werden meer dan 15.000 exemplaren van verkocht. Hij kwam op de longlist van de Libris Literatuurprijs en werd bekroond met de Groninger Boekenprijs. Sinds 2012 is Middendorp columnist bij de Volkskrant.

Ook interessant



Peter Hoppenbrouwers besproken in Trouw en OVT

Peter Hoppenbrouwers besproken in Trouw en OVT

Het nieuwste boek van Peter Hoppenbrouwers, Stormruiters, werd positief ontvangen in de media. Zo publiceerde Trouw een mooie recensie en besprak Bart Funnekotter Stormruiters in het Radio 1-programma OVT. Hij…

Lees verder >
Mooie recensie voor Michael Cunningham in ‘Het Parool’

Mooie recensie voor Michael Cunningham in ‘Het Parool’

Dag, de nieuwste roman van bestsellerauteur Michael Cunningham, werd afgelopen week besproken in Het Parool. De roman wordt, ondanks de coronacontext, beschreven als een tijdloos boek waarin hij ook minder…

Lees verder >
Veel lof voor Luuc Kooijmans in Nederlands Dagblad en Trouw

Veel lof voor Luuc Kooijmans in Nederlands Dagblad en Trouw

Nederlands Dagblad publiceerde deze week een mooie recensie over Melancholie in de Gouden Eeuw van Luuc Kooijmans. De historicus deed onderzoek naar hoe mensen in de Gouden Eeuw keken naar…

Lees verder >
Sytze van der Zee geïnterviewd over zijn nieuwe boek ‘Willi Lages’ in Het Parool

Sytze van der Zee geïnterviewd over zijn nieuwe boek ‘Willi Lages’ in Het Parool

Deze week verscheen in Het Parool een interview met Sytze van der Zee over zijn boek Willi Lages. Ceremoniemeester van de dood. Van der Zee vertelt in het interview over…

Lees verder >
Vervolg op ‘Ik ga leven’ van Lale Gül verschijnt in mei 2024

Vervolg op ‘Ik ga leven’ van Lale Gül verschijnt in mei 2024

Lale Gül, auteur van de succesvolle debuutroman Ik ga leven, werd afgelopen zaterdag geïnterviewd in Het Parool over haar nieuwe roman Ik ben vrij. Ze sprak met Anna Livia de…

Lees verder >
Groot interview in Het Parool met David Pefko

Groot interview in Het Parool met David Pefko

In Het Parool stond afgelopen weekend een groot interview met David Pefko. Hierin sprak Pefko met Robert Vuijsje over zijn familie, de oorlog en opgroeien in Amsterdam en hoe deze…

Lees verder >
Presentatie ‘De toekomst van het verleden’ op de PAN en bespreking in De Groene Amsterdammer

Presentatie ‘De toekomst van het verleden’ op de PAN en bespreking in De Groene Amsterdammer

Thijs Weststeijn presenteert aankomende zaterdag zijn boek De toekomst van het verleden op de PAN in Amsterdam. De PAN is een beurs voor kunst, antiek en design met jaarlijks 45.000…

Lees verder >
Veel publiciteit voor ‘Onder een andere hemel’ van Joke J. Hermsen

Veel publiciteit voor ‘Onder een andere hemel’ van Joke J. Hermsen

Vorige week verschenen er twee lovende recensies van het literair autobiografisch essay Onder een andere hemel van Joke J. Hermsen in De Groene Amsterdammer en NRC. Voor laatstgenoemde waardeerde Marjoleine…

Lees verder >