Gisteren kende Elsevier-recensent Irene Start vier sterren toe aan de gloednieuwe, tweede roman van Mano Bouzamour, Bestsellerboy. Na het succes van zijn debuut, De belofte van Pisa, die enige tijd  in de bestseller top 60 stond en waarvan de film-, theater- en hoorspelrechten werden verkocht, komt Bouzamour nu met een nieuw literair meesterwerk. Met Bestsellerboy bewijst Bouzamour zijn literaire meesterschap en durf. Dit boek vertelt het verhaal van Mohamed Zebbi, een straatjongen die alles op alles zet om zijn grootste droom waar te maken, de literaire wereld

Start meent dat uitgeverijen tegenwoordig hijgerig op zoek zijn naar auteurs als Bouzamour. ‘Waar is het beter vissen dan in de vijver van explosieve Marokkaanse pubers? Zij zijn de Cremers van deze tijd.’ Bouzamour weet zijn verhaal zo overtuigend neer te zetten omdat hij de wereld die hij beschrijft maar al te goed kent. ‘Hij ondervond aan den lijve hoe het is om naar de top te worden gekatapulteerd.’ Starts conlusie: ‘Onderhoudend verhaal over de keerzijde van roem, met ondeugende seksscènes’. Lees hier de volledige recensie in Elsevier. 

Eerder verscheen er een groot interview met Mano Bouzamour in Trouw, waarin hij met Trouw-journalist Ally Smid spreekt over de moeilijke relatie met zijn ouders. Nadat hij zijn ouderlijk ’thuis’ verloor, vond hij een nieuw thuis in de literatuur. ‘Daarin ben ik mezelf en die kan ik overal mee naartoe nemen.’ Lees hier het volledige interview in Trouw. 

Eerder was de auteur al te gast bij Pauw, waar hij meer vertelde over de controversie rond zijn schrijverschap binnen zijn directe kringen. ‘Ik kan mijn gekte losgooien op papier,’ vertelt hij. ‘ik heb een wereld verloren en een wereld gewonnen.’ Ook in Bestsellerboy zoekt Bouzamour de controversie en de provocatie. Het boek is ‘een ode aan de vrijheid en een acute aanklacht tegen de vertrutting’, zegt de auteur. Zo bevat Bestsellerboy veel expliciete seksscènes en drijft de spot met Bouzamours culturele achtergrond. Zijn advies aan vooral zijn jonge lezers is: jezelf blijven. Dat doet hij zelf ook. Kijk hier de volledige uitzending van Pauw terug.

Er verschenen al uitgebreide interviews met de auteur in de Volkskrant en Het ParoolOok was Bouzamour te horen bij NPO radio 1 in het programma Nooit meer slapen en zal binnenkort aanschuiven bij Nieuws en Co. De komende tijd zal Mano Bouzamour nog veelvuldig in de media te zien zijn naar aanleiding van de verschijning van zijn nieuwe boek. Er zal nog een uitgebreid interview met de auteur verschijnen  Algemeen Dagblad.  LINDALibelle en Margriet zullen eveneens aandacht besteden aan het spraakmakende nieuwe boek. Op TV was Bouzamour te zien zijn bij Vijf uur live en VPRO Boeken.


Over Bestsellerboy:

Mohamed Zebbi, een jongen van de straat, heeft één droom: de literaire wereld bestormen. Wanneer zijn debuutroman Mohamed, de proleet verschijnt, is zijn naam in één klap gevestigd. Maar zijn ouders zetten hem uit huis, en door zijn vrienden wordt hij verstoten. Hier begint zijn zwerftocht door Amsterdam op zoek naar een thuis.
Bestsellerboy is een betoverende, opwindende en geestige roman. Een stormachtig verhaal vol seks, spanning en eenzaamheid. Over de liefde, idealen en verscheurdheid van een jonge stadsbewoner.
Met Bestsellerboy bewijst Mano Bouzamour definitief zijn bravoure, durf en literaire meesterschap.

Mano Bouzamour (1991) schreef De belofte van Pisa, in 2014 de bestverkochte debuutroman van Nederland. De film-, theater- en hoorspelrechten van het boek zijn verkocht, net als de Duitse en Spaanse vertaalrechten. Op het moment beleeft De belofte van Pisa de 21ste druk.
Mano geeft met grote regelmaat lezingen over literatuur in Nederland en Duitsland, op scholen en universiteiten.
De belofte van Pisa wordt verfilmd door producent Rolf Koot, de maker van All Stars en Lek. Norbert ter Hall neemt de regie op zich en Robert Alberdingk Thijm (A’dam-E.V.A. en Dunya en Desie) schrijft het scenario. Mano is intensief betrokken bij de scriptontwikkeling. De opnames zullen in de herfst van 2018 plaatsvinden.

Over De belofte van Pisa:

‘Mano kan fantastisch verhalen vertellen.’ – Joris Luyendijk

‘Een verhaal met schwung, humoristische en spitse dialogen en zinnen die doorspekt zijn met swingende straattaal. Bouzamour jongleert met zijn woorden, een speels Nederlands dat in de literatuur van harte welkom is.’ – NRC Handelsblad ••••

‘Een nieuwe en krachtige stem in de literatuur. Politieke correctheid zal nooit meer hetzelfde zijn.’ – Herman Koch

‘Aan de vitaliteit van zijn kunstige taal laat zich bovenal Bouzamours talent aflezen.’ – Frankfurter Allgemeine Zeitung

‘Veel gelachen, en vooral complimenten omdat het zo fucking goed geschreven is.’ – Kluun

‘De gouden combinatie: supergeil en retegoed.’ – Ronald Giphart

‘Knetteren doet dit coming-of-ageverhaal – gesitueerd in het bezield beschreven Amsterdam – dankzij Bouzamours schrijftrant. Wervelend en vermakelijk.’ – Knack ****

‘Mano Bouzamour is een talentvolle schrijver. Hij is intelligent, charmant en heeft ook nog eens de looks van een filmster.’ – Leon de Winter

Ook interessant



Dai Carter bij Jinek en in Het Parool

Dai Carter bij Jinek en in Het Parool

Afgelopen vrijdag was Dai Carter te gast bij Jinek om het te hebben over zijn nieuwste boek, Mentale kracht. Zaterdag volgde een mooi interview door Robert Vuijsje in Het Parool,…

Lees verder >
Nina Polak en Ine Boermans genomineerd Beste Groninger Boek 2023

Nina Polak en Ine Boermans genomineerd Beste Groninger Boek 2023

Zojuist is bekendgemaakt dat auteurs Nina Polak met haar boek Buitenleven en Ine Boermans met Het liefdesinterbellum genomineerd zijn voor het Beste Groninger Boek 2023 in de categorie fictie. Deze…

Lees verder >
**** voor DealersDochter in de Volkskrant

**** voor DealersDochter in de Volkskrant

Afgelopen weekend gaf Bo van Houwelingen de nieuwe roman van Astrid Roemer, DealersDochter, vier sterren in de Volkskrant. ‘’Ondoorgrondelijk en niet bang te choqueren – dat is Astrid Roemer en…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘We hebben het over je gehad’ is Humberto’s Non-Fictie Boek van de Maand

Afgelopen vrijdag werd tijdens de uitzending van Humberto bekend gemaakt dat het boek We hebben het over je gehad van Stéphanie Hoogenberk is uitgeroepen tot Humberto’s Non-Fictie Boek van de…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Louise Fresco te gast bij WNL Op Zondag en interviews in De Telegraaf en AD Mezza

Vandaag was Louise Fresco te gast bij WNL Op Zondag om het te hebben over haar nieuwste boek Ons voedsel. Ze beargumenteerde o.a. dat eten in principe leuk is, maar…

Lees verder >
David de Boer te gast bij Op1 met ‘De vluchtelingenrepubliek’

David de Boer te gast bij Op1 met ‘De vluchtelingenrepubliek’

Afgelopen vrijdag was David de Boer te gast bij de talkshow Op1 om het te hebben over zijn boek De vluchtelingenrepubliek, dat hij samenstelde met Geert Janssen. Volgens De Boer…

Lees verder >
Tom Lanoye en Emy Koopman op shortlist Boon Literatuurprijs

Tom Lanoye en Emy Koopman op shortlist Boon Literatuurprijs

Vandaag is bij het VRT Radio 1 programma Culture Club bekendgemaakt dat De draaifschijf van Tom Lanoye en Tekenen van het universum van Emy Koopman op de shortlist staan van de Boon Literatuurprijs. De Boon is een…

Lees verder >
Na ‘Daar komen de vliegen’ van David Pefko nu ook Netflixserie over leven Bernie Madoff

Na ‘Daar komen de vliegen’ van David Pefko nu ook Netflixserie over leven Bernie Madoff

In Daar komen de vliegen maakte de lezer in 2017 al kennis met de New Yorkse zakenman Bernie Madoff, in de op zijn leven geïnspireerde roman van David Pefko. Madoff,…

Lees verder >