De Vietnamese vertaalrechten van De wetten van Connie Palmen zijn verkocht aan Uitgeverij NHA NAM. Vijfentwintig jaar geleden verscheen een van de succesvolste Nederlandse debuutromans aller tijden: De wetten van Connie Palmen. Meer dan 400.000 exemplaren gingen het eerste jaar over de toonbank. Daarnaast werd het boek vertaald in 25 landen, bekroond met het Gouden Ezelsoor voor het bestverkochte literaire debuut, verkozen tot European Novel of the Year 1992 en werd het genomineerd voor de International IMPAC Dublin Literary Award. Palmen vestigde hiermee haar naam als een van de grandes dames van de Nederlandse literatuur. Onlangs verscheen er een jubileumeditie van De wetten bij Uitgeverij Prometheus.

De wetten verscheen eerder in Engeland, Verenigde Staten, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Italië, Portugal, Spanje, Zweden, Denemarken, Griekenland, Turkije, Rusland, Slovenië, Kroatië, Litouwen, Polen, Roemenië, Bulgarije, Japan, Zuid-Korea, Brazilië en Argentinië.

Vorig jaar verscheen bij Uitgeverij Prometheus een nieuwe roman van Palmens hand. Jij zegt het reconstrueert de getroebleerde liefde tussen het wereldberoemde schrijversechtpaar Ted Hughes en Sylvia Plath. Met uitsluitend lovende kritieken laat Palmen zien dat ze nog steeds tot de top van de Nederlandse literatuur behoort. Ze won met Jij zegt het de Libris Literatuurprijs 2016 en was genomineerd voor de Fintro Literatuurprijs.

Connie Palmen (1955) schreef de uiterst succesvolle romans: De wetten (1991), De vriendschap (1995), I.M. (1998), Geheel de uwe (2002), Lucifer (2007), Logboek van een onbarmhartig jaar (2011) en Jij zegt het (2015). Ook schreef zij drie veelgeprezen essaybundels, waaronder Een kleine filosofie van de moord (2005). Palmen won voor haar werk onder meer het Gouden Ezelsoor, de AKO Literatuurprijs, Humo’s Gouden Bladwijzer en de Trouw Publieksprijs.

Over De wetten:

In zeven jaar tijd ontmoet de vrouwelijke ik-figuur van De wetten zeven mannen: de astroloog, de epilepticus, de filosoof, de priester, de fysicus, de kunstenaar en de psychiater. Zij begeert in de mannen vooral de wetenschap die hen in staat stelt de wereld te begrijpen en te beoordelen. Via hun verhalen portretteren de mannen tegelijkertijd de vertelster, die verward raakt door het gebrek aan eenduidigheid. Behalve als een reeks ongewone liefdesgeschiedenissen is De wetten te lezen als een bijzondere bildungsroman, die de heldin uiteindelijk de rust brengt van een eigen, niet te interpreteren noodlot.

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >