Vandaag verscheen er een prachtige recensie voor Het licht achter de ogen van Tommi Kinnunen in het NRC Handelsblad. Recensent Kester Freriks kent het ‘aangrijpend mooie’ boek vijf ballen toe. Freriks prijst de manier waarop Kinnunen het leven van de blinde Helena beschijft: ‘Kinnunens beschrijvingen zijn zo werkelijkheidsgetrouw, dat de lezer schrikt van het zwart voor zijn eigen ogen, als hij zich Helena’s blindheid probeert voor te stellen.’ Daarnaast zegt hij over Het licht achter de ogen: ‘Gemis is de dragende kracht van deze roman. (…) Hoogtepunt van de roman is een vloeiend geschreven, bladzijdenlange monoloog over ‘dwaze dromen, gestold door de tijd’ (…) Hier vinden lyriek en gemis elkaar op indrukwekkende wijze.’

Over Het licht achter de ogen: 

Helena, een blind meisje uit het onherbergzame noorden van Finland, is pas negen jaar als ze in de jaren vijftig uit haar vertrouwde omgeving wordt weggehaald en in haar eentje naar de blindenschool in Helsinki wordt gestuurd. Gaandeweg leert ze haar stappen te tellen en de geuren en geluiden van de grote stad te herkennen.

Veertig jaar later verhuist haar neefje Tuomas naar Helsinki om te studeren. Tuomas wil voldoen aan de eisen en verwachtingen van anderen, maar heimelijk droomt hij van een eigen gezin. In Helsinki leert hij zijn tante op een nieuwe manier kennen.
Hoe is het om je hele leven een buitenstaander te zijn, te hopen dat mensen op een dag geen oog meer zullen hebben voor de verschillen, maar voor de overeenkomsten? Het licht achter de ogen is een aangrijpend verhaal over het vinden van een eigen weg, over het verlangen vader te worden en de kunst moeder te zijn.

Tommi Kinnunen (1973) is een Finse auteur en docent literatuur. Zijn debuutroman, Waar vier wegen samenkomen (2014), stond maanden op nummer 1 in de Finse bestsellerlijsten, verscheen in 14 landen en staat op de longlist voor de EU-literatuurprijs. Het licht achter de ogen is zijn tweede boek.

Over Waar vier wegen samenkomen:
‘In Kinnunens roman Waar vier wegen samenkomen laat de wetenschapper zich gelden: de roman is extreem vernuftig geconstrueerd met veel “open plekken” (geheel volgens het werk van literatuurtheoreticus Wolfgang Iser) en intertekstualiteit.’
Kester Freriks, NRC Handelsblad

‘Kinnunen is een meester in het neerzetten van sterke, levendige en onvergetelijke personages, wier kern zichtbaar wordt in de meest verfijnde scènes.’

Juryrapport Finlandia Prize

‘De roman is uniek in zowel het narratief als de structuur: de lezer krijgt direct toegang tot de kern van de hoofdpersonages, die met discretie zijn neergezet. Kinnunens intelligente vertelstijl laat verschillende generaties samenkomen, met de ruimte voor de lezer om de draden ineen te weven.’
Juryrapport Young Aleksis Literature Prize

 

Ook interessant



Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Zomerinterview in NRC met Annet Mooij

Van Annet Mooij verscheen in november vorig jaar Alles gaat op vroeger terug, de biografie van Ischa Meijer. In een interview in NRC ging zij in gesprek met Jaap Cohen,…

Lees verder >
Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

Dick Welsink in De Taalstaat over Daan Zonderland

In De Taalstaat van NPO Radio 1 draait het allemaal om taal. Radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters, en vragen over taal worden beantwoord. Afgelopen zaterdag was Dick…

Lees verder >
Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Interview Carolien Boender in Reformatorisch Dagblad

Historicus Carolien Boender sloot zich na haar master in 2014 aan bij een groep wetenschappers die zich opnieuw bezig gingen houden met de periode 1750-1850 in de Nederlandse geschiedenis. Zelf…

Lees verder >
Interview met Lale Gül in Trouw

Interview met Lale Gül in Trouw

Aan de hand van de tien geboden werd Lale Gül door Arjan Visser geïnterviewd voor Trouw. Afgelopen mei verscheen Ik ben vrij, het tweede boek van deze schrijfster, bekend van…

Lees verder >
•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

•••• in NRC voor ‘De wentelende eeuw’ van Niek van Sas

Niek van Sas, oud-hoogleraar geschiedenis, neemt in zijn nieuwe boek De wentelende eeuw de lezer mee door de veelbewogen negentiende eeuw van Nederland. Dit doet hij aan de hand van…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >