Zaterdag verscheen er in de Volkskrant een recensie van Martin Sommer over H.L. Wesselings nieuwste essaybundel, Daverende dingen dezer dagen, en gaf het boek vier sterren. Daverende dingen dezer dagen – een verwijzing naar een bekende rubriek uit de Haagsche Post – is een essaybundel die bestaat uit een verzameling recente artikelen en bijdragen. Wesseling beschouwt niet alleen de Holocaust, het Nederlandse slavernijverleden en de dekolonisatieoorlogen, maar ook de toenemende macht van schoolbesturen, de opmars van Engels aan de universiteit en het gebrek aan vrouwelijke professoren.

In zijn recensie in de Volkskrant, noemt Martin Sommer Daverende dingen dezer dagen een ‘kundige kritiek op het hedendaagse debat.’ H.L. Wesseling is altijd een aanbeveling voor mensen die van Frankrijk houden, scherpe anekdotes en van geschiedenis, aldus Sommer. ‘Ook de bundel Daverende dingen dezer dagen is weer een heerlijk pakje van Sjaalman geworden.’ Wesseling is erudiet en schrijft met lichte pen, ook over serieuze kwesties als hoe (weinig) zinvol het is opvattingen over genocide te verbieden.’ Wesseling wisselt deze serieuze kwesties af met relevante en grappige anekdotes. Sommer prijst Wesseling die ondanks zijn intelligentie, nog altijd in staat is om te bewonderen.

Klik hier om de volledige recensie te lezen.

Ook verscheen er recent een interview in Elsevier.

‘De bluf van een geestige stilist.’ NRC Handelsblad


Over Daverende dingen dezer dagen:

Daverende dingen dezer dagen de titel verwijst naar een veelgelezen rubriek in de vooroorlogse Haagsche Post – bevat een selectie uit de artikelen en bijdragen die de bekende Leidse historicus en essayist H.L. Wesseling de laatste jaren heeft geschreven.

Vele daarvan gaan over zaken die in het brandpunt van de belangstelling en de discussie staan, zoals de uniciteit van de Holocaust, het Nederlandse slavernijverleden, de dekolonisatieoorlogen en de vraag of het zinvol is excuses aan te bieden voor in het verleden begane wandaden.

Daarnaast zijn er beschouwingen over niet minder omstreden kwesties als de toenemende macht van schoolbesturen, de opmars van het Engels aan de universiteit en het gebrek aan vrouwelijke professoren.

En ten slotte is er natuurlijk – hoe kan het anders bij deze auteur – het bij ons vaak onbekende Frankrijk waarop licht wordt geworpen in artikelen over De Gaulle en Macron, maar ook over Franse intellectuelen en de Franse identiteit.

In deze heldere en vaak geestige beschouwingen, analyses en observaties toont Wesseling opnieuw dat hij terecht wordt beschouwd als een van de beste essayisten van deze tijd.

Prof. dr. H.L. Wesseling is emeritus hoogleraar algemene geschiedenis in Leiden. Hij is de auteur van een groot aantal succesvolle boeken, zoals Vele ideeën over Frankrijk, Frankrijk in oorlog, Scheffer – Renan – Psichari en Verdeel en heers, dat in acht talen is vertaald. In 2012 verscheen zijn biografie van Charles de Gaulle, De man die nee zei, die al tien drukken beleefde.

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Erik de Lange genomineerd voor de longlist Libris Geschiedenis Prijs 2025

Met trots delen wij dat afgelopen zaterdag is bekendgemaakt dat Erik de Lange, auteur bij Uitgeverij Prometheus, met zijn boek De laatste dagen van Barbarije is genomineerd voor de longlist…

Lees verder >
‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

‘Held in eigen verhaal’ van Iris Enthoven verschenen

Gisteren werd Held in eigen verhaal van Iris Enthoven feestelijk gelanceerd in de tuin van Prometheus, een bijzonder moment waarop vrienden, familie én helden uit het boek bijeenkwamen om te proosten. Afgelopen…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

De Groene Amsterdammer en NRC schrijven over ‘De laatste dagen van Barbarije’ van Erik de Lange

Dit weekend verschenen er maar liefst twee recensies over De laatste dagen van Barbarije van Erik de Lange: Esha Guy Hadjadj schreef erover in De Groene Amsterdammer en Bart Funnekotter…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi en ‘ReinAard’ van Tom Lanoye in de top drie van HUMO

Op de website van HUMO werden afgelopen weekend de tien beste boeken van 2025 tot nu toe bekendgemaakt. In de top drie pronkten twee, bij Uitgeverij Prometheus uitgegeven, boeken: Zwarte…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Minidocumentaire over ‘Engelland’ van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant

Woensdag 18 juni werd er een minidocumentaire over de nieuwe roman Engelland van A.H.J. Dautzenberg uitgezonden bij Omroep Brabant. In een klein kwartier neemt Anton Dautzenberg de kijker mee naar…

Lees verder >
‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

‘Schilfers’ van Lenny Peeters besproken in De Standaard der Letteren

In april verscheen Schilfers van Lenny Peeters bij Uitgeverij Prometheus. Niet veel later verscheen er in De Standaard der Letteren een recensie geschreven door Bert van Raemdonck, die het boek…

Lees verder >
Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

Recensie van ‘Een nieuw geluid’ van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant

De dichter Sasja Janssen schreef afgelopen zaterdag een recensie over Een nieuw geluid van Gillis Dorleijn & Wiljan van den Akker in de Volkskrant. Ze verbleef ‘met plezier in het…

Lees verder >
Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Olivier van Beemen wint Brusseprijs 2025 met ‘Ondernemers in het wild’

Afgelopen zaterdag heeft onderzoeksjournalist Olivier van Beemen de Brusseprijs gewonnen met zijn boek Ondernemers in het wild. Deze prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt voor het beste journalistieke boek van…

Lees verder >