NRC Handelsblad kende afgelopen zaterdag de maximale score van vijf ballen toe aan Het mysterie van de tijd van Carlo Rovelli. Recensent Margriet van der Heijden noemde het een ‘magistraal’ boek. In navolging van zijn wereldwijde hit Zeven korte beschouwingen over de natuurkunde buigt theoretisch natuurkundige Rovelli zich in zijn nieuwste werk over de tijd, een begrip dat zelfs voor hem moeilijk te doorgronden is. Toch weet hij zijn moderne natuurkundige visie op de tijd, alsook de wetenschappelijke geschiedenis die eraan voorafging, op begrijpelijke en dichterlijke wijze uiteen te zetten.

‘Als Carlo Rovelli over de tijd gaat schrijven, dan hoop je op een feestje, op een boek met glasheldere zinnen en sprankelende metaforen,’ begint Van der Heijden. En tot haar genoegen heeft Rovelli wederom een boek in zijn karakteristieke, haast poëtische stijl geschreven. De recensent prijst de manier waarop Rovelli schijnbaar moeiteloos de moderne natuurkunde weet te vervlechten met oude kunst, mythen en gedachten. Ook is Van der Heijden onder de indruk van Rovelli’s verhalende reconstructie van de deconstructie van de tijd, die zich in de negentiende en twintigste eeuw geleidelijk maar onverbiddelijk voltrok.

Hoe een aaneenschakeling van begaafde natuurkundigen stukje bij beetje afrekenden met de tijd lezen we in ‘heel veel mooie zinnen in een prachtig gecomponeerd boek’, aldus Van der Heijden. En uiteindelijk blijft er weinig over van de tijd, behalve dan het feit dat hij hem duidelijk voelen verstrijken. ‘Zomaar in één klap slaat Rovelli weer een gapend gat tussen de haast onvoorstelbare fysica en onze emotionele verbinding met de tijd,’ schrijft Van der Heijden. ‘Maar lees dat – en veel meer – vooral zelf in dit formidabele, tot nadenken stemmende boek.’

Klik hier voor de recensie in NRC Handelsblad.

Het mysterie van de tijd werd zeer positief ontvangen in buiten- en binnenland. De Nederlandse pers over het boek:

‘Goed schrijven over natuurkunde kunnen maar heel weinig mensen; bestsellerauteur Carlo Rovelli is een van hen.’
De Volkskrant

‘Rovelli betrekt Aristoteles, Newton en Einstein in een dans door de ruimtetijd. Grote geesten in een klein boek.’
Elsevier ****

‘Een vlot geschreven en uitermate boeiende hersenkraker.’
Nederlands Dagblad

‘Pagina per pagina corrigeert Rovelli ons wereldbeeld. Op zich al een verrijking, maar hij doet dat ook nog eens op een bevattelijke en grappige manier, zonder jargon en schrikbarende formules.’
Roderik Six, Knack Focus


Over Het mysterie van de tijd:

Hoe begrijpen we de tijd? Als kind ervaren we de minuten en dagen van ons leven heel anders dan als volwassene; en de natuurkundigen van de achttiende eeuw zagen tijd op een radicaal andere manier dan hun hedendaagse collega’s. De moderne natuurkundige visie op tijd druist namelijk in tegen alle ‘gezond verstand’. Het ʽhedenʼ, bijvoorbeeld, is een illusie. ʽVoorʼ en ʽnaʼ bestaan niet op de schaal van het allerkleinste.

Carlo Rovelli weet dit soort absurditeiten van het heelal te verhelderen in enthousiast, eenvoudig proza. Hij bespreekt niet alleen wát we weten over de structuur van de tijd, maar ook hóe we dat weten – en wat voor ontdekkingen nog in het verschiet liggen. Zo laat hij de lezer, ook al is die een natuurkundeleek, stilstaan bij de wonderbaarlijke, de alledaagse en de schitterende waarheden van de natuur.

Carlo Rovelli (1956) is een autoriteit op het gebied van de kwantumgravitatie. Hij is verbonden aan het centrum voor theoretische natuurkunde van de universiteit van Aix-Marseille. Zijn boek Zeven korte beschouwingen over natuurkunde, over zwarte gaten, relativiteit en elementaire deeltjes, was een wereldwijde bestseller.

‘Nadat hij ons in zijn vorige boek door het heelal leidde, onderneemt Rovelli nu een reis die begint en eindigt bij onszelf, een ontdekkingstocht naar het allergrootste mysterie: wat is tijd?’
La Repubblica

‘Leven wij in de tijd of leeft de tijd in ons? Om daarachter te komen gaan we aan de hand van Carlo Rovelli op zoek naar de tijd, want hij weet als geen ander hoe hij het verstand van zijn lezers kan aanspreken zonder hun hart te vergeten.’
Corriere Della Sera

Over Zeven korte beschouwingen over natuurkunde:

‘Alle natuurkunde en meer in een droomdebuut.’
de Volkskrant *****

‘Poëtische lofzang op de meesterwerken van natuur en natuurkunde.’
NRC Handelsblad *****

 

Ook interessant



Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Vandaag is de shortlist van de Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Zowel Karin Amatmoekrim met In wat voor land leef ik eigenlijk?Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet als Roelof van Gelder met De…

Lees verder >
Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Onlangs verscheen Pontificaal sociaal van Sylvester Hoogmoed, een biografie over Ien Dales. In De Groene Amsterdammer schreef Sylvester Hoogmoed ook een kort profiel over Ien Dales, waarin hij haar carrière…

Lees verder >
**** voor ‘Hoop en bestemming’ van Natt och Dag in De Standaard

**** voor ‘Hoop en bestemming’ van Natt och Dag in De Standaard

Onlangs verscheen de nieuwe historische roman Hoop en bestemming van de Zweedse auteur Niklas Natt och Dag, over de beruchtste moord in de Zweedse geschiedenis, gepleegd door een voorvader van…

Lees verder >
Recensie ‘Museum van de Zilveren Eeuw’ in Trouw

Recensie ‘Museum van de Zilveren Eeuw’ in Trouw

Onlangs verscheen de nieuwe roman van Ernst Timmer, Museum van de Zilveren Eeuw, een fictief verhaal geïnspireerd door het grote plan voor een Nationaal Historisch museum. Gerwin van der Werf…

Lees verder >
Positieve recensies voor ‘Het compromis van Long Island’ van Brodesser-Akner

Positieve recensies voor ‘Het compromis van Long Island’ van Brodesser-Akner

De Amerikaanse Taffy Brodesser-Akner debuteerde in 2020 met haar succesvolle Fleishman zit in de problemen. Onlangs verscheen haar nieuwe roman Het compromis van Long Island, een roman over de Joods-Amerikaanse…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

Karin Amatmoekrim op Longlist Boekenbon Literatuurprijs 2024

In wat voor land leef ik eigenlijk van Karin Amatmoekrim staat op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2024. Deze prijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige boek van…

Lees verder >